IT-юрист Тарасюк про петицію щодо заборони 5G: "Людей завжди лякали нові технології"

IT-юрист Тарасюк про петицію щодо заборони 5G: "Людей завжди лякали нові технології"

На сайті президента України Володимира Зеленського електронна петиція із закликом заборонити впровадження 5G набрала необхідну для розгляду кількість голосів. А саме – 25 638. Ініціатор документу – громадянка України Юліана Гордей хоче, щоб в державі не запроваджували нову технологію, через нібито її негативний вплив на здоров’я людини. Тепер президент має відповісти на звернення громадян. Юрист у сфері IT Антон Тарасюк розповів Українському Радіо, чи відреагує Зеленський на петицію та чому запровадження 5G стало такою резонансною історією.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Вхід кожної нової технології у світ завжди супроводжується конспірологічними теоріями, каже Антон Тарасюк: "Чим абсурдніший буде текст, тим сильніше у нього будуть вірити".

У Великій Британії спалили зо два десятки веж різних мобільних операторів через інформацію, що технологія мобільного зв'язку 5G сприяє поширенню коронавірусу.

Тому треба дивитися на факти, переконаний Тарасюк: "В Америці, наприклад, є департамент із комунікацій. І він прийняв рішення про те, щоб дозволити в США 5G. З іншого боку, є така держава як Південна Корея, яка "покрила" 5G уже всю свою країну. Там вони також думають про здоров'я нації. Той самий Китай накрив 5G більш,ніж половину країни".

Скептики кажуть, що для того, щоб встановлювати 5G, треба більше вишок, "і ми будемо жити, як у мікрохвильовій печі". "За такою логікою, треба викидати телефони, мікрохвильові печі. Але ж плата за прогрес якась має бути. А яка вона буде, ще дізнаємось, – каже Тарасюк, – напевне, що безпечніше жити в селі, де взагалі немає веж. А у містах ми приречені жити в електро-магнітному полі. Казати, що будь-яка технологія, яка заходить – абсолютно безпечна, це теж не дуже правильно. І колись у Великій Британії будували будинки з азбесту, і вважалося, що це чудовий матеріал, а потім люди хворіли й помирали".

"Роздмухування” ситуації" навколо запровадження технології може бути вигідно противникам технологічного розвитку країни, вважає він. Прокладання інтернету 5G можна порівняти з прокладанням залізничних колій сто років тому, говорить експерт: "Тоді залізниця пов’язувала міста, селища, села, так і зараз. Чим швидше передається інформація, тим краще для бізнесу. Тому що це дає можливість працювати із західним бізнесом".

Тарасюк передбачає можливу реакцію Зеленського на петицію: "Президент зверне увагу, тому що він зобов'язаний це зробити. Він відповість: "Дуже дякую за звернення, але є державна політика щодо технологізація та діджиталізації. Не є доведеною шкода від зв’язку 5G". Тому вони продовжать встановлювати зв’язок".

Ілюстративне фото - Reuters