Наше завдання – повернути громадян України у безпечний для них і оточуючих спосіб – начальниця відділу МЗС Ялова

Наше завдання – повернути громадян України у безпечний для них і оточуючих спосіб  – начальниця відділу МЗС Ялова

11 тисяч українців бажають повернутися додому, такі дані Міністерства закордонних справ. Як вони це можуть зробити, хто ними опікується за кордоном, чи перевіряють їхній стан здоров'я? В етері Українського радіо відповідала заступниця начальника управління консульського забезпечення, начальниця відділу захисту прав громадян та юридичних осіб України за кордоном МЗС України Олена Ялова.

0:00 0:00
10
1x

Голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко в етері одного з каналів заявив, що на Великдень очікується прибуття близько 200 тисяч українців із-за кордону. Цифри МЗС набагато нижчі: за даними дипломатів, додому планує повернутися від 11 до 20 тисяч людей, які поза межами України. Але, ця ситуація змінюється щодня, говорить начальниця відділу захисту прав громадян та юридичних осіб України за кордоном МЗС України Олена Ялова.

"Наразі, критичною для нас лишаються Індія, Шрі-Ланка. По Латинській Америці, наче, вдалося всі питання вирішити, але з’являються нові звернення громадян України. Європа, Польща, В’єтнам, здається повернули усіх, але є ще деякі звернення. Список можна продовжувати. Але хочу наголосити, що кожне звернення є на контролі. І Міністр закордонних справ, ініціював Програму "Захист", яка спрямована на громадян України, які не змогли повернутися, але готові повернутися зараз".

Ялова детально пояснює як працює програма "Захист": "У цій програмі задіяні всі: і дипломати в Міністерстві, дипломати за кордоном, а також, інституція Почесних Консулів, громадські організації. Громадяни отримують консультативно-правову допомогу, побутових, логістичних питань. Адже вони стикаються не тальки з питанням повернення, а з питаннями перевищення терміну перебування за кордоном, стикаються з проблемами житла і їжі. Наголошую, що дипломат, чи консул, який отримує звернення таких українців, він вживає усіх заходів, задіює всі інструменти, важелі та інше, які в нього є: це і консультації, і далі вже звернення до урядів країни, де перебуває громадянин, намагання довести, що ситуація критична. І далі вже надається допомога або місцевою владою, де перебуває громадянин, або з залученням Почесних Консулів, громади, навіть членами родини дипломатів".

Нагадаємо, на вихідних до України авіасполученням повернулися люди з В’єтнаму, Катару та Балі. В соцмережах широко висвітлювалося та обговорювалося повернення. Пасажири вибивають двери аеропорту і тікають. Деякі відмовляються від обсервації, тікають із готелю "Козацький", де їх намагалася розмістити влада.

Міністр МВС Арсен Аваков у Фейсбук повідомив, що відомство більше не дасть згоди на на один авіаційний чартер. "13 березня президент України звернувся до громадян з проханням повернутися в країну у зв’язку з епідемією, а тут дивлюся, кожен третій, що повернувся вчора на цьому скандальному спеціально організованому рейсі, полетіли з країни на Балі саме 13,14,15 березня… Це свинство: не по закону, не по суду, не по совісті. Ви погуляли, а тепер хочете додому за всяку ціну?" 

"Дозвольте мені не коментувати це рішення (Арсена Авакова – ред.), – говорить чиновниця з МЗС Олена Ялова, – Наразі, перед Міністерством стоїть завдання – повернути наших громадян і максимально захистити їх інтереси. У той же час, таке повернення має відбуватися у максимально небезпечний спосіб, як для самих громадян, так і для оточуючих. Ми всі розуміємо, що переліт літаком – це небезпечний фактор, це – замкнутий простір, і багаточасовий переліт. Ми не можемо коментувати обставини, чому громадяни не повернулися своєчасно чи не прислухалися до попереджень, і не поділяємо їх на категорії туристи та інші, для нас є – громадяни України, які зараз перебувають за кордоном і хочуть повернутися. І якщо неможливе авіаперевезення , то розглядаються інші шляхи – перетин кордону пішки чи на автомобілі. І ця мапа перетинів також змінюється щоденно".

Заступниця начальника управління консульського забезпечення наголошує, з 29 березня проходження обсервації та самоізоляція обов’язкові і для тих, хто буде прибувати з-за кордону: "Закликаю усіх громадян, які повертаються – будь ласка, самоізолюйтесь! Подбайте про себе та своїх рідних, близьких, оточуючих! Вірус не обирає!"

За даними МЗС на 30 березня, з-за кордону повернулося понад 144 тисячі українців.

Нагадаємо, 13 квітня президент України Володимир Зеленський закликав наших громадян протягом трьох днів повернутися з-за кордону. 16 березня Україна закрила в’їзд на свою територію для іноземців, 17-го – закрила авіасполучення. З суботи 28 березня, закриті кордони для пасажирського сполучення на в’їзд та виїзд.

Станом на 10 ранку 1 квітня, в Україні 669 лабораторно підтверджених випадків Covid-19. З них 17 летальних, 10 пацієнтів одужало.

фото - Твіттер аккаунт МЗС 

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук