У світову економіку вливається 5 трильйонів доларів – Ярослав Войтко про результати саміту Великої двадцятки

У світову економіку вливається 5 трильйонів доларів – Ярослав Войтко про результати саміту Великої двадцятки

Про солідарність країн Великої двадцятки зі світом під час пандемії, розширення повноважень ВВОЗ та можливість послаблення санкцій щодо найбільш уражених коронавірусом держав в ефірі Українського радіо розповідає дипломат, експерт-міжнародник Ярослав Войтко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Країни Великої двадцятки провели перший в історії віртуальний саміт. Це пов’язано з тим, що люди зараз не можуть віч на віч зустрічатися, тому очільники держав на відстані обговорили найважливіші проблемні теми, які мають нагально вирішити. Спілкування лідерів двадцятки тривало в закритому для преси в форматі. Які питання були на порядку денному розповідає Ярослав Войтко: "Звичайно пріоритетом саміту стало обговорення боротьби з коронавірусом і тією пандемією, яка охопила світ. Двадцятка вирішила зібратися позачергово. Фактично цей саміт мав відбутися 21-22 листопада в Ер-Ріяді, столиці Саудівської Аравії. Чому цей саміт важливий? Тому що Велика двадцятка – це 19 найрозвинутіших економік світу та Європейського Союзу. Також у саміті беруть участь МВФ, група Світового банку, ООН, ВООЗ. На Двадцятку припадає 90% ВВП всього світу і 80% торгівлі. Тому те, що вирішують ці країни буде важливо для усього світу. Вони вирішили вжити негайні заходи для підтримки економіки та підприємців в першу чергу малого і середнього бізнесу, секторів, які постраждають найбільше,  а також для захисту вразливих категорій людей через соціальний захист. Йдеться про шість основних моментів: захистити життя людей через зусилля ВООЗ і через національні ООЗ – їм повинна бути надана допомога. Крім того, слід також убезпечити робочі місця, доходи населення, відновити довіру, забезпечити фінансову стабільність та зростання економіки. У цьому контексті у світову економіку вливається п’ять трильйонів доларів для цілеспрямованої фіскальної політики і гарантійних схем з протидії наслідкам пандемії. Крім того, планується надати допомогу усім країнам, які її потребують. Визначено 76 країн, які не зможуть самостійно впоратися з наслідками пандемії. Для них МВФ планує виділити близько одного трильйона доларів. Наприклад, Киргизія отримає 120 мільйонів, Україна може отримати додатково 1,5 млрд доларів на боротьбу саме з пандемією".

На питання, чи достатньо цих заходів, щоб урятувати людство від смертельної недуги та втримати світову економіку, експерт зазначає: "Побачимо, як це буде розвиватися. Двадцятка – це не єдиний механізм. Є ще G7. Велика двадцятка – це не така організація, рішення якої є обов’язковими. І це не якась наднаціональна структура, як ЄС, де Європарламент вирішує, а країни виконують. Якщо цей механізм спрацює і ті 5 трильйонів доларів будуть спрямовані на якісь корисні речі, якщо він покаже свою ефективність, то він буде й далі працювати".   

Відомо, що на саміті було досягнуто домовленостей щодо розширення повноважень ВООЗ у боротьбі з вірусом у умовах воєнного часу. Про які саме повноваження йдеться розповідає Ярослав Войтко: "Людство виявило, що не має дієвих препаратів у боротьбі з коронавірусом. Виявився дефіцит захисних масок, спеціального препаратів для діагностики та лікування вірусних інфекцій. Тому країни двадцятки координуватимуть дії в тому числі з приватними компаніями, щоб розроблювати і впроваджувати діагностичні процедури, а також противірусні препарати та вакцини, щоб їх можна було розробляти виробляти і поширювати швидко, ефективно та безпечно і за доступними цінами. Щодо правил воєнного часу, то це цілком слушно у даних умовах. На час війни за виживання людства можливо якісь демократичні права і свободи доведеться призупинити".

У важкі часи сильніші зазвичай допомагають слабшим. Чи буде така солідарність розвинутих країн стосовно бідних ефективною під час пандемії пояснює експерт: "Вона повинна бути. Тому що не може бути так, щоб хтось вижив і він на острівці безпеки, а хтось загинув і йому ніхто не простягнув руку. США вже частково послабили санкції"

На фото Ярослав Войтко