Рейтинг найбагатших українців Forbes: як підраховували статки Ахметова, Пінчука та Порошенка

Рейтинг найбагатших українців Forbes: як підраховували статки Ахметова, Пінчука та Порошенка

Видання Forbes Україна вперше з 2016 року опублікувало рейтинг 100 найбагатших бізнесменів України. Рейтинг очолив Рінат Ахметов з капіталом 2,8 млрд доларів, на другому місці Віктор Пінчук з 1,4 млрд доларів, на третьому – Петро Порошенко з 1,4 млрд доларів. Як цей список складався, чому раніше рейтинг не публікувався та які висновки можна винести зі списку розповідає в ефірі Українського Радіо заступник головного редактора Forbes Україна Володимир Ланда.

0:00 0:00
10
1x

"Forbes повертається в Україну після кількох років відсутності. Раніше американський журнал судився із колишнім власником Сергієм Курченком, доводячи, що він не може використовувати ліцензію, яку придбав. Врешті, журнал було закрито і через кілька років доброчесний журнал може повернутися в український медіапростір. Це відбувається у непрості часи, коли країна і світ живуть в умовах карантину. Втім, це не заважає рахувати статки найбагатших українців", – зауважує Володимир.

"У списку дуже багато цікавих речей і статки Порошенка далеко не найцікавіша з них, тому що 10 років рахується його майно та активи, і весь цей час вони коливаються в межах від 0,8 до 1,6 млрд доларів. 1,4 млрд знаходяться в цьому проміжку і якихось кардинальних змін статки Порошенка не зазнали, на відміну від інших наших олігархів. Наприклад, у Ріната Ахметова у першому рейтингу Forbes за 2011 рік статки оцінювалися у 16 млрд доларів, а зараз – менше ніж у 3 млрд. Ці зміни є набагато більш суттєвими. Великою зміною є, нарешті, просування IT-сектору у список найбагатших – ми маємо одразу 9 представників цієї галузі. Це переважно люди, які побудували бізнес фактично з нуля. Є кейс, коли людина створила програму, щоб полегшити свою роботу, а потім роботу інших програмістів, і зараз цю розробку використовують IBM та NASA".

"Щодо Петра Порошенка, то ми вважаємо, що першими, хто має дізнатися про оновлені статки – це наші читачі, але журнал вже розповсюджується. Найближчими днями та годинами він буде у передплатників, відповідно, американський список матиме змогу оновити відповідно до наших даних свою онлайн-версію, яка оновлюється раз на день в плані включення/виключання персонажів. Зрозуміло, що всі мільярдери (у світі понад 2 тисячі мільярдерів нараховано Forbes), мають бути узгоджені з центральним офісом у Нью-Йорку. Ім’я Петра Порошенка також незабаром з’явиться в онлайн-списку.

Окрім того, хотів сказати, що Roshen – це прибутковий бізнес, який приносить близько 100 млн доларів прибутку щороку. Якщо ми порівняємо його з іншими схожими бізнесами, наприклад з компанією Lindt, яка виробляє відомий шоколад, то це компанія, яка має в п’ять разів більшу виручку і у стільки ж більший прибуток. Вона торгується на біржі й інвестори її оцінюють у 20 млрд доларів. Тобто наша оцінка лише бізнесу Roshen, яка становить трошки більше 900 млн доларів, є достатньо консервативною".

Володимир розповідає, як складаються списки: "Це методологія, якою Forbes користується з 80-х років. Вона абсолютно зрозуміла. Перше, ми числимо активи, які торгуються у вільному доступі на відкритих майданчиках. Якщо актив не торгується на відкритих майданчиках, то ми дивимося оцінку за порівняльною методикою – якщо були угоди з покупки-продажу з подібних підприємств в Україні чи світі. Якщо немає такого, то ми можемо порівняти українську компанію із міжнародними аналогами, які торгуються на біржах. Таке джерело інформації є майже завжди. В іншому випадку, ми оцінюємо компанію за вартістю активів, а також враховуємо особисте майно, яке можемо зафіксувати в учасників списку. Мова йде про нерухомість, колекції, якими вони володіють. Втім, якщо нерухомість часто становить значну частину, так само як і підприємства, то особисте майно – незначна частка статку".

Попри те, що ексакціонер Приватбанку Ігор Коломойський в уяві українців один з найбагатших в країні, у рейтингу Forbes він опинився на 8 місці зі статками у 1 млрд доларів.

"Коли формується ставлення до певної людини, то я не думаю, що його статки мають бути вирішальним чинником. Потрібно дивитися на вчинки, позицію людини у суспільстві і світі. Коли ми говоримо саме про статки Ігоря Коломойського, які сьогодні не найбільші в історії, ми розуміємо, що після того, як був націоналізований Приватбанк важко говорити про якусь диверсифікацію групи Приват – вона має очевидні більші позиції в нафтогазовому секторі. Враховуючи те, що ми бачимо на ринку нафти, — звичайно у Ігоря Коломойського не найкращі часи. Задачею Forbes є зафіксувати статки на певний історичний момент, ми розуміємо, що ціни на нафту залишаються на дуже низькому рівні і якщо вони будуть відновлюватись після цього падіння в майбутньому, то і статки Ігоря Валерійовича Коломойського будуть відповідно зростати".

На 13-му місці є Дмитро Запорожець з 560 млн доларів. Цікаво, що в 2016 році, коли останній рейтинг складався, ніяких статків не було.

"Це не похибки оцінки, а дійсно настільки швидко змінюється ситуація на ринку IT-компаній, тому що дійсно ті раунди фінансування, про які ми казали, можуть відбуватися чи не щороку, а може й частіше. Компанія вже оцінена в понад 2 млрд доларів і Дмитро Запорожець має одну з найбільших долей. Саме він писав розробку для себе, яка потім знадобилася і NASA, і IBM. Йдеться про компанію GitLab", – коментує Володимир.

Щодо нинішнього президента Володимира Зеленського: "Якби ми робили списки тисяча найбагатших українців, то він точно туди потрапив. Наразі ми не маємо достатніх доказів, що статки Володимира Зеленського є достатніми для проходження в першу сотню. Нагадаю, що для цього потрібно було б мати статки в щонайменше 5 млн доларів США. Найбільший актив пана Зеленського – це долі в компанії "Квартал 95", вони точно коштують мільйони доларів, але це на сьогодні недостатня сума для входження в першу сотню".

"Були випадки, коли нам казали, що наші попередні оцінки завищені і іноді намагалися довести, що насправді вони менші. Вони були успішними і ні. Були інші випадки, коли бізнесмени намагалися дати розрахунки своїх статків і довести, що вони знаходяться у першій сотні. Це були як бізнесмени, у яких є дійсно є десятки мільйонів доларів, але яким трішки не вистачає до сотні, так і ті, у кого статки обраховуються сотнями мільйонів доларів, але вони не змогли довести українське громадянство. Були випадки, коли один із бізнесменів просив включити його до списків, незважаючи на те, що у нього немає українського паспорта, проте є радянський з пропискою в місті Київ. За методологією ми не могли цього зробити".

Фото: УНІАН