Тривалий карантин – це суїцид для економіки – Владислав Криклій

Тривалий карантин – це суїцид для економіки – Владислав Криклій

Про те, коли відновиться транспортне сполучення в Україні, яка доля спіткає авіацію у випадку продовження карантину та як побороти корупцію в "Укрзалізниці" в ефірі Українського радіо розповідає міністр інфраструктури Владислав Криклій.

0:00 0:00
10
1x

Епідемія COVID-19 боляче вдарила по інфраструктурній галузі України. За яких умов відновлюватимуть роботу громадського транспорту, авіаційного й залізничного сполучення та що передбачає план уряду щодо виходу з карантину розповідає Владислав Криклій: "По-перше, це пом’якшення карантинних заходів. Якщо говорити саме про інфраструктуру – то це пом’якшення обмежувальних заходів щодо транспортного сполучення. Це стане можливим, лише коли епідеміологічна ситуація стабілізується. Поступово буде відновлено рух громадського транспорту в містах, можливо навіть рух метро. На перших етапах це буде в мінімальному пакеті – з дотриманням соціальної дистанції, меншою кількістю людей у вагонах, тотальним масковим режимом і температурним скринінгом. Карантин – це два виклики. Виклик для життя і виклик для економіки. І те, і те про життя насправді. І тут завжди важкий діалог. Опрацьовується кілька сценаріїв. Це можливо буде зонування, адже в нас є регіони з підвищеними ризиками, де карантин триватиме трохи довше. Разом з тим важко спрогнозувати, як люди реагуватимуть на це. Ми вже маємо досвід із громадянами, які повернулися із закордону і відмовилися від обов’язкової обсервації. Рух громадський транспорту ми почнемо відновлювати з другої половини травня. Щодо авіа, то вже за тиждень будуть спецрейси для повернення громадян. Повернення регулярних пасажироперевезень залежатиме не лише від ситуації в Україні, але й у всьому світі. Внутрішня авіація запускатиметься в першу чергу. Це орієнтовно червень. Міжнародні рейси відновляться пізніше, адже на популярних напрямках зараз ще вирує вірус і вони ще не відкриваються для зовнішнього світу і іноземних громадян".

Німецький інститут Роберта Коха заявляє що пандемія може тривати 2 роки і мати хвилеподібний характер. Наскільки готова наша інфраструктура до такої довгої боротьби і чи напрацьовує міністерство стратегію антикризових заходів для підприємств пояснює Владислав Криклій: "На два роки ми не розраховуємо, тому що це буде суїцид для економіки. Тут ідеться про те, що змінюється реальність і ми маємо до неї звикати. Масковий режим точно буде продовжений.  Зміняться підходи до функціонування крамниць, кав’ярень розважальних закладів. Тобто доведеться переформовуватися".

Наскільки великим викликом для інфраструктурної галузі України стала епідемія коронавірусу пояснює профільний міністр:"Інфраструктура широке поняття. Якщо брати дороги, то з ними найпростіше. Нам вдалося захистити статтю бюджету по будівництву доріг. Велике будівництво продовжується. Дорожній фонд абсолютно збережений. Ми будуємо 4 тисячі км доріг державного значення, понад 2 тисячі км доріг місцевого значення плюс мости. Тут ми амбітно рухаємося і це дозволить створювати нові робочі місця. Щодо авіації, то вона не може бути законсервована два роки. Тому що тоді наш бюджет точно не витримає цього. Авіарух тривалий час не донаповнюється грошима, через закрите небо для російської цивільної авіації, багато авіакомпаній змушені облітати Крим і Донбас. Тому тут точно йтиметься про державну підтримку. Якщо ми не відновимо пасажирські авіперевезення максимум  до вересня авіація просто припинить своє існування. Тому ми розглядаємо варіант для глобальної підтримки авіації, зокрема для приватних перевізників. Держава компенсує половину витрат всім авіаперевізникам, які здійснювали рейси на початку карантину. Це орієнтовно 4 млн доларів.  Окремим питання розглядається підтримка і спеціальні кредитні програми для того, щоб авіакомпанії могли поповнити обігові кошти".

Кабінет міністрів на засіданні в середу, 15 квітня, звільнив з посади тимчасового виконувача обов’язків голови "Укрзалізниці" словенського економіста Желька Марчека і призначив на цю посаду Івана Юрика. Відповідне рішення уряд прийняв на проханнянаглядової ради "Укрзалізниці".На питання, чи зможе новий очільник побороти корупцію на одному з найбільш стратегічних підприємств у державі Владислав Криклій відповідає: "Я сподіваюся, що цей керівник  перейде від розмов до реальних дій. Якщо "Укрзалізниця" рухатиметься в тому напрямку, в якому рухалася до цього, вона просто зупиниться. А цього не можна допустити, тому що це одна з головних транспортних артерій країни. Це фундамент економіки. Це транспортний вузол як експортних, так і імпортних операцій в Україні. Зараз ми спостерігаємо падіння обсягів перевезень. Саме тому вони мають відпрацьовувати з кожним перевізником найкращі логістичні рішення, щоб набрати обсягів. У минулому місяці спад обсягів складав 7%, в цьому  йде тенденція до 12%. І це вже ситуація хвилююча. Крім того, є надія, що нарешті почнуть продаватися непрофільні активи. Це велике господарство, де є купа майна, яке не використовується, але на його утримання і обслуговування списується багато грошей. А це все збитки. І нарешті мають  ліквідувати корупційні схеми і автоматизувати ті процеси, про які постійно говорили. Тому що багато речей, які впливали на економічний потенціал проводилися в ручному режимі. В першу чергу це відправка вантажів. Ці процеси слід автоматизувати. Крім цього, слід говорити про оптимізацію центральних апаратів, щоб уникнути дублюючих функцій і підрозділів на філіях".

На фото: Владислав Криклій