Рада ухвалила законопроект про управління відходами: як українці поводитимуться зі сміттям

Рада ухвалила законопроект про управління відходами: як українці поводитимуться зі сміттям

Парламент ухвалив в першому читанні законопроект про управління відходами 2207-1-д. Закон формує ключові принципи і систему поводження зі сміттям. Більше про це в ефірі Українського радіо розповіли членкиня Комітету з питань екологічної політики та природокористування, співавторка закону про управління відходами, народна депутатка фракції "Голос" Леся Василенко та голова Української пакувально-екологічної коаліції Володимир Слабий.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"В Україні відбулася історична подія: у першому читанні прийняли проект закону, який відображає основоположні принципи з поводження з абсолютно різними відходами (побутовими, промисловими, медичними та фізіологічними). Депутати кількох скликань вже намагалися довести українське законодавство у відповідність до законодавства ЄС. Але це не давали зробити сміттєві лобі, які наживаються і заробляють на цьому. Мова йде про близько 30 тисяч стихійних сміттєвих звалищ, які оперують по всій країні, часто є учасниками корупційних схем і стоять на перепоні того, щоб українці мали змогу жити у чистому і безпечному довкіллі", ─ зазначила Леся Василенко.

Нардеп зауважила, що цей законопроект є рамковим, тобто задає основоположні правила поведінки і принципи, за якими у подальшому всі нормативно-правові акти, які регулюють відносини у цій сфері, мають бути прийняті.

"Тобто цей законопроект визначає, що таке відходи, їхні види, дуже чіткі правила поводження з відходами по конкретній ієрархії, що передбачено європейськими директивами. Відповідно, коли прийматимуться наступні законодавчі акти, які стосуватимуться відходів, вони повинні відповідати цій ієрархії поводження з відходами, яка закладається  у цьому базовому законопроекті", ─ додала вона.

Василенко наголосила, що законопроект базується на дуже простому принципі: "Забруднювач платить". "Неважливо, хто є забруднювачем: великий бізнес, підприємства чи звичайні громадяни. Кожен з нас повноцінно має усвідомлювати проблему зі сміттям і що кожен з нас може своїми діями її вирішити. По-перше, за можливості не утворювати більше сміття. По-друге, якщо неможливо не смітити, то будь-яка вироблена продукція має бути такою, яка може бути використана повторно. Якщо неможливо використати повторно, то має бути можливість переробки. Якщо неможлива й переробка, то лише тоді допускається вивезення цього сміття на сміттєзвалища, де відбуватиметься його захоронення у безпечний спосіб для життя та довкілля", ─ пояснила нардеп.

Василенко зауважила, що мова також йде не лише про створення drop-off центрів на базі громад чи державного рівня, а й про те, що виробники матимуть розширену відповідальність, аби ті продукти, які вони створюють могли перероблятися, використовуватися повторно.

"Відповідно, це будуть центри, куди можна буде приносити продукцію і отримувати талони на таку ж саму продукцію або знижки. Це практика, яка працює в багатьох країнах Європи. Вона є ефективною і стимулює звичайних громадян більш уважно ставитися до того, що ми видаємо у сміттєвий бак", ─ пояснила вона.

Голова Української пакувально-екологічної коаліції ВолодимирСлабий зазначив, що "передбачається розвиток спеціального законодавства, а саме ─ закон про упаковку та відходів упаковки, в якому буде прописана система розширеної відповідальності виробника. Тобто вони фінансуватимуть системи збирання і повторного використання упаковки для передачі на переробку.  При цьому, насамперед, потрібно налагодити систему збирання та переробки сміття".

Зазначимо, законопроектом пропонується посилити контроль за збиранням та обробленням небезпечних відходів шляхом посилення вимог до ліцензування такої діяльності, а також встановити порядок збирання, вивезення та оброблення муніципальних відходів, забезпечити впровадження їх роздільного збирання та рециклінгу, передбачити вимоги до якісного надання послуги з управління відходами та нарахування плати за таку послугу.

Проектом також пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні порушення, якими встановити систему відповідальності за правопорушення у сфері управління відходами.

Фото: golos.com.ua

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук