В жовтні Україну чекає економічне дно, проте з січня почнеться зростання – ректор Міжнародного інституту бізнесу

В жовтні Україну чекає економічне дно, проте з січня почнеться зростання – ректор Міжнародного інституту бізнесу

12 червня Україна отримала перший транш від Міжнародного валютного фонду у розмірі 2,1 млрд доларів в рамках 18-місячної програми stand by. Загалом програма, спрямована на допомогу Україні в подоланні наслідків covid-19, передбачає 5 млрд доларів фінансування. Як чергові транші МВФ вплинуть на економіку України, коли чекати найбільш негативної економічної ситуації та чи почне українська економіка відроджуватись після Українському радіо розповів професор, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Перший транш уже надійшов в Україну на рахунки Нацбанку й Кабінет Міністрів зарахував ці гроші в дохід держави. Згідно правил Бюджетного кодексу та закону, КМУ може витрачати будь-куди гроші, передбачені в бюджеті, в тому числі і на погашення боргів, які прийшов час сплачувати", – розповів Олександр Савченко. 

За його словами, Кабміну залишилося сплатити більше 5 млрд доларів, отже можна передбачити, що і 2,1 млрд доларів, та інші кошти, які надійдуть протягом двох років, підуть на погашення старих боргів.  

"Є дві програми МВФ: одна коротка, яку ми отримали, і довга, на яку ми претендували. Друга більша за розміром, термін погашення довший. Але через коронавірус наш бюджетний процес був зруйнований вщент, невідомо, яка буде ситуація і МВФ абсолютно правильно, мабуть, вирішив дати менше грошей і подивись, що буде далі", – пояснив ректор Міжнародного інституту бізнесу. 

Він підкреслив, що Україна позичає все більше і більше грошей і кожен наступний рік в нас стає піковим: "Поки що ми не здатні заробляти більше, ніж позичати. Трагедія в тому, що все більше коштів, які ми заробляємо на державний бюджет, витрачаємо на погашення та обслуговування позик. Колись це було 20-25 % державного бюджету, а зараз – 30 %. Наступного року, мабуть, буде 35 %. В світі немає більше жодної країни, яка б на обслуговування боргів витрачала такий великий відсоток свого бюджету. Якщо перевести це у ВВП, то це складатиме майже 11 % ВВП країни". 

"МВФ казав, що ми "відродимося" вже в цьому році. Моя ж програма "відродження" – це реалістичний сценарій. Погіршення триматиме до жовтня, коли нас чекає абсолютне дно. А потім ми почнемо підніматися з цього дна і з січня почнеться економічне зростання", – висловив свою думку Савченко. 

Але, як зазначив експерт, зростання відбуватиметься повільно: "Якщо в цьому році ми впадемо на 10 % ВВП, то в наступному зростемо лише на 3-4 %. Тому виходити з кризи ми будемо досить довго, приблизно два роки, але критична ситуація буде цього року. Це за умови, що ми не начудимо ще чогось, адже ми страждаємо не лише від коронавірусу, але й наших внутрішніх рішень". 

"В жовтні приблизно на 15 % впаде ВВП, впадуть доходи людей, включно із заробітними платами, прибутками, дивідендами відсотків на 20-25. Також зросте реальне безробіття десь до 20 %. Ситуація буде дуже скрутна", – зазначив Олександр Савченко.

Але, як зауважив експерт, якщо пройти цей час, бізнесові – не збанкрутувати, людям – не впасти у відчай, то з наступного року трохи розвидніється.

"Крім того, традиційно, коли МВФ укладає програму, він вірить нам на слово, ми отримуємо перший транш, в кращому випадку – другий. Ця програма передбачає чотири транші. Припиняємо виконувати будь-які угоди і програма припиняється. Не виключено, що й ця закінчиться десь за пів року. Потім – новий уряд, нові програми, перемови. Програми МВФ не націлені на реальні реформи, вони націлені на захист економіки від корупціонера, від дурня. Але цього замало, щоб країна почала швидке економічне зростання. Плюс програми МВФ, які передбачають кредитування, є сигналом для інвесторів, що в цій країні біда", – підсумував Олександр Савченко.  

Фото: pixabay

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук