Є небезпека, що судовий процес у справі Шеремета почнеться під час місцевих виборів — політтехнолог Охотін

Є небезпека, що судовий процес у справі Шеремета почнеться під час місцевих виборів — політтехнолог Охотін

Минуло 4 роки з дня вбивства журналіста Павла Шеремета. Він загинув у центрі Києва внаслідок вибуху автомобіля. Вибуховий пристрій звечора був закладений під днище автівки, а зранку його дистанційно привели в дію. Минуло більш, ніж три роки, і слідство назвало перших підозрюваних — військовий та музикант Андрій Антоненко, лікарка охматдиту та волонтерка Юлія Кузьменко і військова медсестра Яна Дугарь. Однак у суспільстві до оприлюднених міністром МВС Аваковим фактів щодо цих трьох — поставилися неоднозначно. Одні вважають, що слідство не надає публічності всім доказам відносно Кузьменко, Антоненка та Дугарь, інші — вважають звинувачення надуманими і політично вмотивованими задля дискредитації військового та волонтерського руху в Україні. Як політики і громадські активісти використовують справу про вбивство Шеремета, в ефірі Українського Радіо розповів політтехнолог Петро Охотін.

0:00 0:00
10
1x

"У розслідуванні справи Шеремета є кілька груп інтересів, — вважає політтехнолог Петро Охотін, — і суспільству треба пам’ятати, що треба забезпечити прозорість судового процесу і законність процедури. Є група людей, які хочуть захистити підозрюваних, адже ми пам'ятаємо, що є дуже багато питань до того як ця підозра формувалася і оголошувалася. А з другого боку, можуть включитися опоненти політичних гравців, зокрема, президента Володимира Зеленського і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, які були на прес-конференції, з якої стартувала підозра".

 Без політики у цій справі ніяк не обійтися, каже Охотін: "І тут мені видається прикметною реакція самого видання "Українська Правда" (одне з останніх місць роботи Павла Шеремета — ред.), яке опублікувало глибоку статтю по цій темі, де чітко зазначено основні проблеми та виважені аргументи щодо того, чому ця справа затягується".

Нагадаємо, 22 травня в МВС оголосили про завершення досудового розслідування у провадженні щодо вбивства журналіста. Зараз з ним триває ознайомлення підозрюваних та їхніх захисників. "Є небезпека, що публічний судовий розгляд почнеться під час місцевих виборів, — каже політтехнолог, — коли з одного боку люди будуть атаковані різними політиками і меседжами. І в таких реаліях буде складніше встановити істину. Навіть, якщо захист не мав на меті перевести це в політичну площину, все одно, справа потрапить в неї, тому що вже зараз ми бачимо, що деякі політичні сили розмістили свої біг-борди. На жаль, там , де є вибори і є велика кількість маніпуляцій і медійного тиску, правосуддю доводиться непереливки".

"Я думаю, що захист зацікавлений у тому, щоб суд відбувався якомога швидше, щоб суспільство знало про будь-які неспівпадіння у справі й могло реагувати вже на конкретні факти", — зазначає він.

Політтехнолог Охотін також прокоментував як розслідування вбивства Шеремета може вплинути на рейтинг президента Зеленського, який був присутній на прес-конференції представників МВС, коли оприлюднювали імена підозрюваних. "На мою думку, Зеленський припустився помилки, коли вирішив відвідати цю прес-конференцію. Провадження веде МВС, також може бути залучена Служба безпеки України. Але, це ніяк не роль президента. Я не думаю, що ця справа особливо вплине на рейтинг Зеленського, тому що він не підозрюється у замовленні вбивства, як було з Кучмою у часи Гонгадзе. Він не показує вплив на Міністерство внутрішніх справ. По Зеленському це б’є менше, ніж по міністру МВС Авакову".

Суспільство дуже цікавить це розслідування і цікавитиме суд, вважає Охотін, тому що вбивство Павла Шеремета було дуже гучним. "Це питання безпеки людини. Тому що кожна людина розуміє, що справу з такою увагою ЗМІ не можуть розслідувати вчасно, то небезпека є для всіх. Основні запитання, які зараз залишаються: якою була мотивація цього вбивства, хто замовник. І відповіді на ці запитання можуть вплинути на ставлення людей до деяких спецслужб, до можливого втручання інших держав, Росії, зокрема".

Нагадємо, сьогодні у центрі Києва на місці вбивства Павла Шеремета близькі та колеги журналіста встановили пам'ятний знак.

12 грудня Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков написав, що поліція затримала та оголошує підозру фігурантам провадження про вбивство Шеремета, який загинув унаслідок вибуху в авто 20 липня 2016-го року.

14 грудня суд узяв під варту добровольця та музиканта Андрія Антоненка, лікарку та волонтерку Юлію Кузьменко, військову медсестру Яну Дугарь лишили під домашнім арештом. Ще двоє підозрюваних — подружжя ветеранів Ірина та Владислав Грищенко, які є фігурантами ще одного провадження про закладання вибухівки.

фото - УНІАН

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
У твіті Зеленського для партнерів по НАТО не було нічого нового — Жовква
Росіяни запускають по Україні у середньому по 20 ракет на місяць — Риженко
Українське Радіо було єдиним джерелом інформації в окупованому Ізюмі — ЗМІ
"Треба бути готовим до прильоту ракети у ТЕС", — Попенко про складний опалювальний сезон
Алла Стоянова: "Жнива в Одеській області завершаться за два тижні"