"Людський час і бажання допомогти – це ресурс номер один у допомозі безпритульним", - волонтери

"Людський час і бажання допомогти – це ресурс номер один у допомозі безпритульним", - волонтери

Як в умовах карантину допомагають волонтери та громадські організації безпритульним? Що робить влада, аби допомогти соціалізувати цю категорію громадян? Які труднощі спіткали людей, що опинилися в складних життєвих обставинах? Та як кожен може стати трішечки добрішим і милосерднішим до тих, хто потребує допомоги? Розповідають гості програми "Активізація з Людмилою Тягнирядно" координатор громадської організації "Життя буремне" та проєкту Suka Zhizn Максим Трембанчук, координаторка руху "Молодь за мир" Ольга Макар та учасниця ініціативи BEZ Дома Анна Ненченко.

0:00 0:00
10
1x

Під час карантину безпритульні люди стали однією з найуразливіших категорій населення. Громадські вбиральні та пункти харчування не працюють, більшість благодійних фондів – на паузі, людей на вулицях, у яких можна щось попросити, стало значно менше. Щоб не залишати безпритульних сам на сам з вулицею, волонтери та громадські організації почали скоординовано та систематично збирати гроші на продуктові набори. 

"Ми побачили цю проблему з самого початку і вирішили активувати проєкт, який називається "Неізольовані". Чому "Неізольовані"? У той час, коли з екранів телебачення, по радіо нам казали про те, що всі мають сидіти вдома, ми знали, що є та категорія людей, яка не могла сидіти вдома, бо в них його немає. Ми розуміли, що у безпритульних немає ні засобів індивідуального захисту, ні антисептиків, ні їжі, і вирішили створити такий проєкт на українській біржі благодійності. Ми розпочали збір коштів і дуже швидко зібрали 180 тисяч гривень на які купили 1000 продуктових наборів. А ще за 9 годин отримали близько 380 000 гривень. Цього вистачило станом на сьогодні на 2450 продуктових наборів", – зазначаєкоординатор громадської організації "Життя буремне" Максим Трембанчук.

За офіційними даними, у Києві зареєстровано близько 5 тисяч безпритульних. Реальна ж кількість може становити майже 50 000 осіб. І це лише у столиці.

"Офіційні дані та дані громадських організацій, які працюють у Києві, суттєво різняться. Тому ми вирішили створити окремий проєкт, який називається "CRM-система" для підрахунку та фіксації безпритульних та їхніх потреб. Невдовзі, ми зможемо озвучити реальну статистику по Києву щодо кількості безпритульних, а також тих організацій, які ними опікуються. Кінцева мета – це зрозуміти причини, чому люди потрапили на вулицю, і можливість впливати точково на ці причини, в тому числі на рівні держави", – ділиться планами координатор проєкту  Suka Zhizn Максим Трембанчук.

Причини безпритульності – різні. Нині, через економічну кризу і втрату роботи численною кількістю людей, стати безпритульним може кожен.

"Існує дуже тонка межа між тим, коли ви витрачаєте останні свої заощадження, при цьому не маєте родини, свого майна чи у вас виникли борги. Дуже швидко можна опинитися на вулиці. Існують ще причини, пов’язані з махінаціями, є шахраї, які обдурюють стареньких. Зазвичай нам здається, що це люди-невдахи, це їхній вибір, проте це не завжди так. Інколи це люди, які мають дві вищі освіти, володіють чотирма мовами, але в певний час вони похитнулись, втратили мотивацію, потрапили на вулицю і вулиця їх затягнула", – зауважує Максим Трембанчук.

За офіційними даними Департаменту соціальної політики КМДА, на підтримку та соціалізацію безхатченків у 2019 році було виділено 28501,1 тис. гривень на три муніципальні заклади. На 2020 рік передбачено фінансування у розмірі 38940,0 гривень. Київський центр соціальної адаптації престарілих, інвалідів та осіб, що не мають постійного місця проживання отримає фінансування у розмірі 25910,6 тис. грн, з яких – 2016,0 тис. грн. – на харчування, Будинок соціального піклування отримає 10674,2 тис. грн, з яких – 969,9 тис. грн. на харчування та Центр обліку бездомних осіб – 2355,2 тис. грн. Чи достатньо цих коштів для підтримки та соціалізації людей вулиці коментує активіст.

