Місцеві вибори за новими правилами: що чекає українців 25 жовтня?

Місцеві вибори за новими правилами: що чекає українців 25 жовтня?

До місцевих виборів 25 жовтня залишилося менше ста днів. За якою системою вони будуть відбуватися, які особливості матиме нова форма бюлетеня, затверджена Кабінетом Міністрів України, чи відбудеться голосування на виборчих дільницях в умовах другої хвилі пандемії коронавірусу Українському радіо розповів член Центральної виборчої комісії Андрій Гевко.

0:00 0:00
10
1x

"Специфіка цих виборів в тому, що вони проходитимуть в умовах нового адміністративно-територіального устрою. Щодо нього є дуже багато питань, але він вже визначений КМУ. Розпорядження уряду вже надійшли до ЦВК: зараз вони опрацьовуються і на підставі даних, які є в реєстрі виборців, буде встановлена по кожній територіальній громаді кількість виборців і визначена система, згідно якої будуть відбуватися вибори. Ми будемо бачити громади, де 10 тисяч виборців і менше, де більше 10 тисяч, міста, де більше 75 тисяч виборців", – розповів Андрій Гевко.

Йдеться про те, що за новою виборчою системою передбачено різні підходи до обрання голів рад та депутатів, залежно від кількості виборців, які проживають на певній території.  

"Є певна проблематика, оскільки в рішення КМУ немає переліку всіх населених пунктів, які входять до нових ОТГ, але ми з Міністерством розвитку громад та територій відпрацьовуємо цю інформацію", – підкреслив член ЦВК. 

Нагадаємо, в останній день літньої сесії парламент прийняв рішення про скорочення кількості районів з 490 до 136. Опозиційні фракції оголосили, що будуть оскаржувати це рішення в Конституційному суді.

"Якщо постанова буде оскаржена в Конституційному суді, то, яким би не було рішення КСУ, його треба виконувати. Спосіб виконання цього рішення має бути визначений самим КСУ. Але на даному етапі ми працюємо над призначенням цих виборів, в районних радах перших, і вживаємо всі заходи для того, щоб вибори відбулися на належному організаційному рівні", – зауважив Гевко.

Член ЦВК відзначив, що процес виборів не буде легким, адже як система, так і форма бюлетеня будуть новими: "Для людей вони будуть незрозумілими, тому ми готуємо різнопланові просвітницькі матеріали, щоб показати людям, як цей бюлетень буде виглядати, щоб вони не вперше з ним зіткнулися на виборчій дільниці. Я думаю, будуть різнопланові відеоролики, передачі, де буде чітко роз'яснено, як проголосувати за цим бюлетенем".

Також Андрій Гевко розповів, як саме відбуватимуться місцеві вибори 25 жовтня в умовах другої хвилі коронавірусу, яку очікують саме восени: "Карантин продовжено до 31 серпня і я думаю, що карантинні обмеження будуть продовжені й далі. В ЦВК створена робоча група, до якої входять представники МОЗ, Центру громадсбкого здоров'я, Нацполіції. Ця робоча група вже напрацьовує документ, відповідно до якого будуть вживатися заходи для того, щоб мінімізувати ризики і забезпечити безпеку на виборчих дільницях".

"Електронних виборів в нас не буде. Ці вибори пройдуть консервативно в плані голосування на виборчих дільницях, але обмеження будуть. Мова йде і про соціальну дистанцію на виборчих дільницях, відповідно треба буде промаркувати відстані у черзі, і про те, щоб люди були в масках і рукавичках. Змінами до Виборчого кодексу, які були прийняті напередодні, було покладено зобов'язання на КМУ і ЦВК вжити всіх заходів, що вибори відбулися в безпечному середовищі", – пояснив член ЦВК. 

Андрій Гевко зауважив, що відповідно до нових правил голосувати доведеться за кількома бюлетенями, заповнюючи їх згідно з визначеним трафаретом. 

"Я не бачу проблеми з трафаретом, оскільки законодавець також передбачив норму, що якщо виборець у квадраті з нанесеним трафаретом для написання номеру кандидата в депутата, поставить цифру не по трафарету, але можна визначити результат волевиявлення, такий бюлетень буде визнано дійсним і він буде зарахованим", – розповів Гевко. 

Він зазначив, що наразі ЦВК допрацьовує саму форму бюлетеня, тому що в законі містяться лише загальні вимоги: "Навпроти кожного кандидата, за якого будуть голосувати, буде зразок, як написана цифра в трафареті. Відповідно її треба буде просто перенести в більший трафарет". 

"Також до 10 вересня можна скористатись правом зміни місця голосування. Йдеться про ВПО, трудових мігрантів, які проживають не за місцем своєї реєстрації. Вони мають можливість змінити свою виборчу адресу. Це можна зробити через сервіс, який є доступним на сайті Державного реєстру виборців, зайшовши в особистий кабінет. Не треба ніяких підтверджуючих документів, лише вказати адресу, за якою людина проживає фактично", – підсумував Андрій Гевко.

ФОТО:  Укрінформ

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук