"На місцевих виборах 2020 року олігархи претендуватимуть на керівні посади у владі в регіонах" – Кушнір

"На місцевих виборах 2020 року олігархи претендуватимуть на керівні посади у владі в регіонах" – Кушнір

16 березня президент України Володимир Зеленський зустрівся з українськими олігархами і великими бізнесменами. Зустріч була присвячена боротьбі з коронавірусом в Україні, проте з іншого боку пролунали заяви, що у всіх регіонах України олігархат посилює свій вплив. В Офісі президента цей факт спростовують. Так це чи ні в ефірі Українського радіо розповіла політична експертка Світлана Кушнір.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"У всьому світі не влада звертається до бізнесу, а бізнес приходить і пропонує владі свою допомогу, а інколи – не пропонує, а просто бере і робить. Наприклад, коли рік тому згорів собор Нотр-Дам-де-Парі, то один з власників крупної компанії лакшері сегменту тоді віддав колосальну суму грошей, щоб підтримати собор. І на Великдень в соборі відбудеться перша служба, не дивлячись на те, що ремонт ще йде", – розповіла Світлана Кушнір.

Українці ж, як вважає експертка, є самоорганізованою нацією і в бідах вміють знаходити опору: "Ця опора – це добрі люди, волонтери. Як приклад, можна згадати sms-ки по 5 гривень для того, щоб наша армія була сильніша".  

"Але говорячи про те, що немає жодної роздачі подарунків за те, що бізнес вклався трохи в боротьбу з коронавірусом, то це неправда, адже деякі області, наприклад, західного регіону, віддані в управління тому ж Ренату Ахметову. Ми знаємо, що дніпровський регіон та частина Полтавської області – це сфера інтересів Коломойського. Частина Полтавської області та частина Кіровоградщини і Харківська область – це інтереси Веревського. Ярославський, якщо ми згадаємо, помирився не так давно з паном Кернесом і ввійшов в Антикризовий штаб в Харківській області. Його сфера інтересів буде тут і все, що захочуть і що буде потрібно, буде тут впроваджуватись", – поділилась думками Світлана Кушнір.

Політична експертка вважає, що своїх людей в регіональні управління в областях українські олігархи вже  інкорпорували: "На місцевих виборах 2020 року, від яких влада так і не відмовилась, вони також будуть претендувати на формування владної верхівки в облрадах, в ОТГ і, можливо, в ключових містах олігархи будуть просувати своїх кандидатів".

"В Україні бізнес призначає владу, вона від нього залежна і не може робити різких рухів, боротися проти тих, хто цю владу спонсорував і зробив чиновників, міністрів, народних депутатів, очільників держави владою взагалі", – зауважила Кушнір.   

Як приклад вона навела олігарха Ігоря Коломойського: "Після перемоги пана Зеленського на виборах олігарх Коломойський, який найбільше впливав на свідомість багатьох українців через свої медіаресурси і фактично підтримував кандидата Зеленського, отримав надзвичайно багато зисків. Було виграно багато судів і він повернув і свою власність, і можливість контролю над певними галузями, зокрема, над енергетичним сектором та нафтопереробною галуззю. Багато судових справ, які мала виграти держава Україна, раптом після перемоги Зеленського виграв бізнесмен Коломойський".  

ФОТО: Главком