Борги за ЖК послуги: електрику не вимкнуть, проте планові ремонти мереж під загрозою

Борги за ЖК послуги: електрику не вимкнуть, проте планові ремонти мереж під загрозою

Про можливі відключення електроенергії та водопостачання у зв’язку з високим рівнем заборгованості населення за комунальні послуги в ефірі Українського радіо розповідає радник заступника міського голови Києва, експерт у галузі ЖКГ Олег Попенко.

Рівень оплати за комірне за час карантину настільки знизився, що українці можуть залишитися без світла води та газу. За словами Віталія Кличка у Києві загальна заборгованість за комунальні послуги сягає майже 6 млрд гривень. Тенденція до зменшення рівня оплати може призвести до перебоїв із наданням комунальних послуг. "Звісно кияни не залишаться без світла чи води. Ми можемо сказати, що комунальні або приватні підприємства, які надають послуги можуть, наприклад, не виконати капітальні ремонти, які вони запланували на літній період. Як відомо, всі роботи, які проводяться в комунальній сфері плануються на цей період. Тому якщо зараз кияни не сплатять за комунальні послуги і буде заборгованість, то фактично ті кошти, які накопичилися через резервний фонд, будуть витрачені на поточну діяльність, а не на те, щоб закупити обладнання, замінити труби, мережі тощо", – коментує експерт.

Можливу зупинку цілих підприємств, які забезпечують подачу гарячої води чи транспортування газу Олег Попенко коментує так: "Я не думаю, що ми на сьогодні можемо говорити про зупинку підприємств з надання послуг з гарячого водопостачання. Якщо  певний час власники квартир не будуть сплачувати за комунальні послуги, то послуга може бути обмежена, тому що підприємству не буде вистачати коштів. Більшість підприємств мають свою економічну подушку, але якщо ситуація з несплатою за комунальні послуги продовжуватиметься й надалі, то звісно більшість підприємств матимуть фінансові проблеми".

Можливість віялових відключень електроенергії експерт коментує так: "Я не думаю, що електроенергія буде подаватися по годинах. Та якщо половина або й увесь будинок не сплачуватиме рахунки. то частина послуг може бути обмежена постачальником. Наприклад, можуть бути відключені ліфти".

Олег Попенко зазначає, що найбільше кияни заборгували за теплопостачання і додає: "На сьогодні кияни заборгували 20-25% за прибирання прибудинкової території. До карантину цей показник був близько 10%. Крім того, десь на 5% зменшилися платежі за електроенергію». Крім того, експерт дає поради сумлінним платникам, як уникнути перебоїв з надання житлово-комунальних послуг: «Люди, які постійно сплачують за надані послуги мають спілкуватися із сусідами. Якщо хтось не сплачує за прибирання прибудинкової території,  а інший сплачує, то проблема виникає у всіх, а не тільки в того, хто не сплатив. Тому тут слід пояснювати, що несплата – не є вихід із ситуації".

На фото: Олег Попенко Деньги