Заниження прожиткового мінімуму дає економію для бюджету – Ілля Несходовський про прірву між реальними та офіційними показниками

Заниження прожиткового мінімуму дає економію для бюджету – Ілля Несходовський про прірву між реальними та офіційними показниками

Про те, за яким принципом розраховується прожитковий мінімум та чому державі не вигідно його підвищувати в ефірі Українського радіо пояснює директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

0:00 0:00
10
1x

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна заявляє, що реальний прожитковий мінімум у два рази більший від встановленого  і планує змінювати методику його розрахунку. Реальний прожитковий мінімум становить 4200-4300 гривень, а офіційний  2027 грн. З 1 липня він зросте до 2118 грн.

За яким принципом взагалі розраховується прожитковий мінімум і чому він настільки далекий від реального пояснює Ілля Несходовський: "Розраховується він з того мінімального набору продуктів та послуг, які має отримати людина для того, щоб забезпечити фактично існування. До нього входять  продукти харчування, комунальні послуги з мінімальним показником. Маніпуляції з розміром прожитковому мінімуму можливі за рахунок різниці комунальних платежів у місті та селі. Вираховується середнє значення. Відтак виходить, що людина витрачає незначні кошти на комунальні послуги. До прожиткового мінімуму зараховують також взуття, яке розраховане для носіння протягом  5 років, штани, блузки  на два-три роки. Через ці показники ми маємо дуже низький прожитковий мінімум. Крім того, з часів Азарова почалися певні маніпуляції. Прожитковий мінімум не перераховувався тривалий час. А коли в 2015 році відбулася значна інфляція, фактично прожитковий мінімум припинили рахувати".

На питання, до чого прив’язаний прожитковий мінімум і що прив’язано до нього експерт зазначає: "Уряд хоче деякі показники відрізати від прожиткового мінімуму, тому що це не економічний показник, а забезпечення певного мінімального набору продуктів. прожитковий мінімум прив’язаний до багатьох соціальних виплат, зокрема і до пенсій. Конституція забороняє виплачувати пенсії нижчі, ніж прожитковий мінімум. І тут ця основна прив’язка до прожиткового мінімуму призводить до того, що незважаючи на ті заяви, які в нас були минулого року щодо необхідності підняття прожиткового мінімуму, нам необхідно більше 100 млрд додаткових коштів до Пенсійного фонду, щоб забезпечити цей рівень. Тому від цієї ініціативи відмовилися. Це стосується й інших соціальних виплат. Заниження прожиткового мінімуму дає економію для бюджету".

Чи можна підтягнути прожитковий мінімум до реального і витримає це бюджет пояснює Ілля Несходовський: "Це залежить від того, як усе буде скориговано. Якщо економікою правильно управляти, щоб вона зростала, то можна забезпечити належні соціальні виплати. У нас багато людей їдуть працювати за кордон і наповнюють їхній бюджет,  їхній пенсійний фонд, а потім приїжджають в Україну і починають отримувати пенсію. Тут є дуже багато викривлень. Держава повинна виконувати свої соціальні зобов’язання перед громадянами. Якщо хтось не може працювати, держава повинна в першу чергу забезпечити таку людину мінімальним рівнем допомоги для нормального життя".

На фото: Ілля Несходовський