Коаліція сама блокує прийняття "антиколомойського" законопроєкту – партія "Голос"

Коаліція сама блокує прийняття "антиколомойського" законопроєкту –  партія "Голос"

У вівторок профільний комітет Верховної Ради України взявся за розгляд рекордних 16585 правок до так званого "антиколомойського" законопроєкту "Щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності". Нардепи планують розглядати правки блоками: звели їх в одну таблицю та на підкомітеті розбили на 63 абзаци. Коли депутати зможуть проголосувати за цей документ Українському радіо розповів перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, заступник голови депутатської фракції партії "Голос" Ярослав Железняк.

0:00 0:00
10
1x

"Комітет розглянув майже 2,5 тисячі правок до "антиколомойського" законопроєкту і пішов на перерву до 22 квітня. Так було заздалегідь домовлено зі всіма членами комітету. Також треба було підготувати технічне рішення, оскільки останнім абзац не набрав необхідних голосів. Сьогодні комітет розпочав свою роботу о 10 ранку і до 18 буде працювати", – розповів Ярослав Железняк.

30 березня Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт "Щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності", з приводу якого були суперечки.

За словами Железняка, подання величезної кількості правок мало на меті затягнути процес розгляду проєкту закону: "З 16585 правок тільки 235 комітет попередньо планує ухвалити. Ви розумієте, що це дуже малий показник для такої кількості. Проблема в тому, що багато колег, які намагалися поставити рекорд незалежно від мети, подавати чисто технічні правки або, наприклад, одну і ту ж статтю викласти в 22 варіантах, які суперечать один одному. Тому моя суб’єктивна думка: метою було затягування розгляду закону".

"Коли ми почали дивитися оригінали цих правок , то вони виявились дуже схожими: зі схожими помилками, однаковим обґрунтуванням. Тому мені здається, що в них була певна синхронізація", – заявив нардеп.   

Заступник голови фракції "Голос" висловив сподівання, що до кінця тижня комітет розгляне всі правки: "Багато з них – це технічні речі, які покращать законопроєкт з технічної точки зору. Але будуть й такі важливі зміни, як, наприклад, пониження необхідного мінімального капіталу для банків практично в 2,5 рази. Це для них значне послаблення, про яке вони вже не один рік просили владу".

"Щодо того, коли збереться парламент то, напевно, це відбудеться в п’ятницю, але цей документ, звичайно, розглядати не будемо. Буде скасування постанови про зміни до регламенту. Після цього, десь через тиждень, ми зберемось для того, щоб прийняти спецпроцедуру по новому регламенту,  через тиждень – закон, і ще через декілька днів – постанову щодо скасування цього закону. Тобто для того, щоб остаточно прийняти цей банківський закон про неповернення Приватбанку, нардепам треба буде зібратися чотири рази на чотири позачергові або чергові сесії", – розповів Ярослав Железняк.

Нагадаємо, 16 квітня Верховна Рада проголосувала у другому читанні  і в цілому законопроєкт про внесення змін до свого регламенту. Документ закріплює особливу процедуру розгляду у другому читанні законопроєктів із надмірною кількістю поправок, яка дозволить скоротити час розгляду поправок у залі. Але майже відразу після голосування були зареєстровані три постанови, які блокують підписання прийнятого закону.

"Зазначу, що постанови подавали представники коаліції. В них відбуваються дивні речі: коаліція та президент просять прийняти цей закон, але самі ж представники коаліції його й блокують", – підсумував народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк.     

ФОТО: Голос України

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук