Як здійснюватимуться публічні закупівлі за новими правилами – директор ДП "ProZorro" Василь Задворний

Як здійснюватимуться публічні закупівлі за новими правилами – директор ДП "ProZorro" Василь Задворний

19 квітня в Україні набула чинності нова редакція закону "Про публічні закупівлі", яка передбачає оновлення системи закупівель ProZorro, яку запустили в 2016 році. Що саме зміниться і як ProZorro оновлюватиме свій функціонал Українському радіо розповів генеральний директор ДП "ProZorro" Василь Задворний.

0:00 0:00
10
1x

"Зміни почали готуватися десь з середини 2017 року, тому що система електронних закупівель розвивається, реагуючи на зміну навколишнього середовища. На початок 2016 року, коли ProZorro запускалася для всієї України, це був дійсно проривний крок. Але згодом стало видно речі, які можна було покращувати і розвивати", – розповів Василь Задворний.

Тому, за словами директора підприємства, якщо говорити про те, чи система виправдала очікування, все залежатиме від очікувань, які на неї покладали: "Наївно сподіватися, що електронна система може змінити все навколо і всіх поганих людей автоматично замінити на всіх гарних. Але збільшення прозорості і відкрило ринок для нових постачальників (кількість бізнесу, який почав постачати товари і послуги державі, збільшилась мінімум в 2,5-3 рази), і надало значно більше статистичної інформації для порівняння, ніж було до того і, власне, закрило деякі корупційні оборудки, які були до того". 

"Наприклад, до запровадження системи замовник розумів, які постачальники і з якими цінами подавали йому пропозиції. Зараз це фізично неможливо, тому ніхто не знає, яка кількість постачальників і з якими цінами прийде. Проте все одно залишаються інші можливості неефективно витрачати гроші платників податків і новий закон був направлений саме на виправлення цієї неефективності. Власне з 19 квітня система працює за новими правилами", – зауважив Задворний.

Він пояснив, що на 60 % зміни стосуються функціоналу системи: "Йдеться і про зниження порогів, і зміну того, як буде відбуватися оскарження, і запровадження нових функціональних можливостей".

"Держава закуповує майже все: коли оголошення стають відкритими і доступними майже для кожного, збільшується конкуренція і тоді стає можливим знизити закупівельну ціну, а не витратити те, що було закладено в державному бюджеті. Дуже часто кошти витрачаються неефективно не тільки тому, що є корупційні оборудки, але й тому, що державному замовнику зазвичай не вистачає часу чи професіоналізму закуповувати речі професійно. Із запровадженнями системи ми бачимо, що економія державних коштів суттєво зросла: ProZorro дозволяє знизити закупівельну ціну від запланованої приблизно більше, ніж на 1 млрд доларів щорічно", – наголосив Василь Задорожний.

Директор підприємства також підкреслив, що за останніми дослідженнями Transparency International сприйняття корупції в державних закупівлях суттєво знизилося в порівнянні з тим, що було до впровадження системи: "Це не означає, що система ProZorro прибрала всіх корупціонерів так само, як встановлення світлофору не гарантує, що всі одразу почали їздити за правилами. Але безпека дорожнього руху суттєво підвищується".

"Зменшення порогу закупівель з 200 тисяч до 50 тисяч гривень – це не просто бажання змінити цифру. Допорогова закупівля – це сума, до якої закупівлі не регулюються законом, що є світовою практикою. Але, використовуючи поріг в 200 тисяч гривень, в нас регулярно ставалися ситуації, коли дорогу ділили на шматки по 30 м і робили 30 однакових прямих договорів, тому що до порогів відкритий аукціон проводити не обов’язково. І власне таким чином витрачалися кошти платників податків. І для того, аби зменшити такі оборудки, був зменшений поріг до 50 тисяч гривень, що в чотири рази ускладнює проведення таких закупівель", – підсумував директор ДП "ProZorro" Василь Задорожний.

Нагадаємо, 19 квітня набули чинності зміни до Закону України "Про публічні закупівлі", якими:

1. поріг для обов’язкового проведення закупівель через ProZorro знижено з 200 до 50 тисяч гривень;

2. посилилася відповідальність за грубі порушення тендерного законодавства: 

3. переможець тендеру тепер зможе виправити несуттєві помилки у тендерній пропозиції;

Детальніше про оновлення можна дізнатися тут.