Що не так в указі президента про посилення Тристоронньої контактної групи – коментує Роман Безсмертний

Що не так в указі президента про посилення Тристоронньої контактної групи – коментує Роман Безсмертний

Указ президента № 167/2020 "Про делегацію України для участі в Тристоронній контактній групі" відновлює співпрацю між президентом, парламентом та урядом, проте має й ряд недоліків, які впливатимуть на роботу групи. Детально про них Українському радіо розповів Надзвичайний і Повноважний посол, представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи у 2015-2016 та 2019 роках Роман Безсмертний.

0:00 0:00
10
1x

"Цей указ президента є дуже важливою річчю, тому що він відновлює інституційну співпрацю в питаннях Тристоронньої контактної групи. Йдеться про взаємодію в цьому питанні між президентом, парламентом та урядом. Але цей указ навіть по відношенню до аналогів є кастрованим", – розповів Роман Безсмертний.  

За його словами, в таких випадках затверджується не лише склад, але й повноваження, положення, а щодо окремих осіб, які потребують посилення позиції – й рішення, які також зазначаються в указі: "В Тристоронній контактній групі дуже важливу роль грає представник в гуманітарній підгрупі, тому що це питання звільнення військовополонених. Ця особа обов’язково має доступ до закладів пенітенціарної системи, до взаємодії з судами і т.д. Без надання їй статусу хоча би радника президента, вона не зможе цього робити. А це означає, що вона не тільки не матиме доступу, а й інформацію не має права отримати".

"Друге – це заступник міністра оборони, який є дуже важливою річчю. Проте там на першому місці людина, яка взаємодіє з Генштабом, бо там розглядаються не стільки стратегічні питання, а тактичні. Тобто йдеться про ситуацію на фронті, а це означає, що ця особа повинна добре володіти інформацією про позиції військ, по тактиці й території", – пояснив Безсмертний.

Точно така ж ситуація, як зауважив дипломат, і з політичною підгрупою: "Ця особа має взаємодіяти з Центральною виборчою комісією, з Міністерством юстиції, з військово-цивільними адміністраціями".

"З моєї точки зору, зроблено маленький крок, який всього лише змінив склад делегації, але він потребує доповнень", – наголосив Роман Безсмертний.

Щодо слів глави Офісу президента Андрія Єрмака про те, що він сподівається, що росіяни також підуть на аналогічне посилення своєї делегації, бо це означатиме, що переговори стануть ефективнішими, Безсмертний зауважив, що для України це немає ніякого значення: "Окрім питання переговорів з РФ і окремо – з Парижем і Вашингтоном, в Україні є домашнє завдання, яке треба робити по відношенню до війни. На жаль, його виконання знаходиться в дуже поганому стані. Я сподіваюся, що це посилення дасть можливість насамперед вирішувати ці питання, пов’язані з гуманітарною сферою, соціальними питаннями, питаннями безпеки. Звідси починається створення серйозного фундаменту і площадки для того, щоб атакувати на переговорах".

"З моєї точки зору, вже навіть представлення цього указу, вихід у світ і презентація Єрмаком вже є помилкою. Адже ця особа немає жодного відношення ані до зовнішньої політики, ані до міжнародних відносин. Це сформує відповідне відношення в світі, особливо в європейських країнах, до інституційної проблеми реалізації зовнішньої політики в Україні", – заявив дипломат.

"Також в цьому указі не вистачає місця статусу керівника делегації у переговорному процесі. Наголошую, що це контактна група з наголосом на слово "контактна". Тому інституційна система взаємодії відновлюється, але є й проблема з можливістю і необхідністю прийняття рішень", – підсумував Роман Безсмертний.  

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський своїм указом затвердив склад делегації для участі в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

Очолює Тристоронню контактну групу Леонід Кучма, першим заступником глави делегації буде віце-прем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Рєзніков. Також до складу групи входять голова комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, народний депутат України Олександр Мережко, заступник міністра з розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Юлія Свириденко, голова комітету ВРУ з питань правової політики, народний депутат України Андрій Костін, заступник міністра оборони України Олександр Поліщук і голова комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, народний депутат України Галина Третьякова.  

ФОТО: УНІАН

Останні новини
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук