"Парламент має прийняти "протиприватбанківський" законопроєкт в першому читанні і в цілому одразу" – "Слуга народу"

"Парламент має прийняти "протиприватбанківський" законопроєкт в першому читанні і в цілому одразу" – "Слуга народу"

Кабмін передав до Верховної Ради новий, можливо, фінальний, варіант "приватбанківського" законопроєкту. Коли депутати можуть його розглянути і наскільки ми обмежені в часі? Як вони готуються до позачергового засідання: чи встигнуть все узгодити до суботи? Які питання на порядку денному? Про все це Українському радіо розповіла заступниця голови депутатської фракції партії "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

0:00 0:00
10
1x

"Для того, щоб зрозуміти, чи це остаточний варіант проєкту закону, варто дочекатися рішення комітету: якщо комітет з питань фінансів саме його рекомендуватиме для голосування в зал, то я впевнена, що голоси знайдуться. Наша фракція готова підтримати, також я чула заяви фракції "Голос" та "Європейська солідарність", що вони будуть голосувати за такий законопроєкт, якщо він буде включений в порядок денний", – розповіла Євгенія Кравчук.

На думку народної обраниці попереду ще будуть додаткові зустрічі фракції "Слуга народу", в тому числі й з прем’єр-міністром, який пояснить, чому так швидко треба прийняти цей законопроєкт: "В ідеальному варіанті ми його приймемо і в першому читанні, і в цілому, інакше ми ризикуємо отримати такий самий поправочний спам на кілька тисяч правок, який був із земельною реформою".

"Поки що я не можу підтвердити, що він буде на порядку денному найближчого засідання Верховної Ради, оскільки й самої дати засідання ще немає. Ми орієнтуємося на суботу, але, якщо не будуть готові усі законопроєкти, воно може відбутись і в неділю чи понеділок", – пояснила Євгенія Кравчук.

Вона наголосила, що прийняття такого закону є в меморандумі, який Україна підписала з МВФ для того, щоб отримати макрофінансову допомогу: "Виконання цих зобов’язань також чекає й Світовий банк, тому крім кредиту від МВФ, можуть бути поступлення й від Світового банку. Й, наскільки я розумію, цей варіант тексту подав прем’єр-міністр, а отже це варіант, узгоджений з міжнародними інституціями".

"Основна суть проєкту в тому, що колишні власники не зможуть отримати націоналізованих банків і через суди, й будь-яким іншим чином", – зазначила заступниця голови фракції "Слуга народу".

Також депутатка розповіла, які законопроєкти точно будуть винесені на голосування парламенту на найближчому засіданні: "Перший законопроєкт – це так званий "другий пакет антивірусних законопроєктів". Його готував економічний комітет разом з комітетом соціальної політики, а інші комітети також подавали до нього правки".

"Йдеться про соціальну підтримку, коли може бути скасований податок на доходи фізичних осіб в розмірі 18 % для зарплат на перші 4 тисячі гривень, якщо зарплата не більше 7 тисяч. Так ми допомагаємо з одного боку бізнесу, а з другого – людям, які зможуть отримати більше коштів і бути більш підготовленими в кризових умовах. Також там є ряд рішень для соціально незахищених категорій, наприклад, аби допомога начислялась автоматично і не треба було ходити в управління соцзахисту. Окрім того, там йде мова про додаткові пільги на соціальні платежі. Окремо йде мова про підтримку бізнесу, особливо того, який зараз найбільше страждає від карантинних заходів: готельний, ресторанний бізнес, туризм. Також там ще буде окрема норма про скасування акцизу на етиловий спирт до кінця цього року для тих підприємств, які будуть виробляти антисептики. Цей комплекс дій буде ще обговорюватись з Кабміном, оскільки він зменшує надходження в бюджет", – підсумувала Євгенія Кравчук.   

ФОТО: Економічна правда