Заборони в нашій країні не працюють – Олена Мочалова про легалізацію грального бізнесу

Заборони в нашій країні не працюють – Олена Мочалова про легалізацію грального бізнесу

Про лобіювання легалізації грального бізнесу та прийняті правки до законопроєкту в ефірі Українського радіо розповідає голова громадської організації "Підтримки легалізації грального бізнесу в Україні" Олена Мочалова.

0:00 0:00
10
1x

Сьогодні Верховна рада ухвалила законопроєкт про державне регулювання грального бізнесу. Проте Нардепи від "ОПЗЖ" і "Батьківщини" зареєстрували два проекти постанов про скасування цього рішення. Наскільки процес ухвалення був заполітизований пояснює Олена Мочалова: "Цей закон дуже лобістський, через що він дуже боляче вдарив по людях. У той час, коли були повені і дуже багато проблем, протягувати такий законопроєкт якось дуже не гарно.  Якщо брати до уваги майбутні вибори і розподілення державного бюджету на соціальні витрати на округи і депутатів, то ці закони на сьогодні голосувалися разом із законом про легалізацію грального бізнесу. Деякі депутати могли отримати кошти на свої округи, а хтось із опозиції можливо й не міг, якщо не голосував за потрібний законопроєкт".

Після першого читання у січні 2020 року документ отримав 3500 правок. Які з них були враховані коментує експертка: "Усі правки важливі, оскільки законопроєкт є токсичним і соціально не дуже привабливим. Враховуючи те, що в нас правоохоронні органи не можуть впоратися із законом "Про заборону грального бізнесу", в нас немає більше ніяких варіантів. Зоборони в нашій країні не працюють, тому ми маємо приймати законопректи. Одна з небагатьох правок, яку прийняли стосується відстані розташування гральних закладів – не менше 500 метрів від освітніх закладів. Також правка про те, що уповноваженим органом буде займатися Кабінет міністрів. І це добре, адже домовитися із цілим Кабінетом міністрів буде значно складніше, аніж із маленьким податковим комітетом Верховної Ради. До того ж Кабінет міністрів у нас змінюється набагато частіше, ніж парламентські комітети. Уповноважений орган складатиметься із семи осіб, які не зможуть діяти як інспекція, оскільки семеро людей фізично не зможуть охопити усі гральні заклади країни. Однак цей законопроєкт не задовольнить державну регуляцію, адже у нас немає податку ані з виграшу, ані з грального закладу, а є лише продаж ліцензій. Якщо ми прагнемо поповнити державний бюджет одноразово на 4 млрд гривень, то ми повинні розуміти, що освіта минулого року отримала видатків з держбюджету на 110 млрд 900 млн гривень. Тому ці 4 мільярди нічого не варті".

На фото: Олена Мочалова, Коментарі