Бейрутський вибух: поточна ситуація в Лівані та чи є серед постраждалих українці

Бейрутський вибух: поточна ситуація в Лівані та чи є серед постраждалих українці

4 серпня у столиці Лівану Бейруті пролунав вибух. За останніми даними Червоного хреста, загинули 113 осіб, але їх кількість постійно зростає. Близько чотирьох тисяч мешканців зазнали поранень. Прем’єр-міністр Хассан Діаб заявив, що вибухнули 2750 тонн аміачної селітри, які роками зберігалися на портовому складі. Що чекає на країну, яка і так живе в умовах економічної катастрофи, епідемії і масових заворушень, як нещасний вибух може погіршити ситуацію в республіці та чи є серед постраждалих українці ─ про це в ефірі Українського радіо розповіли експерт з питань Близького Сходу аналітичного центру "ADASTRA" Віктор Карвацький, фахівець з міжнародної політики аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Ілія Куса та Надзвичайний і Повноважний Посол України в Лівані Ігор Осташ.

0:00 0:00
10
1x

"Економічна, соціальна та політична ситуація в Лівані досить критична. Ліван ніколи не міг похизуватися стабільністю чи економічним розвитком. Але через підтримку Міжнародного валютного фонду та партнерів міг триматися на плаву. Коронавірус знищив і той хиткий баланс сил, який до того існував у республіці. А через виникнення світової глобальної кризи і зменшення доходів союзників Лівану він був де-факто кинутий напризволяще. Це змусило уряд створити уряд національної згоди і об'єднатися антагоністичним політичним партіям для порятунку країни", ─ зазначив Віктор Карвацький.

"З політичної точки зору трагедія у Бейруті має за собою підставу вважати майбутню відставку такого уряду і, можливо, дострокові парламентські вибори, бо за п'ять днів до того міністр закордонних справ вже пішов у відставку. Тож Ліван має повну економічну та політичну кризи", ─ додав експерт.

На думку Карвацького, вибух у Бейруті був спричинений не геополітично, а технічно.

"Незважаючи на спекуляції, що це може бути Ізраїль, Сполучені Штати чи терористична організація "Хезболла", яка досить активно оперує у ліванській політиці, як на мене, найбільш реалістичною причиною вибуху є суто технічна, а саме: технічна неспроможність забезпечити належні критерії зберігання цих радіоактивних матеріалів. Це може бути й технічна помилка, але, як на мене, ніякого геополітичного аспекту у цьому вибуху немає", ─ сказав Карвацький.

Фото: Reuters 

Ілія Куса також зауважив, що "після вибуху Ліван очікує дуже серйозний етап кризи, в якій вони вже перебувають, оскільки багато чого втратили. Зараз буде важливою реакція уряду щодо того, як вони подолають наслідки вибуху. Якщо не подолають, то можуть піти у відставку вже восени. Про це вже йдуть розмови".

За його словами, "зараз Україні потрібно подумати про те, як допомогти Лівану, оскільки це можливість посилити свої позиції, зокрема, зберегти експортну позицію. Оскільки ми є найбільшими постачальниками пшениці до Лівану, то після зруйнування порту постає питання, як ми будемо це вирішувати".

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Лівані Ігор Осташ повідомив, чи є серед постраждалих від вибуху українці.

"На щастя, постраждалих громадян України немає. Тобто втрат. Є незначні пошкодження, порізи, травми. Найбільше ─ це втрати житла. Є серйозні руйнування квартир та будинків. До нас сьогодні надійшло три звернення, де дуже серйозно пошкоджено саме житло. І ми намагаємося допомагати і надавати матеріальну допомогу. Наші консули працюють з постраждалими", ─ сказав Осташ.

Посол прокоментував, чи відомо, скільки громадян України виявили бажання покинути Ліван.

"Важко сказати, тому аеропорт відкритий. Рейси літають. Вчора, буквально відразу після цієї події, летів рейс "Бейрут-Київ". Він полетів без перешкод. Люди звертаються до консульського відділення і оформляють документи. Можливо, кількість людей, яка хотіла б вилетіти в Україну, зараз дещо збільшилася у зв'язку з системними стресовими ситуаціями і незначною панікою. Але зараз потроху життя заспокоюється", ─ зазначив він.

Осташ додав, що "була інформація щодо українців на кораблях та серед екіпажів яхт. Але ця інформація наразі не підтвердилася. У Бейруті постраждав корабель, який належить миротворчій місії ООН в Лівані, там кілька серйозно постраждалих".

Фото: Associated Press