Росія проводить перевірку військ. До чого готуватися Україні? Пояснює експерт.

Росія проводить перевірку військ. До чого готуватися Україні? Пояснює експерт.

Ще 17 липня стало відомо, що Росія, за наказом президента РФ Володимира Путіна, проводить раптову перевірку військ, яка триватиме до 21 липня. До перевірки залучено 150 тис. осіб, 27 тис. одиниць озброєння та військової техніки, 414 літальних апаратів, 106 кораблів забезпечення. Детальніше про ситуацію в ефірі Українського радіо розповідає Олексій Їжак, експерт з міжнародної безпеки.

0:00 0:00
10
1x

"Такі перевірки в Росії трапляються регулярно. Вона таким чином демонструє готовність військ. Це триває з тих пір, як була проведена остання так звана реформа Сердюкова. Сама по собі перевірка військ – не є чимось екстраординарним. Але треба розуміти, що вона здійснюється напередодні великих навчань на північному Кавказі, які будуть у вересні. Такі навчання вже були початком для війни у Грузії. Ніколи не можна забувати про військову опцію тиску на Україну", – заявляє експерт.

Нагадаємо, з цього приводу міністр оборони України Андрій Таран минулого тижня заявив, що українська сторона не зафіксувала утворення російськими окупантами ударних угруповань в анексованому Криму, але про всяк випадок готується до адекватного реагування.

"На теперішній час ознак безпосередньої підготовки до активних бойових дій російських окупаційних військ поблизу адміністративної межі Херсонської області з тимчасово окупованою територією АРК не виявлено. На півострові не фіксуються дії зі створення ударних угруповань. Разом з тим, пам’ятаючи по непередбачуваність рішень воєнно-політичного керівництва ЗС РФ, Збройні Сили України здійснюють певні заходи для запобігання і надання відповідної відсічі можливим діям з боку ЗС РФ", – заявив Таран.

"Я не погоджуюся з тим, що метою РФ є захоплення конкретно Одеси, Херсону чи просування на Донбасі. Метою Росії є відновлення контролю над Україною. Якщо вона вирішить, що для цього потрібна воєнна сила, – вона її використає. Не треба сумніватися у рішучості Росії. Інша справа, прямо зараз немає ознак підготовки широкомасштабного наступу, про це сказав Андрій Таран. Але це не означає, що неможливі інші воєнні провокації. Україні потрібно до цього готуватися і уважно стежити за індикаторами, які будуть свідчити про початок підготовки воєнних операцій в Україні", – пояснює Олексій Їжак.

Андрій Таран також підкреслив, що оборонне відомство слідкувало за повідомленнями у засобах масової інформації про російські навчання "Кавказ-2020". Він зазначив, що  керівництвом Міноборони та ЗС України планується в цей же час, в останню декаду вересня, проведення стратегічного командно-штабного навчання "Об’єднані зусилля-2020".

Олексій додає: "Головне правило, якого потрібно дотримуватися, – такі заходи з підготовки до можливої агресії не повинні бути публічними і політично демонстративними. Вони завжди мають бути ефективними та без політичної суєти. Росія має через свої засоби технічної та людської розвідки побачити, що Україна готова воювати в разі нападу. Для цього не потрібно гучних заяв на телебаченні та створення паніки, що завтра почнеться війна. Я сподіваюся, що ситуація правильно розуміється та підготовка відбувається. Сама демонстрація того, що Україна готова воювати у разі нападу може розхолодити самі ці плани нападу".

"Про те, що Росія може використати воєнні сили для тиску на Україну ніколи не можна забувати, тому що навіть неправильні розрахунки можуть бути причиною війни. А дійсно, я згоден з тим, що прямо зараз немає ознак підготовки масштабної окупації з боку Росії. Треба уважно стежити за ознаками, які можуть про це свідчити", – додає експерт.

Фото: Уніан