Інформатака на "Укравтодор": навіщо заважають роботі компанії

Інформатака на "Укравтодор": навіщо заважають роботі компанії

На ремонт 4 тисяч державних доріг цього року в "Укравтодорі" виділили колосальні гроші, понад 85 млрд гривень. Однак, журналісти інтернет-проєкту Bihus.info оприлюднили розслідування, в якому зазначають, що бюджет "Укравтодору" фактично потрапляє в руки кількох великих компаній, які закуповують асфальт за дуже високими цінами. Натомість голова "Укравтодору" Олександр Кубраков вважає цю інформацію замовною, звинувачує в розв’язанні інформаційної війни Антона Гриненка, який володіє низкою дрібних дорожніх компаній і є помічником народного депутата від "Європейської солідарності" Артура Герасимова. В ефірі Українського радіо у ситуації, яка склалася, розбираємося разом із директором центру транспортних стратегій Сергієм Вовком.

0:00 0:00
10
1x

Олександр Кубраков, у своєму зверненні, як голова "Укравтодору" зазначає: "Укравтодор" розробив методологію закупівель, що визначає єдині критерії, за якими оцінюються компанії. Для будівництва та ремонту доріг найвищої категорії підрядник має підтвердити наявність досвіду виконання аналогічних договорів, матеріально-технічної бази техніки та обладнання, яке дозволяє виконувати роботу за контрактом, кваліфікованого персоналу, фінансової спроможності, банківської гарантії із повним грошовим покриттям на період проведення закупівлі. При формуванні нових правил та вимог за основу були взяті європейські норми – правила закупівель Євросоюзу, Світового банку та ЄБРР. Високі вимоги для підрядника – це гарантія якісної роботи. Кожен день затримки виконання ремонтних робіт коштує економіці десятки мільйонів гривень. Зараз хочу розказати про інформаційну війну, яку розпочали проти "Укравтодору". Ми поставили ринок перед вибором: або змінюйтесь, інвестуйте у свої компанії, або нам доведеться прощатися з вами. Частина ринку вибрала найгірше рішення – інвестувати не в техніку, не в людей, а інвестувати у брудні кампанії проти нас".

Сергій Вовк коментує валідність звинувачень, висунутих проти "Укравтодору":

"Інформація про розподіл між трьома великими компаніями точно не відповідає дійсності, оскільки великих компаній, які виграють тендери "Укравтодору", є набагато більше. В цілому, вимоги "Укравтодору" до того, що компанія, яка йде на тендер має відповідати певним критеріям – є абсолютно нормальна, адже так можна просто відсікати ті компанії, які не мають можливості та наміру брати участь у будівельних проєктах, а просто йдуть в тендер, щоб або заробити на подальші юридичні оскарження цієї процедури, або вивести тендер на компанію, яка не буде виконувати роботи чи виконуватиме їх неякісно, тому йде боротьба за фінансові кошти. На жаль, дуже часто саме замовні матеріали використовуються як аргумент в цій боротьбі".

Експерт зауважує, що збільшення обсягу дорожніх робіт виникло саме цього року. Зараз в "Укравтодору" є реалістичний план побудувати понад 4 тисячі кілометрів доріг, за оптимістичним варіантом, може бути навіть 6 тисяч доріг.

Невдоволення ринку також може критися в тому, що "цього року компанія відійшла від практики невеликих замовлень, коли в нас певна ділянка ділилася на багато малих ділянок, кожну з яких вигравала невелика компанія. Вивести потім, чому та чи інша дорога не відповідає якимось стандартам, в тому числі технічним, було надзвичайно складно. "Укравтодору" перейшов до практики великих замовлень. Брати участь в таких тендерах можуть компанії, які мають необхідну кваліфікацію, кадровий потенціал та фінансові ресурси. Значній частині ринку це, звичайно, не подобається, тому вони шукають варіанти змістити Кубракова, щоб поставити більш лояльну людину".

"Я би дуже не хотів, що ті позитивні сигнали, які отримала галузь, в тому числі від "Укравтодору", були зупинені через такі політичні кампанії. Цього року дійсно роботи розпочалися набагато раніше, ніж це було минулого року, і дуже хотілося б, щоб взятий темп підтримувався і далі, а компанія тратила ресурси на дорожнє будівництво, а не на відповіді на заяви, які часто лунають у пресі. Звичайно, головний момент, який тут є, це належний контроль і моніторинг тих робіт, які веде "Укравтодор", але я нагадаю, що саме цього року компанія вперше почала впроваджувати незалежний контроль (раніше левову частину робіт по дорожньому нагляду виконувала дочірня компанія "Укравтодору"). Цього року почали залучатися міжнародні компанії – що більше цього буде, то менше буде схожих розмов та звинувачень", – зауважує експерт.

 

Фото: УНІАН

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Це нас відкинуло в часи Януковича", – Катерина Дячук про погрози і тиск на представників медіа
"Ступінь зношеності тепловозної тяги Укрзалізниці перевищує 90%" ‒ Сергій Вовк
"Знищено 14% всіх доріг": експерт про стан автошляхів в Україні
Як парламент та уряд "Укрзалізницю" рятуватимуть. Пояснює експерт
Невиконані обіцянки не налякали. Чому Китай знову запропонував співпрацю Україні?