"Путін хоче відновити Радянський Союз 2.0" – безпековий експерт Кравченко – про можливий наступ Росії з окупованого Криму

"Путін хоче відновити Радянський Союз 2.0" – безпековий експерт Кравченко – про можливий наступ Росії з окупованого Криму

Колишній командувач збройними силам США в Європі Бен Ходжес інтерв’ю LB.Ua заявив, що у вересні під час військових навчань “Кавказ-2020” Росія може атакувати Україну. Нібито у федерального командування є плани захопити водну інфраструктуру в Херсоні заради відновлення водопостачання в Криму. Що може послужити приводом для окупації усього півдня України. Також новопризначений командувач ВМС України Олексій Неїжпапа заявив в інтерв’ю “Думській”, що Україна готується до повномасштабної війни з Росією на південних рубежах. І не виключає, що наступ може початися зі сторони окупованого Криму. Однак, керівництво ЗСУ поки безпосередньої загрози з боку північного сусіда не бачить, хоча і підтверджують готовність до будь-яких сценаріїв. Якими вони можуть бути, в ефірі Українського радіо розповів Директор громадської організації “Центр міжнародної безпеки” Валерій Кравченко.

0:00 0:00
10
1x

Командувач об’єднаних сил Збройних сил України Сергій Наєв заявив, що нині немає безпосередньої загрози вторгнення військ Росії на територію України. Однак, не виключив, що військова загроза з боку країни-сусіда є постійно. "Станом на сьогодні ЗСУ посилили всі види розвідки... Ми щоденно отримуємо відомості про збройні сили РФ.  Наступне, це спланований і вже проведений певний комплекс заходів, який буде продовжений протягом всього літнього і осіннього періодів – це антитерористичні та протидиверсійні заходи", – повідомив Наєв під час ефіру програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV .

 

 Директор громадської організації "Центр міжнародної безпеки" Валерій Кравченко солідарний з командувачем об’єднаних сил ЗСУ і вважає, що "жорстка агресія" Росії – не на часі: "Є достатньо багато інших засобів, як Росія може оновити свою сферу впливу в Україні і здійснити те, про що вона мріє вже відкрито останні шість років – це проросійський політичний реванш. Мова йде, передусім, про місцеві вибори. Але сьогодні вже йде контекст можливих парламентських виборів, які стануться 25 жовтня 2020 року, у разі якщо буде здійснено такий крок – розпуск Ради через розпад монобільшості".

 

Щодо російських навчань "Кавказ-2020", то за  наявною інформацією, каже Кравченко,  на кордоні  України зі сторони Росії відбувається стягування військ: "Формування ударних підрозділів, 28 батальйонів, тактичних груп на Орловсько - Воронезькому плацдармі, 2 армійські корпуси так званих ЛНР-ДНР на Донбасі, третій резервний корпус у Ростовській області. Так само триває мілітаризація Криму. Посилено військову присутність у так званому Придністров’ї". 

 

Хоча, це не є новиною для України, військовому командуванню "не варто притупляти увагу", вважає безпековий експерт. "Навчання "Кавказ-2008" вилилися у відкриту агресію Росії у відношенні до Грузії. "Кавказ-2020", це – величезні навчання в акваторії Чорного моря, куди будуть стягуватися флоти Російської Федерації, буде перекрито близько 30% акваторії Чорного моря. Ми говоримо про загрозу Чорноморській акваторії України, про блокування, тактику блокування фарватеру, подібний сценарій Росія застосовувала в Азовському морі, де вони можуть здійснювати несанкціоновані перевірки кораблів, і це може повністю заблокувати торгівлю наших портів. А наші чорноморські порти, це – 80% валютної виручки України від експорту. І якщо це відбудеться, це ще більше посилить економічну кризу в країні. І давайте говорити відверто, що Росія це може зробити".

В такі ситуації Україні треба продовжувати посилювати свою обороноздатність: "За рік у нас вже може з’явитися ракетний щит. Це – комплекси "Вільха", "Нептун", корабельно-ракетний щит України. Американці готові нам віддати 16 сучасних кораблів "МАРК-6", але питання в тому, що вони готові нам надати їх не зараз, а "завтра". 

 

Нині, переконаний директор "Центру міжнародної безпеки", перша ціль Росії найближчим часом –  це не Україна, а Білорусь, де 9 серпня пройдуть чергові президентські вибори: "На той напрямок Росією готуються навчання "Захід-2021", це будуть наймасштабніші навчання, які Росія запустить у цьому регіоні. Путін переконаний, що він має відновити "Радянський Союз-2.0", це його абсолютна місія, після того що він зробив з Конституцією 1-го липня. Тобто Росія впевнено рухається шляхом відновлення своєї Імперії. І Україна просто має бути до цього готова".

фото - Укрінформ

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Україна винесе мирну угоду з РФ на референдум після виведення російських військ — Подоляк
93% українців вірять у перемогу над Росією — соціологи
Арестович закликав влаштувати "рейкову війну", аби зірвати забезпечення військ РФ
Про що йдеться у посиленій кримській резолюції ООН? Коментує Рефат Чубаров
Росія посилює репресії в окупованому Криму: якою є ситуація з затриманими кримськими татарами