Що варто знати при зустрічі зі змією, як розпізнати отруйну та поводитися при укусі

Що варто знати при зустрічі зі змією, як розпізнати отруйну та поводитися при укусі

Останніми днями в інтернет-виданнях можна побачити заголовки про нашестя змій. За даними Центру громадського здоров’я вже є 10 постраждалих, а за минулий рік в Україні зареєстрували 363 звернення за медичною допомогою через укуси змій. Як уберегтися від цих плазунів з’ясовуємо в ефірі Українського радіо із герпетологом Олексієм Марущаком.

"Змій в Україні відносно невелика кількість – 6 видів полозів, 2 види гадюк, мідянка та два види вужів, які абсолютно безпечні. Найнебезпечнішими, але не смертельно, є гадюки. Більш агресивні – мідянка та полози, але варто зазначити, що вони не мають отрути. Шкоди від їх укусу буде не більше ніж будь-якого рядового порізу", - розповідає Олексій Марущак.

Експерт радить, як відрізняти українських змій: "Усі ми з дитинства знаємо, що вуж має жовті вушка.

Відповідно, склався стереотип, що усе, що не має такого забарвлення, – то гадюка. Хоча насправді так воно не є, тому що у нас водиться вуж водяний, який так само абсолютно безпечний, але при цьому він не має жовтих вушок, живе біля води, де ми любимо відпочивати, та має шаховий малюнок на тілі.

Гадюку в переважній більшості випадків можна відрізнити за зигзагоподібним малюнком на спині. Є також повністю чорні форми, яких плутають з вужами. Втім, гадюки невеликі, тому повідомлення про те, що десь побачили двометрову гадюку – неправда.

До двох метрів можуть виростати лише полози, які агресивні, але безпечні". 

Інформація про те, що змії стали агресивнішими, на думку експерта, з’являється в заголовках ЗМІ щороку приблизно у цей же час, коли всі їдуть на природу. "Щороку я повторюю одну й ту ж фразу, що не змії стали агресивнішими чи частіше нападати, а ми стали частіше пхатися в їх природне середовище існування".

Найчастіше змії атакують у Львівській області, на Закарпатті, Житомирщині, Рівненщині та Харківщині. Але ця тенденція з року в рік може бути різною.

При зустрічі зі змією пам’ятаємо золоте правило: "змія ніколи не нападає перша". Вона нападає виключно в тому випадку, коли захищається. Їй доводиться це робити у кількох варіантах: коли ми не побачивши випадково на неї наступили або коли ми намагаємося її спіймати, щоб похизуватися чи позабавлятися. Втім, пам’ятаємо, що в Україні смертельно отруйних змій немає. Від укусу гадюки померти дуже складно, не дивлячись на те, що він болісний та з неприємними наслідками. Групу ризику становлять переважно діти та люди із серцево-судинними захворюваннями, тому що отрута розподіляється на вагу тіла. Відповідно, що менша людина, яку вкусили, то більша небезпека.

Не потрібно робити якихось стереотипних дій в разі укусу, який, до речі, може бути сухим, тобто без отрути. Адже організм гадюки витрачає дуже багато енергії, щоб виробити її, тому вона не буде розкидатися нею на кожен великий об’єкт.

Якщо вас все ж вкусила змія, по-перше, потрібно викликати швидку або повідомити родичів чи знайомих, де ви перебуваєте та що трапилося. Якщо у вас є алергія на укус гадюки, то це дійсно небезпечний випадок. По-друге, потрібно багато пити, щоб отрута виводилася з організму та розбавлялася. Потрібно не панікувати та якомога менше рухатися, щоб отрута не розносилася тілом. Також треба прийняти протигістамінні препарати, якщо не впевнені напевне, що алергії у вас точно немає.

Фото: УНІАН