Адвокатка Тетяна Козаченко про люстрацію, кадровий "голод" у владі та нечесні конкурси

Адвокатка Тетяна Козаченко про люстрацію, кадровий "голод" у владі та нечесні конкурси

20 лютого на пресконференції президент України Володимир Зеленський заявив, що стосовно процесу очищення влади є рішення Європейського суду й Венеціанської комісії, відповідно до яких люстрація була незаконною. Відтак, за словами президента, далі все залежить від українського суду. Разом з тим українськи гарант зазначив, що є люди, яким не можна відміняти люстрацію, хоча погоджується, що під процес очищення влади потрапили й люди, які просто працювати за часів президентства Віктора Януковича. Тому процес люстрації в Україні вимагає корекції. Як саме збираються коригувати люстрацію, навіщо вона була та які результати процесу очищення влади ми маємо сьогодні Українському радіо розповіла адвокатка Тетяна Козаченко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Я думаю, що президент нічого не знає про люстрацію. В Україні не приняли жодного закону про люстрацію й очищення влади в тому форматі, на який сподівалося суспільство, не відбулося", – заявила Тетяна Козаченко.

Як пояснила адвокатка, прийняли маленький закон "Про очищення влади", який усував дуже обмежене коло осіб і не за прізвищами, а лише за посадами: "Йдеться про найвищі в державі посади за умови, що ці люди обіймали їх не менше року за часів Януковича". 

"Проте 40 мільйонів громадян України мають право на те, щоб державна влада займається державними питаннями, а не приватними інтересами.

Важливо не те, що ми їх відсторонили, а сама природа того, чому це було зроблено. Це відбулося, тому що в один момент з країни втекли всі керівники державних органів: президент, голова СБУ, керівник МВС, Генеральний прокурор, міністр доходів і зборів, керівник Адміністрації президента, віцепрем’єр, голова Служби зовнішньої розвідки. Вони втекли не тому, що держава виявила свавілля, а тому що розстрілювали з державної зброї мирних громадян", – наголосила Тетяна Козаченко. 

Адвокатка нагадала, що 18 лютого 2014 року було вбито 48 осіб із державної зброї і з них 29 осіб –  були вбиті протягом однієї години, з 9 до 19 ранку: "Кожні 2 хвилини снайпер вбивав людину в центрі України. Якщо би з державної зброї була би вбита людина в будь-які частині України і весь державний апарат щодо цього би промовчав, виникло би питання, чи заслуговуємо ми на такий державний апарат. І тут питання не про кримінальну відповідальність, а про те, хто має перевірити дії чиновників на законність, чому вбивали людей, чому розкрадали країну. Вони не повинні перевіряти себе самі. Не існувало інституту, яким чином відсторонити виключно високопосадовців, прокурорів областей і їх заступників, керівників податкових областей і їх заступників. Жоден інший виконавець не потрапляв і коли виникло питання, що не існує механізмів, як їх звільнити". 

"Однак після цього шість років справи Майдану не розслідуються. Люди не отримали відповіді. На 700 тисяч посадовців під процес очищення влади потрапило п’ять тисяч осіб. Разом з тим, в Єдиному державному реєстрі щодо осіб, до яких було застосовано положення закону України "Про очищення влади" перебувають лише 893 особи", – зазначила Тетяна Козаченко. 

Проте, навіть при такій малій кількості осіб, до яких застосовано положення закону, зауважила адвокатка, влада, зокрема й президент, говорять про кадровий голод.

"Я розкажу про один конкурс, який відбувся, наприклад, в ДБР, коли тимчасова в.о. очільника ДБР Ірина Венедіктова, яку призначили 27 грудня, вже на наступний день оголосила конкурс на всіх своїх заступників. Конкурс відбувався протягом трьох робочих днів, під час Нового року і треба було подати документи, деякі з яких можна отримати лише за тиждень. Йдеться, наприклад, про довідку про відсутність судимості. Людина, яка була обрана першим заступником – Олександр Бабіков – який був адвокатом Януковича, ще до призначення конкурсу був оголошений в стінах ДБР, як майбутній керівник. І він припинив адвокатську діяльність до того, як виграв конкурс, чого закон не вимагає. Тут всі "попалилися", – розповіла Козаченко.

Тому, підсумувала адвокатка, якщо конкурси і відбір кадрів відбувається в такий "прозорий спосіб", то про ніяку прозорість говорити не доводиться. 

ФОТО: Українська правда