Нардеп Галина Третьякова про те, чому нам треба більше ФОПів та фермерів

Нардеп Галина Третьякова про те, чому нам треба більше ФОПів та фермерів

Учора Кабінет Міністрів України продовжив карантин до 22 травня, але разом із тим з 11 травня його буде частково послаблено, що дозволить частині українців повернутися до роботи. Яких втрат у зв’язку з карантинними заходами зазнає державний бюджет, як уряд планує допомогти українцям виходити з кризи та чому Україні потрібно більше підприємців та фермерів в ефірі Українського радіо розповіла народна депутатка України, голова комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, членкиня фракції партії "Слуга народу" Галина Третьякова.

0:00 0:00
10
1x

"За час карантину економіка країни постраждала серйозно: я дивлюсь, що виплати збільшилися настільки, що бюджет потребував секвестру, а це є сигналом  того, що в нас йде спад. Проте зазначу, що спад в економіці в нас не лише за рахунок карантину. Всі відчувають наближення світової кризи, і вже зараз світ перебуває в кризі нафтовій", – зауважила Галина Третьякова. 

Народна депутатка звернула увагу, що існує плеяда вчених, які обстоюють думку, що постійне зростання, постійний розвиток неможливий: "За останні 100-150 років цивілізація давала експоненційне зростання ВВП нашому населенню. І хоча ми відстаємо, але постійно зростати не є можливим і вірогідно, що неможливість постійного зростання є предтечею криз". 

"Ми очікували цих явищ, тому заздалегідь були прийняті заходи. В першу чергу для нас важливе збільшення безробіття, збільшення та зміна лікарняних листів, коли з'явилися обсервація через те, що був контакт з хворою людиною. Також з'явилися карантинні заходи із нашими дітьми, бо вони не ходять до освітніх закладів і батькам приходиться більше часу витрачати, в тому числі і на їхнє навчання. Все це покладалося на державний бюджет", – розповіла Третьякова. 

За її словами, суттєво збільшилися витрати Фонду соціального страхування: "Я думаю, ми отримаємо більше, ніж 5 мільярдів витрат. Також збільшилися витрати Фонду безробіття. Держава на себе взяла не тільки безробітних, але й так зване часткове безробіття: півтора тижні тому Кабмін відпрацював механізм допомоги ФОПам, які не звільняють  людей під час не отримання ними заробітної плати, а отримують допомогу як роботодавці і виплачують це найманим працівникам. Ця допомога може не така вже й велика – не більше мінімальної заробітної плати – але в будь-якому випадку ця сума отримана". 

"Крім того, в нас накопичується відкладений попит і, звісно, він має бути реалізований. Але його тиск – це лише провокація того, аби виробники почали виробляти товари у більшому обсязі. А для того, щоб наші виробники, ФОПи, мікро, малий та середній бізнеси почали працювати, їм потрібна допомога. Тому опрацьовуються програми кредитування малого та середнього бізнесу в частині можливості надати їм безвідсоткові кредити. Не знаю, як зараз уряд домовився із банківською системою, як вони будуть компенсувати ці видатки, про це уряд повідомить ввечері. Але в будь-якому випадку, треба чекати на заходи, які допоможуть підняти цю сферу", – наголосила нардеп "Слуги народу" Галина Третьякова. 

Голова комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів також зазначила, що українцям необхідно подумати про підприємницьку діяльність, особливо тим, які стикнулися  проблемою безробіття: "Ми як підприємницька нація можемо започаткувати більше бізнесів. Тому уряд також розглядає можливість не віддавати кредити для започаткування бізнесу впродовж перших дев'яти місяців. Чим лояльніше буде така програма, тим простіше буде підприємцеві розпочати свою діяльність". 

"Частково потрібно повертатися з урбанізованих міст до фермерських господарств і, маю надію, що уряд буде відпрацьовувати систему допомоги і започаткування діяльності фермерів родинам, які повернуться на землю. Ми маємо використовувати наш чорнозем як те, що нам природа подарувала і те, що ми можемо створювати для створення нашого прибутку", – підсумувала Галина Третьякова.

ФОТО: pixabay