"Міжнародний досвід свідчить, що не завжди забезпечення грошима вирішує питання. На прикладі Америки можна бачити, що ця країна виділяє величезні кошти на подолання цієї проблеми, а безпритульні все одно перебувають на вулицях Нью-Йорка. Мабуть, це питання дійсно вибору людини. А з іншого боку – 38 млн. грн. – цього занадто мало для вирішення хоча б однієї найменшої проблеми пов’язаної з безпритульними", – наголошує координатор громадської організації "Життя буремне" Максим Трембанчук.

Однією з громадських організацій, що надає допомогу людям, які опинилися на вулиці, є рух "Молодь за мир". Це всесвітній рух молодих людей, який працює у Києві, Івано-Франківську, Львові, Харкові та Одесі.

"Сьогодні, як ніколи, бездомні люди потребують допомоги. Ми не припиняємо діяльності і так само роздаємоїжу та одяг. При ближчому знайомстві вирішуємо й інші проблеми – допомагаємо з документами, розселяємо в квартири, хостели, знаходимо роботу, допомагаємо доїхати до свого міста чи села, оплатити дорогу і т. д. Цього року ми видали довідник зі всіма послугами, які надаються в Києві для бездомних, із зазначенням адрес. Роздаючи його, зрозуміли, що доступ до потрібної інформації – це теж дуже важливо", – розповідає координаторка руху "Молодь за мир" Ольга Макар.

Волонтерам, які працюють з безпритульними, особливо під час карантину не вистачає людського ресурсу, часу, фінансової підтримки.

"Для допомоги бездомним часто потрібні гроші, але зазвичай нам бракує просто людського часу. Наприклад, якщо ти їдеш з бездомним, щоб допомогти йому виготовити документи чи на прийом до лікаря, до нього буде зовсім інше ставлення, і скоріш за все вдасться вирішити його проблеми. Натомість, якщо він їхатиме сам, шансів значно менше. Тому людський час і бажання просто допомогти – це ресурс номер один", – зазначає координаторка руху "Молодь за мир" Ольга Макар.

Єдиний муніципальний притулок для безхатченків у Києві налічує 150 місць і є платним. Існують також будинки соціальної опіки, де бездомні можуть отримати тимчасовий притулок і медичний огляд, але кількість звернень до них незначна, вважає учасниця ініціативи BEZ Дома Анна Ненченко:

"Ми опікуємося людьми, які знаходиться на вокзалі. Вони можуть знайти прихисток тільки у волонтерів, таких як "Дім Милосердя Київ", "Деполь Україна", що мають хостели. Але, на жаль, у зв’язку з карантином "Деполь Україна" закрито. "Дім Милосердя Київ" беруть до себе людей, які у дуже важкому стані. Однак це незначний відсоток допомоги".

Систематична та організована допомога волонтерів та громадських ініціатив безпритульним активно розвивається у різних містах, проте будь-який громадянин може долучитися до допомоги самостійно, в рамках своїх можливостей: як часових, так і фінансових.

"В кожному районі Києва є безпритульні. Можна з ними поділитися їжею, можна запитати, якої допомоги вони потребують. Можливо, ви маєте змогу запропонувати їм просту роботу, навіть незначні кошти стануть їм у нагоді. Не виганяйте людей з під'їздів у холодну погоду, інколи вони просто зайшли туди, щоб переночувати та погрітися. Пам’ятайте, у більшості випадків – це абсолютно нормальні люди", – підкреслює координатор громадської організації "Життя буремне" Максим Трембанчук.

На фото: координатор громадської організації "Життя буремне" та проєкту Suka Zhizn Максим Трембанчук