"Не буде паразита, який викачує гроші" – Мустафа Найєм про ліквідацію Укроборонпрому

"Не буде паразита, який викачує гроші" – Мустафа Найєм про ліквідацію Укроборонпрому

"Укроборонпром" розділять: чому в керівництві компанії виникла ідея ліквідації? Як виглядатиме трансформація комплексу та що ми отримаємо в результаті? Коли процес перетворення одного комплексу в кілька корпорацій буде завершено? Про це Українському радіо розповів заступник генерального директора державного концерну "Укроборонпром" Мустафа Найєм.

0:00 0:00
10
1x

"Люди, які спостерігають за оборонно-промисловим комплексом в Україні, можуть згадати, яким чином компанія взагалі виникла. Коли в 2010 році Віктор Янукович підписав указ та створив концерн, він був створений за калькою з Російської Федерації, включно з назвою. Тоді компанію очолив пан Саламатін, який, до речі, зараз знаходиться в РФ і має російський паспорт. Компанія була створена з однією метою – контролювати продаж зброї, яка залишилась нам у спадок від Радянського Союзу", – розповів Мустафа Найєм. 

За декілька років, як наголосив Найєм, коли було зрозуміло, що інші підприємства цієї промисловості як виробничі потужності непотрібні, їх почали вихолощувати: "За розпорядженням Кабміну в "Укроборонпром" входить 137 підприємств, а працює з них – 30. Фактично цілеспрямовано всі ці роки вбивали всі оборонні підприємства".

"З дня створення "Укроборонпрому" майже всі уряди, президенти, керівники так чи інакше продовжували паразитувати на підприємствах та на оборонно-промисловому комплексі. А сам "Укроборонпром" фактично не був потрібен цим підприємствам. Він викачував гроші та жив за рахунок того, що продавав зброю, яка залишилась на складах", – пояснив заступник гендиректора "Укроборонпрому".

Відтак планується ліквідувати державний концерн та трансформувати його у декілька корпорацій: "Такого формування – концерну – у тому вигляді, як є у нас, немає у жодній країні, де успішно працює оборонний комплекс. По-друге, в нас величезна кількість підприємств, які однакові за профілем виробництва, нуменклатурою, продукцією. Але вони рознесені юридично, що дуже ускладнює і роботу, і синхронізацію, і нові розробки".

"Тому в кожній галузі буде обрано центральну компанію, на базі якої буде створена нова корпорація, яка фактично стане центром для всіх інших підприємств, які спеціалізуються на цій продукції. Наприклад, якщо брати авіабудівництво, то це, швидше за все, буде Антонов, адже це найбільша компанія з найбільшим досвідом, історією, потужностями та фінансовими й юридичними можливостями. Що стосується бронетанкового комплексу, скоріш за все, центром стане якесь з харківських підприємств, можливо, завод Малишева. І так в кожній галузі буде обрано таку центральну компанію. Вони будуть конкурентоспроможні, бо не буде паразита, який буде викачувати гроші", – зазначив Мустафа Найєм.

Він наголосив, що Україна, як країна, була величезним шматком оборонної промисловості Радянського Союзу, проте за цей час дуже багато змінилося і в світі немає попиту на таку кількість продукції: "Зараз є попит на нові розробки.  Ми маємо величезний бронетанковий кластер, потужності та конструкторів, але ресурси розпорошені, немає концентрації юридичних повноважень і фінансів в одній точці, щоб серійно випускати найкращу продукцію, яка в нас є".

"Афера тут може бути лише в тому, щоб щось вкрасти. В даному випадку ніхто нічого не збирається красти або продавати. Ми будемо лише передавати Фонду державного майна непрофільні активи або ті активи, які точно не будуть задіяні в державному оборонному замовленні і виробництві озброєння та військової техніки", – заявив заступник генерального директора.

Проте, аби запустити процес перетворення перед "Укроборонпромом" стоїть ряд труднощів: "Є величезна проблема в тому, що наше підприємство створено конкретним законом, що є аномалією в законодавчому полі. Наприклад, мало хто знає, але наша спостережна рада не оплачується і ці люди працюють безкоштовно. Також ми існуємо за законом, який інакше перерозподіляє гроші серед наших підприємств. Більше того, повноваження концерну впливати на діяльність підприємств дуже малі. Тобто все купою згребли, поставили, дали закон, який не працює, і так воно все існує десять років".

"Треба робити новий закон про корпоратизацію, який дозволить створити п’ять корпорацій. Ми його вже розробили, за ці вісім  місяців зроблено величезну роботу. Також в нас є інший законопроєкт, який стосується фінансового оздоровлення, тому що багато підприємств зараз знаходяться під тягарем своїх боргів. Вони ніколи не стануть на ноги, якщо держава їм не допоможе. І ми не просимо грошей, а лише просимо позбавити підприємства боргів, щоб вони могли почати щось виробляти", – пояснив Мустафа Найєм.

За прогнозами Найєма, якби закон був сьогодні, то до кінця року його команда вже показала конкретні корпорації, а за півтора роки – все б працювало: "Тому все впирається в закон. І для того, щоб трансформація відбулась, потрібно півтора-два роки".

ФОТО: facebook.com/Mustafanayyem

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук