Карантин – це можливість перебудувати своє життя, бізнес, знайти щось цікаве – Олексій Тюрін

Карантин – це можливість перебудувати своє життя, бізнес, знайти щось цікаве – Олексій Тюрін

Про те, що чекає на шоу-бізнес, сферу громадського харчування та секс-індустрію після карантину в ефірі Українського радіо розповідають музичний оглядач Ігор Панасов, ресторатор Олексій Тюрін, правозахисниця Аліна Сарнацька та засновниця київського театру "Тисячоліття" Марина Ізмайлова.

0:00 0:00
10
1x

Вже другий місяць українці живуть в умовах соціальної ізоляції. Скасовані концерти та вистави, зачинені ресторани та розважальні заклади. Що очікує сферу шоу-бізнесу після карантину розповідає Ігор Панасов: "Нещодавно, 12-14 квітня відбулася щорічна музична конференція під назвою "Kyiv Music Days", де кожної весни збираються головні гравці на українському музичному ринку як маленькі, так і великі. Цього року зі зрозумілих причин вона пройшла в он-лайні, і в мене був час почути більшість людей, які власне формують музичну сцену на всіх рівнях. Якщо коротко, вони в розпачі. Ті, в кого з самого початку були великі плани на 2021 рік, сподіваються що їм все вдасться і вони, так би мовити перестрибнуть, цю ситуацію, тому що їхнім планам не загрожує саме зараз карантин. А всі ті, в кого були великі чи маленькі плани на 2020 рік – вони звичайно розгублені. Артисти не розуміють, що робити, тому що незрозумілі кордони карантину і тих заборон, які висуваються щодо масових заходів. У музикантів дуже великі побоювання, чи після відкриття концертних залів у людей залишаться гроші, щоб їх відвідувати. І тут для української музичної сцени маємо великий виклик. Він полягає в тому, що виграють після карантину ті артисти, які зможуть створювати таку музику і такі пісні, які будуть давати енергію життя для слухачів".

Ресторанний бізнес постраждав чи не найбільше від карантину. Проте не всі сидять склавши руки.  Дехто народжує креативні ідеї, як от  ресторатор Олексій Тюрін, який до карантину керував великою мережею піцерій. Він придумав доставку не готових страв, а продуктів та інгредієнтів, для того щоб люди самі вдома могли готувати якісь страви, які раніше не готували. "Це дуже стара ідея, яку придумали багато років тому. На заході це дуже популярний сервіс. Проте в Україні він не пішов. Три-п’ять років тому були спроби зародити подібний бізнес тут. Мій проект має назву "кукінг-бокс". Він перевернув процес приготування їжі з голови на ноги. Якщо ви хочете приготувати якусь страву, то обираєте що саме ви хочете їсти сьогодні, завтра, післязавтра. Потім ми привозимо вам набори тих інгредієнтів, з яких можна приготувати цю страву. Тобто усе навпаки – ви не купуєте продукти, а потім думаєте що з них приготувати, а обираєте страви, а ми вам привозимо інгредієнти", – пояснює ресторатор.

Світова статистика свідчить що 30-40% закладів харчування можуть взагалі не відкритися після закінчення карантину, а решта матимуть проблеми з браком клієнтів. "Наше відчуття дійсності  зміниться. Карантин – це можливість перебудувати своє життя, перебудувати бізнес, знайти щось цікаве.  Імовірно, що незабаром закладам харчування дозволять відкрити літні майданчики і це дасть можливість багатьом ресторанам працювати знову. Звісно ринок зміниться. Суттєво зросте попит на сервіси доставки", – коментує Олексій Тюрін.

Не менше від карантинних обмежень постраждала і сфера секс-послуг. Працівниці цієї індустрії опинилися на вулиці через закриття закладів та втрату клієнтів. Правозахисниця Аліна Сарнацька сама працювала у цій сфері а зараз займається дуже гуманною справою  – збирає для цих дівчат, які опинилися на вулиці, гроші на ліки, захисні маски, антисептики тощо.  "Зараз збір коштів вже зупинено. За 5 днів ми зібрали 19 тисяч 200 гривень. Вони були витрачені на ліки та засоби індивідуального захисту. Чому це потрібно? Тому шо це такі самі жінки, як і інші, які втрапили в халепу і зараз не мають фінансової подушки, щоб прожити під час карантину. Більшість із них перестали надавати секс-послуги, адже зараз це небезпечно. Частина з них має дітей або хронічні захворювання, які потребують лікування. Я би відходила від моралізаторства, коли ми говоримо про суспільні явища, тому що вони існують і ми, як суспільство, маємо з цим жити і допомагати цим людям, коли вони цього потребують. Думаю ця сфера дуже швидко повернеться до того стану, в якому вона була до карантину. Єдине, що багато жінок перейдуть працювати в онлайн",– розповідає Аліна Сарнацька.

Неабиякого удару зазнали театрали та люди мистецтва під час карантину. Та для них також знайшлося рішення. Театр "Тисячоліття" зробив революційну річ – під час карантину трупа театру презентувала прем’єру нової вистави онлайн. 25 квітня буде ще одна он-лайн прем’єра еротичної вистави "Жага". "12 квітня ми запустили пряму трансляцію своєї вистави. Були глядачі, були відгуки після вистави. Ми ставимо перед собою завдання перенести театр, усі почуття та емоції, які відчуває людина в глядацькому залі на екран. Мені сподобалося. Глядачам теж сподобалося. Ми вже рік думаємо про показ он-лайн вистав, і лише зараз нам вдалося це здійснити. Тому на майбутнє ми також розглядаємо такий формат роботи", – розповідає Марина Ізмайлова.

Фото: delo.ua, Олексій Тюрін