11 тисяч штрафів на понад 2,5 млн гривень – Іван Варченко про роботу Нацполіції з порушниками карантину

11 тисяч штрафів на понад 2,5 млн гривень – Іван Варченко про роботу Нацполіції з порушниками карантину

Про те, кому Україна завдячує позитивній, в порівнянні з іншими країнами, статистиці хворих на коронавірус, скільки мільйонів поповнять бюджет завдяки штрафам за порушення карантинних обмежень та як працюватиме поліція 9 травня Українському радіо розповів радник міністра внутрішніх справ України Іван Варченко.

0:00 0:00
10
1x

"11 травня ще не закінчення карантину, а лише пом’якшення і послаблення деяких карантинних заходів, частина з яких почала вводитися в Україні на початку березня. За два місяці Україна досягла такого рівня, коли ми можемо говорити про послаблення карантинних заходів через високу відповідальність українців. Ми демонструємо одну з кращих в світі динамік: ми почали карантинні заходи вчасно і таким чином врятували сотні тисячі людей, які не зазнали хвороби", – розповів Іван Варченко.

За його словами, така позитивна статистика – це результат дій і громадянського суспільства, і держави, і, зокрема, правоохоронної системи України: "Національна поліція склала впродовж карантинних заходів близько 11 тисяч адміністративних протоколів за статтею 44, яка безпосередньо стосується дотримання громадянами карантинних обмежень, встановлених КМУ та органами місцевого самоврядування. 

11 тисяч протоколів фактично передані до суду і наразі є судові рішення щодо сотень з них. Штрафні санкції, які накладені на громадян, складають вже більше 2,5 мільйонів гривень".

"Крім того, зараз відкрито понад 150 кримінальних проваджень. Значна частина з них –  за 325 статтею Кримінального кодексу, коли внаслідок злочинних дій тих чи інших суб'єктів чи то господарювання, чи то громадської діяльності, які завдавали шкоди здоров’ю людей і ставили під загрозу життя чи здоров’я багатьох громадян України. Там теж є своя перспектива, хоча зрозуміло, що кримінальні провадження розглядаються не так швидко", – наголосив радник міністра внутрішніх справ.

Також Варченко відзначив тенденцію до зменшення кількості злочинів, яка спостерігається в Україні: "На 25-30 % впав загальний рівень злочинності, зокрема, й крадіжки. Немає ниви для роботи традиційній вуличній злочинності чи злочинним світові, який працював в транспорті, на ринках чи місцях масового скупчення людей, злочинцям, які працювали з квартирними крадіжками. Хоча ми розуміємо, що зняття карантинних обмежень певною мірою стимулюватиме шукати різні форми, щоб обдурити людей. Тому закликаємо громадян бути свідомими та розумними". 

Окремо Іван Варченко розповів, як працюватимуть правоохоронні органи 9 травня: "В повній мірі понад 22 тисячі поліцейських та нацгравардійців будуть патрулювати на вулицях в місцях, де оголошено індивідуальні заходи, на які будуть збиратися по кілька десятків людей".

ФОТО: Українське право