Дефіцит води: чому міліють українські річки?

Дефіцит води: чому міліють українські річки?

Держагентство водних ресурсів повідомило РНБО про ймовірність водного дефіциту в басейнах деяких річок України: за їхніми даними, останні п’ять років були маловодними, відтак існує загроза виникнення дефіциту води. В зв’язку з цим, секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данилов зазначив, що ймовірність маловоддя стимулює до оптимізації використання природних ресурсів та економного водоспоживання. Про це повідомила прес-служба РНБО. Що стало причиною того, що Україна постала перед загрозою дефіциту води та хто може і має вирішувати цю проблему? Про це Українському радіо розповів координатор водного сектора Всеукраїнської громадської організації "Національний екологічний центр України" Віктор Мельничук.

"Ситуація дійсно вкрай серйозна і про це варто було би говорити не пару днів тому на засіданні РНБО, а років 10-20 тому, коли всі фахівці та природоохоронні організації говорили про те, що нам потрібно думати про інвентаризацію природних ресурсів та глобальну зміну клімату. Натоміть ці питання тим чи іншим чином фігурували десь в пресі і на засіданнях в уряді, в профільному комітеті ВРУ, але в той же час ці рішення та дискусії ні до чого не призводили",  – розповів Віктор Мельничук. 

За його словами, сьогодні ситуація виглядає досить песимістично: "Водність річок зменшилась не лише тому, що у нас спостерігаються глобальні зміни клімату та підвищення температури, а тому, що в нас протягом останніх 50-70 років спостерігається повсюдне порушення режиму господарювання в басейнах річок". 

"Є Водний кодекс України, де прописано, яким чином відбувається господарювання в басейнах річок, проте цей кодекс існує лише на папері",  – зауважив експерт.

Віктор Мельничук заявив, що питання мілководдя річок в Україні навряд чи зможе вирішити Кабінет Міністрів України.

"Більше того, в нас немає ані міністра енергетики та довкілля, ані голови Державного агентства водних ресурсів України. Є лише тимчасово виконуючі обов'язки. Це говорить про певну пріоритетність цих питань для уряду України",  – зазначив експерт.

На думку Віктора Мельничука, це питання, скоріше за все, можна вирішити лише на місцевому рівні: "Кожна територіальна громада може подивитися на свої природні ресурси, порахувати та інвентаризувати своїми силами".

Нагадаємо, за повідомленням голови Чернігівської ОДА Андрія Прокопенка, рівень води у річці Десні, яка протікає в Чернігівській області, впав до історичного мінімуму: "Станом на ранок сьогоднішнього дня маємо показник 145 см над "0" поста. Для порівняння нормальним середнім рівнем для Десни в цей період вважається 680 см над "0" поста. Бо зазвичай, щороку на цей час припадає пік весняної повені. Зараз же метеорологи б’ють на сполох – різниця з нормою складає понад 5 метрів".

ФОТО: pixabay