У "Слузі народу" та "Голосі" прокоментували заяву про відставку Смолія

У "Слузі народу" та "Голосі" прокоментували заяву про відставку Смолія

Ввечері 1 липня стало відомо, що голова Національного банку України Яків Смолій написав заяву про відставку з посади. За його словами, на Нацбанк тривалий час здійснюється політичний тиск. Голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції партії "Слуга народу" Данило Гетманцев та депутатка фракції "Голос" у Верховній Раді України дев'ятого скликання, членкиня комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Галина Васильченко в ефірі Українського радіо прокоментували рішення очільника Нацбанку про звільнення.

0:00 0:00
10
1x

"Для мене це була несподіванка. Я вважаю, що до подання заяви юридичних і фактичних підстав для того, аби відправити Смолія у відставку у Верховної Ради не було. Діяльність Національного банку, безперечно, мала свої помилки і позитиви. Тобто її не можна сприймати у чорно-білих тонах. Її треба сприймати об’єктивно, дискутувати і виправляти помилки, а не робити якісь різкі рухи. Якщо таке рішення прийнято, то будемо його розглядати у Верховній Раді", ─ зазначив Данило Гетманцев.

"Якщо це шантаж, то він зайшов надто далеко. І якщо є юридичний документ, тобто заява, ми будемо змушені її розглянути, якщо буде відповідне подання президента. Це вже юридична процедура і не дискусія щодо незалежності Національного банку та будь-яких політичних впливів", ─ додав нардеп.

Гетманцев прокоментував, чи здійснювався політичний тиск на голову Національного банку.

"Якщо говорити про незалежність НБУ і про політичний тиск, про що постійно люблять говорити Нацбанк та наші європейські й американські партнери, то мені здається, що тут треба знайти баланс між тим, що Національний банк взагалі працює у вакуумі і тиском та впливом. Якщо ми з вами критикуємо діяльність будь-якого органу в державі, то, як мені здається, допомагаємо йому, підіймаємо проблеми, які потребують обговорення, а не впливаємо на орган чи змушуємо щось робити. Тому тут теж є маніпуляція. І ми повинні сприймати це з певною долею скепсису", ─ сказав він.

"З паном Смолієм ми будемо спілкуватися у Верховній Раді, коли він подаватиме звіт про свою діяльність і будуть поставлені питання щодо політичного тиску та його конкретних форм. Особисто я такого тиску на Смолія на бачив. Але очевидно, що питання до діяльності Нацбанку були", ─ резюмував ДанилоГетманцев.

Насамкінець народний депутат зауважив, чи є претенденти на посади голову Національного банку України.

"У мене немає претендентів на цю посаду. У фракції претенденти навіть не обговорювалися. Ми будемо проводити консультації і визначати, хто міг би обійняти цю посаду. На сьогодні ми не розглядали у Раді питання про відставку пана Смолія. Це, дійсно, крок з його боку і незрозуміло, чим викликаний", ─ сказав Гетманцев.

Членкиня фракції партії "Голос" Галина Васильченко зазначила, що та заява і той меседж, який пан Смолій подав, про те, на нього здійснюється системний політичний тиск ─ це дуже поганий сигнал для економіки України загалом та для банківської системи.

"В очах міжнародних партнерів українців виглядають як шулери: ми домовилися про співпрацю з МВФ, а однією з основних умов співпраці ─ є політична незалежність банківської системи, і тепер вчиняємо непорядно. Це поганий сигнал для інвесторів. Попри зауваження і не завжди ідеальну роботу, але Національний банк добре виконував свою роботу під час економічної кризи. І здійснювати економічний тиск на Нацбанк та його голову ─ неприпустимо. Не знаю, як моновлада буде вирішувати це питання, бо не розглядалася зміна голови Нацбанку", ─ сказала вона.

Васильченко прокоментувала, як фракція "Голос" відреагувала на відставку очільника Нацбанку.

"Фракція не підтримує тиску на незалежні органи. Сьогодні з колегами ми будемо обговорювати, як далі діяти. Після цієї новини у нас ще не було засідання фракції", ─ зазначила нардеп.

На думку Васильченко, представники монобільшості дещо очікували такого рішення і підштовхували Якова Смолія до того, аби він написав заяву про відставку.

"Пан Гетманцев трохи лукавить. Буквально недавно більшістю голосів на засіданні комітету, коли розглядався зміст роботи Національного банку, була підтримана негативна оцінка діяльності керівництва Нацбанку. Я і мій колега з фракції "Голос" не голосували за таке рішення. Тому я думаю, що багато членів комітету, якого входять представники монобільшості, представники "Слуг народу" десь, можливо, й очікували на розвиток таких подій, оскільки самі дали негативну оцінку діяльності керівництва Нацбанку. Можливо, це стало однією з причин. Крім того, поширювалося багато інформації від представників "Слуг народу" про те, що потрібно здійснювати емісію гривні у сумі 200 мільярдів, по 3 тисячі гривень кожній особі. Але якщо йде емісія коштів, то за нею обов’язково йде зріст цін, інфляція та пов’язані з цим процеси. Тому, на мою думку, якась частина представників влади десь очікувала такого рішення  і сама підштовхувала пана Смолія до того, аби він написав заяву про відставку", ─ зауважила Васильченко.

На фото: Яків Смолій, УНІАН