Чекати проривів від візиту української делегації в Берліні не варто – Степан Гавриш

Чекати проривів від візиту української делегації в Берліні не варто – Степан Гавриш

Сьогодні, 2 червня, в Берліні відбулись зустрічі української делегації на чолі з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою з німецькими колегами, в рамках яких було обговорено врегулювання ситуації на Донбасі. Чим цей візит важливий та чого чекати Україні в результаті відвідин німецької столиці Українському радіо розповіли політик, доктор юридичних наук Степан Гавриш та політолог-міжнародник Віктор Савінок.

0:00 0:00
10
1x

"Цей візит доволі знаковий, перш за все через те, що він відбувається напередодні того, як в липні Німеччина розпочне головування в Раді ЄС. Відповідно, є змога обговорити не лише питання, пов’язані з врегулюванням ситуації на Сході України, а й питання, які пов’язані із співробітництвом між Україною та ЄС в цілому", – розповів Віктор Савінок

Його колега, політик Степан Гавриш в свою чергу звернув увагу на те, що візит нашої делегації відбувся після візиту Дмитра Козака, який відвідав Берлін два тижні тому. Гавриш зазначає, що така представницька делегація від України має показати, що між Україною і Німеччиною є не просто дипломатичний канал взаємовідносин, а спільна політика розуміння проблем, які виникли не тільки на Сході України, але й в цілому у відносинах з Росією. 

"Єдине, що мене в цій ситуації стурбувало, то це тон Гайко Мааса, який на пресконференції сказав, що обом сторонами треба шукати компроміс. Україна немає можливості шукати більше компромісів, ми поставили три досить чіткі питання, на які не було жодної відповіді. Йдеться про відведення всіх військ, в тому числі й російських, а бойовиків ближче до кордону, повне роззброєння на цій території і введення туди українських політичних адміністрацій та партій, журналістів. І третє – вибори провести тільки тоді, коли ця територія буде підконтрольною Києву", – пояснив Степан Гавриш.

Він зазначив, що позиція федерального міністра Гайко Мааса, судячи з його заяв, досить інертна: "Він намагався зосередитись на речах, які не мають жодного значення для деокупації Донбасу. Йдеться про збільшення переходів, пошук компромісів тощо. Жодної перспективи контролю України над цією територією і можливих прямих переговорів з Москвою за посередництвом Німеччини. Він сказав, що така зустріч може відбутися, адже в цьому зацікавлена Німеччина, але ніяк не зреагував на позицію Лаврова в свій час, який сказав: "Нема чого зустрічатися в Нормандському форматі, оскільки Україна не виконує зобов’язань". 

"Мені здається, що Козак приїхав до Берліна з досить ультимативними позиціями до Меркель, які полягали в тому, що Росія  не буде змінювати формату, своєї позиції по Донбасу і не готова до будь-яких компромісів, які пропонує сьогодні Україна за межами консультативної ради", – висловив свою думку Степан Гавриш.

Тому, на думку політика, нинішній візит української делегації є більш формальним, аніж продуктивним й очікувати на цьому напрямку проривів не варто. 

Віктор Савінок в свою чергу торкнувся теми нещодавної заяви ексканцлера Німеччини Герхарда Шредера, який заявив про необхідність зняти санкції з Росії та про те, що жоден президент РФ не поверне Україні півострів Крим. Як відомо, у відповідь посол України в Німеччині Андрій Мельник запропонував Шредеру парі, що Крим повернеться до складу України ще за його життя.

"Я не думаю, що пан Шредер відіграє важливу роль в сучасній німецькій політиці. Зрештою певні кроки його власної партії вказують на те, що, по-перше, люди, пов’язані з Герхардом Шредером поступово відходять від керівних позицій в партії. По-друге, "Соціал-демократична партія" послідовно підтримувала і підтримує питання санкційного режиму проти РФ. Хоча соціал-демократи й виступають за пом’якшення санкцій, проте вони чітко обумовлюють те, що санкції можуть бути пом’якшенні в тому випадку, коли буде досягнута деескалація України і будуть здійснюватися відчутні кроки з імплементації Мінських домовленостей", – розповів політолог. 

Як зазначив Савінок, новини напередодні цього візиту і напередодні зустрічі в нормандському  форматі наприкінці квітня мають не дуже позитивне тло, оскільки статистика обстрілів за березень-квітень є невтішною: "Обстріли відбулися й на ділянках, на яких зафіксоване розведення сил. За таких умов, коли безпековий елемент практично незабезпечений, дуже важко говорити про просування за політичними аспектами. І, відповідно, в лінії, яку хотіли б просувати соціал-демкрати, зараз немає необхідних  передумов".

Фото: Лівий берег