Коронакриза і туризм. Як відпочивають українці та виживають туроператори?

Коронакриза і туризм. Як відпочивають українці та виживають туроператори?

Міжнародна ділова газета Financial Times прогнозує, що крах світового туризму може спровокувати наступну стадію економічної кризи, в якій від колапсу в області охорони здоров'я і високого рівня безробіття, світ може перейти до масового банкрутства в безлічі галузей промисловості. Адже, йдеться в статті видання, за рахунок туризму виживає багато суміжних галузей: виробництво, транспорт, нерухомість, ресторани, готелі, фінансові послуги і т. ін. Такі країни, як Італія, Мексика та Іспанія, які мають найвищу частку туризму в власних ВВП, постраждають найбільше. Що відбувається з українськими туроператорами, як і де відпочивають наші співвітчизники та чи відпочивають взагалі, в ефірі Українського радіо розповів голова Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха.

0:00 0:00
10
1x

Чи поглибить криза туристична економічну, Ігор Голубаха не береться прогнозувати: "Все залежить від того, як буде розвиватися пандемія, але поки що гарних вістей немає".

"З самого початку, — згадує він, — туризм не просто зупинився, а рухнув у всьому світі. Багато туроператорів заявили, що такого ніколи не було, і потрібна якась допомога з боку держав. На щастя, в більшості країн, де професійно працюють уряди, вони простягнули руку допомоги всім сферам подорожування: транспорту, музеям, туроператорам, готельному, ресторанному бізнесу. Їм знизили податки, допомогли матеріально. У нас в Україні ми на це лише очікуємо. Але, бізнес прийняв на себе цей удар. І зараз робимо все, щоб, з одного боку — задовольнити потреби клієнтів, а з іншого — вистояти, зберегти колективи і галузь".

"У виграші, — каже Голубаха, — зараз внутрішній туризм. Люди починають подорожувати і відпочивати у себе в країні, навіть відкриваючи щось нове. Але, ми не одне десятиріччя звертаємо увагу влади на те, що до туризму треба ставитися не декларативно, а допомагати розвивати в Україні інфраструктуру, приймаючи певні закони, даючи певні преференції для тих людей, які хочуть вкладати гроші у вітчизняний туризм".

Також Голубаха порадив, що робити людям, які купили квитки на літак, але не знають, повертати їх чи ні. "На жаль, зараз така нестандартна ситуація в туристичній і авіаційній галузі, коли складно повертати кошти. Я знаю, що є дуже багато клієнтів, які купують квитки по спеціальним пропозиціям перевізників. Купуючи квитки, треба звертати увагу на всі умови. Там вказуються і можливості, і умови повернення коштів. Але, якщо ви збираєтеся кудись подорожувати, то раджу дізнатися в авіакомпанії, чи можна відтермінувати час відльоту в іншу країну".

За даними голови асоціації туроператорів, станом на сьогодні в українців є можливість відпочити більш ніж у 20-ти країнах. Їхній перелік постійно оновлюється на сайті МЗС. "Найбільш привабливими і тими країнами, куда зараз їздять українці є Туреччина, Єгипет, Хорватія, була Албанія, але вона закрилась. Але й в тих, що є, ставляться певні умови. Треба завжди вивчати, куди ви летите, які в тій країні діють обмеження та санітарні норми".

Нагадаємо, 4 липня в аеропорту Афін затримали 17 українців, які прилетіли на відпочинок. Причиною стала заборона на в’їзд до ЄС громадянам третіх країн.

Ілюстративне фото - pro.berdiansk.biz