Директор Гельсінської спілки з прав людини Павліченко коментує зґвалтування і катування в Кагарлицькому поліцейському відділку

Директор Гельсінської спілки з прав людини Павліченко коментує зґвалтування і катування в Кагарлицькому поліцейському відділку

В поліцейській системі досі є працівники з негативними характеристиками, за якими немає належного контролю. Це дає їм відчуття безкарності, що і призводить до таких випадків як стався у Кагарлицькому райвідділку поліції. Таку думку в ефірі Українського радіо висловив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

0:00 0:00
10
1x

Чому в поліції досі катують, і чи це – правило, чи це – виняток? Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко вважає, що в системі й нині "знаходиться велика кількість людей, які мають негативні відгуки та характеристики щодо їх діяльності, які б мали бути враховані. Але, немає належного контролю".

Директор УГС пригадує події семирічної давнини у Врадіївці, коли поліцейських підозрювали у згвалтуванні місцевої жительки. "Ми пам’ятаємо як ці подія сколихнула усю Україну, коли з Миколаївської області йшли маршем люди, які протестували проти безкарності та безконтрольності і не притягнення до належної відповідальності винних. І тодішній міністр внутрішніх справ Захарченко сказав, що жодного "відмивання" тих поліцейських не буде, і вони будуть притягнуті до відповідальності та покарані, що і відбулося".

Але до того, що такі випадки виникають знову і знову, вважає правозахисник Павліченко, призводить "відчуття безкарності, належність до системи, яка захищає в таких випадках. І це знову наштовує на запитання: чи це був єдиний випадок, коли відбувалося катування цими особами, чи це була певна система? Чи були менші правопорушення, які йшли ланцюжком до цього гучного злочину? Адже ми знаємо випадки, коли правоохоронці беруть участь у злочинних угрупованнях".

"У нас правоохоронний орган мав би користуватися довірою суспільства, і вважатися таким, до якого можна звертатися за допомогою і за захистом, коли справді виникають ситуації, коли особі потрібна допомога, – каже він, – але, вони не працюють на захист тих, кого вони мають захищати, ті ж напади на активістів, які не розслідуються належним чином, та ж гучна "справа Стерненка", коли "фактично йдеться про перевищення меж необхідної самооборони, але це теж питання неефективності діяльності правоохоронних органів Одеси, коли особа, звертаючись, але не отримавши захисту, змушена була думати, як захиститися, коли вже був третій випадок посягання на її життя".

Нагадаємо, 25 травня затримали двох співробітників Кагарлицького відділу поліції що на Київщині, яких підозрюють у зґвалтуванні та побитті 26-річної жінки. За даними ДБР, поліцейських підозрюють у катуванні жінки, яку викликали до відділення як свідка. Зокрема, на неї надягали протигаз, сковували у кайданки та стріляли над головою з табельної зброї, кілька разів зґвалтували. Також їх підозрюють у катуванні ще одного чоловіка. Наразі слідчими ДБР підготовлено клопотання про обрання підозрюваним міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави. У разі доведення вини, підозрюваним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 7 до 12 років.

Фото: dbr.gov.ua