Зігування, ПЦУ і коронавірус: що з цього зліпила російська пропаганда?

Зігування, ПЦУ і коронавірус: що з цього зліпила російська пропаганда?

Російські медіа вкотре лякають світ ширенням нацистських настроїв в Україні, які нібито просуває та підтримує і українська церква. Кремлівські ЗМІ повідомляють, що один із священників Православної церкви України нібито закликає українців вітатися перед службами “римським вітанням”, як у нацистській Німеччині, бо вважає, що жест “Хайль Гітлер” врятує українців від зараження коронавірусом.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чому це не так?

Джерелом новини слугував пост у Facebook одного із священників Православної церкви України. Ні про яке зігування чи прославляння Гітлера мова не йшлося. ПЦУ лише офіційно закликала дотримуватися рекомендацій, бути уважними до себе і навколишніх, вчасно виявляти симптоми хвороби. Однією з рекомендацій було на час епідемії коронавірусу відмовитись від рукостискання при зустрічі, замінивши його простим підняттям руки.

За словами релігієзнавця Ігоря Козловського, є багато людей, які сприймають це серйозно. Ми повинні реагувати на те, чим користується пропаганда.

"Так чи інакше це впливає на свідомість людей. Ми говорили про політичне православ’я, а є ще побутове. Тобто звичайних людей, які не дуже розбираються у фейках. Вони бачать, що там хтось щось написав про зігуванння - і це буде тиражуватися. Ми повинні про це говорити", - впевнений він.