Фури та зважування в русі: чи вдасться подолати перевантаження українських доріг?

Фури та зважування в русі: чи вдасться подолати перевантаження українських доріг?

20 вересня 2019 року міністр інфраструктури України Владислав Криклій та тодішній керівник Державного агентства автомобільних доріг України Славомір Новак презентували роботу перших двох майданчиків системи зважування вантажівок в русі. З 19 грудня до 31 травня 2020 року в межах цього проекту вже було зафіксовано 470 тисяч перевантажених вантажів. Начальник відділу інтелектуальних транспортних систем Укравтодору Андрій Вознюк, директор департаменту державного контролю на транспорті Сергій Шапочка та учасниця та голова Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро у 2018-2020 роках Тетяна Локацька в ефірі Українського радіо прокоментували, чи зможе система зважування в русі побороти перевантаження на українських дорогах і врятувати шляхи від руйнування.

0:00 0:00
10
1x

"Сам процес зважування можна розділити на декілька дрібних підвидів: підкладні ваги, мобільні бригади Укртрансбезпеки, стаціонарні зважувальні пункти, пункти на митних переходах і технологія зважування в русі. Вся технології, окрім зважування в русі, передбачають, що треба або зупинитися для зважування, або проїхати зі швидкістю 2 км/год, щоб датчики встигли спрацювати. Ці технології відпрацьовані роками", ─ зазначив Андрій Вознюк.

Вознюк додав, що "Україна намагається наздогнати світ, який пішов попереду. І стараннями Новака та його команди почали впроваджувати систему зважування у русі, яке теж є декількох видів: високошвидкісне та низькошвидкісне. Також або зважують підряд всі машини в русі, що є у межах нашого пілотного проекту, або виділяють певним чином вантажівки з транспортного потоку, заганяють їх на окрему смугу і переважують, або є відокремлені майданчики, куди заганяються всі машини, важчі трьох тон".

Крім того, начальник відділу інтелектуальних транспортних систем Укравтодору пояснив, яка різниця між транспортуванням подільного і неподільного вантажу.

"У випадку, якщо вантаж не можна розібрати, перевізники звертаються до Укравтодору або власника доріг і отримують погодження про рух тією чи іншою ділянкою дороги за визначеним маршрутом. За нинішнім законодавством поліція видає їм дозвіл. І якщо потрібні якісь особливі умови руху, це враховується. Якщо вантаж є подільним, то після перевантаження, потрібно насипати певну кількість вантажу, як буває, наприклад, з зерном", ─ сказав він.

Вознюк наголосив, що "в Україні система зважування в русі (WIM) передбачає зважування всіх машин у потоці. Всю інформацію передають Укртраснбезпеці, на яку покладено функцію габаритно-вагового контролю та накладання штрафних санкцій. Вони впровадять подальшу зупинку транспортного засобу та його перевантаження".

За словами Вознюка, зараз напрацьовуються зміни до законодавства, щоб автоматизувати цей процес.

Він також додав, що на карті показані всі локації майданчиків зважування в русі, які вже працюють та ті, які планують зробити цього року.

На цю тему ─ Перевантажені вантажівки на українських дорогах: президент пригрозив далекобійникам, вони готують відповідь

Директор департаменту державного контролю на транспорті Сергій Шапочка роз’яснив, як діяти з перевантаженою автівкою, яка пройшла митний контроль.

"Транспортний засіб, який пройшов митницю, є перевіреним і, як правило, відсутнє порушення вагових параметрів. Цей транспортний засіб довантажується уже за територією митного поста в Україні. У нас є понад 200 локацій для здійснення габаритно-вагового контролю на території нашої держави. Сьогодні можуть використовуватися 190 з них. Ми маємо мобільні ваги, і здійснюємо габаритно-ваговий контроль на стаціонарних пунктах, які діють у постійному режимі на тому ж самому місті. Вони встановлені у тих місцях, де найбільший вантажопотік. Також ми маємо 68 мобільних комплексів. Тобто якщо ми маємо інформацію про те, що транспортні засоби рухаються в об’їзд стаціонарних постів, здійснюють довантаження, ми направляємо наші габаритно-вагові комплекси для того, щоб перехопити цих порушників", ─ пояснив Шапочка.

Тетяна Локацька прокоментувала,як буде вирішуватися проблема об’їзду маршрутів, де встановлені майданчики Weigh in Motion.

"Переважна більшість вантажівок ─ це південь. Планується розташувати ці майданчики там, де їх можна об’їхати законно і державними трасами. Поки що це недосконала система, і ми будемо звертатись до Укравтодору. Дорогами місцевого значення має займатися місцева влада", ─ сказала вона.

Фото: auto.24tv.ua

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
"Це дійсно історичний крок". Василь Шевченко про проєкт будівництва євроколії з Ужгорода
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю