Президентський рейтинг: якого рівня довіри чекати Зеленському восени – розповідають соціологи

Президентський рейтинг: якого рівня довіри чекати Зеленському восени – розповідають соціологи

Опитування Соціологічної групи Рейтинг, проведене 15-29 липня свідчить, що більше половини українців не задоволені роботою президента України Володимира Зеленського. Роботою президента задоволені 36 % опитаних, тоді як повністю або частково незадоволені 56 %. Водночас Зеленський все ще має найкращі показники підтримки виборців серед інших можливих кандидатів на президентське крісло. Також, за даними нинішнього опитування Рейтингу, українці незадоволені роботою й інших владних інституцій. Що впливає на настрої українців та чого Україні чекали восени Українському радіо розповіли доктор соціологічних наук Олександр Стегній та керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній.

0:00 0:00
10
1x

"Рівень довіри до діючого президента поступово, але знижується. Фактично повністю або частково не довіряють президентові 53 %, а повністю чи частково довіряє 41 %. Вже починається зміна від позитивного до негативного рівня довіри", – розповів Олександр Стегній

Соціолог звернув увагу на порівняння періоду президентства Володимира Зеленського з двома попередніми очільниками країни, яке міститься в опитування групи: "Рейтинг попереднього президента, безумовно, підкосила обіцянка досить швидко припинити війну. Щодо Януковича, то зіграла лінія "Янукович-Ющенко", яка фактично поділила країну навпіл. Половина людей сподівалась на європейське майбутнє і покращення рівня добробуту, тому в час каденції Януковича співвідношення було набагато негативніше, ніж в діючого президента". 

"Діючий президент – це перший випадок людини, абсолютно далекої від політики, і в цьому є велика небезпека для тих, хто йому довіряє. В нього є ресурс інерційної довіри: для реалізації своїх планів президенту давали 1-2 роки. Вже пройшло більше року і фактично він намагається ближче підійти до проблем людей і втручатись в те, що залежить не від президента, а від українського уряду. Адже в президента два повноваження: безпеки та зовнішня політика. І там, і там в нас великих досягнень немає. А, наприклад, проєкт "Велике будівництво" чи будівництво доріг – це прерогатива уряду, а не президента. Але коли він виступає з заявами про будівництво доріг, частині електорату це імпонує", – пояснив Олександр Стегній. 

Доктор соціологічних наук зауважив, що рейтинг Володимира Зеленського тримається на певній суперечливості нашої політичної культури: "В цьому ж опитуванні є одне цікаве питання: як люди оцінюються своє економічне майбутнє найбжчим часом? І тут багато песимістичних оцінок. Також на першому місці серед проблем зазначено некомпетентність влади. Тоді виникає питання: а влада – це хто?".

"Президент намагається дистанціюватися від помилок виконавчої влади, уряду. Тому що некомпетентність стосується всіх. Він намагається триматися середини. Але що відбувається з електоратом: ті, хто розчарувався, бо мало Росії, піднімають рейтинг Бойка, ті, хто вважає, шо Зеленський погано підтримує Україну, частково йдуть до ЄС", – розповів Стегній. 

Також соціолог зауважив, що попередній президент України Петро Порошенко, на відміну від Володимира Зеленського, був демонізовани у ЗМІ: "Всі помилки попередньої влади були помилками Порошенка, а помилки діючої влади – її власні і президент тут ні до чого". 

Керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній висловив свою точку зору, що рейтинг Володимира Зеленського тримається так довго, тому що він залишається навколо свого ядра: "Некоректно порівнювати результати другого туру виборів президента. 73 % – це голосування проти Порошенка, тому за нього віддали свій голос так багато людей. Більш коректно порівнювати перший тур, де за нього голосували 30 %". 

"Дійсно корекція рейтинга Зеленського відбувається частково на користь Бойка, тому що його прихильники також голосували за Зеленського. Але поки в Зеленського немає альтернативи на всеукраїнському рівні, особиста довіра до нього залишається на дуже високому показнику. Люди, навіть якщо й розчаровуються, не йдуть до старих політиків. Антирейтинг Порошенка, Тимошенко залишається величезним", – розповів Загородній. 

Також, як вважає партнер Національної антикризової групи, на користь чинного президента грає й те, що він особисто не потрапляв в якісь відверті корупційні скандали: "Люди готові розуміти, що прийшла молода людина, він хоче щось поміняти, щирий, людиноцентричний. Це імпонує людям, вони не вважають, що всі інші політики думають про людей. Як на рік президентства, то у Зеленського рейтинги були і залишаються доволі високими". 

"Я не виключаю, що йому вдасться дотягнути цей рейтинг і до місцевих виборів. Думаю, що на рівні 15-20 % "Слуги народу" зайдуть у всі міські та обласні ради, за виключенням Галичини, яка більше тяжіє до Порошенка. Проти Зеленського також працюватиме економіка, що впливатиме на його рейтинг. Але все, звісно, залежатиме й від того, як уряд буде виправляти цю ситуацію, наскільки ефективною буде боротьба з економічною кризою", – підсумував Тарас Загородній.

ФОТО: DW