Ностальгія за радянським минулим: 50% українців не шкодують про розпад СРСР

Ностальгія за радянським минулим: 50% українців не шкодують про розпад СРСР

22 червня — День скорботи та вшанування пам’яті жертв війни. Президент України Володимир Зеленський з нагоди цього нагадав у дописі в своєму телеграм-каналі, що Україна втратила у Другій світовій приблизно 10 мільйонів людських життів. Президент звернув увагу також на те, що війна і досі породжує багато суперечок у суспільстві, зокрема, чиєю вона була — своєю чи чужою. Хоча Зеленський наголосив, що нам немає про що сперечатися, адже війна зачепила кожну українську родину. Втім, широкого розголосу набуло чергове опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології і це опитування стало ілюстраціє до слів президента про свою чи чужу війну.

0:00 0:00
10
1x

Згідно з опитуванням, половина опитаних українців (50,1%) не шкодують про розпад Радянського Союзу. При цьому кожна третя людина (33,5%) — шкодує.

Заступник директора Київського міжнародного інституту соціології Антон Грушецький коментує ситуацію: "В нас немає даних за попередні роки, але іде динаміка до зменшення частки тих, хто шкодує про розпад Радянського Союзу, взагалі до частки тих, хто ностальгує або позитивно оцінює радянський період. Хоча вона видається достатньо великою, але за аналогічним запитанням у Росії — більше 60% шкодують про розпад Радянського Союзу. В Україні частка таких людей вдвічі менша та зменшується кожного року".

Серед усіх вікових категорій є певна частка тих, хто шкодує, запевняє експерт. Втім, найменше їх серед людей віком до 30 років — 14%, хоча це люди, які народилися вже після його розпаду.

Антон Грушецький коментує: "Це скоріше позитивний образ, створений батьками, дідусями, кінематографом, у ЗМІ. Тому ці люди не знають різних обставин та ностальгують за цим".

Серед людей понад 70 років — 50% шкодують про розпад Радянського Союзу. Експерт зауважує, що це позитивні цифри, тому що у нас вважається, що пересічна людина поважного віку автоматично ностальгує за СРСР, але серед них такі становлять лише половину.

"Ще в 2013 році 48% вважали, що Радянський Союз приніс більше користі Україні ніж шкоди, а зараз таких 35%, тобто за 7 років їх стало менше на 13%. Це достатньо істотна зміна. І враховуючи те становище, в якому перебувала Україна всі ці роки — з різним керівництвом та різними векторами орієнтації, — це краще, ніж могло би бути". 

За основними соціально-демографічними характеристиками серед тих, хто шкодують, більшою мірою представлені жителі Півдня і Сходу, у більшості це російськомовні люди, трохи більше серед них етнічних росіян, вони менш освічені та старші за віком.

За партійною орієнтацією — йде перетин із партією "Опозиційна платформа — За життя" та силами, серед чиїх виборців більше представлені старші люди. Втім, в усіх регіонах людей, які ностальгують за СРСР, стало менше — навіть на Донбасі.

КМІС провів опитування з 24 до 31 травня 2020 року методом CATI на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. У перебігу опитування провели 2000 інтерв'ю.

Вибірка репрезентативна для дорослого населення України (віком 18 років і старше). До вибірки не включали території, які тимчасово не контролюються владою України — Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей.

Фото: УНІАН