Антон Геращенко: "Італія та Іспанія, які вчасно не ввели в себе карантинні методи, – розплачуються тисячами життів!"

Антон Геращенко: "Італія та Іспанія, які вчасно не ввели в себе карантинні методи, – розплачуються тисячами життів!"

Кабінет Міністрів України ввів режим надзвичайної ситуації у Київській області через пандемію коронавірусу. Такий же режим діє зараз у Чернівецькій та Житомирській областях. Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко розповідає про правові аспекти надзвичайної ситуації, пов’язані з карантином, у ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

Чи є суттєва різниця між введенням надзвичайного стану та введенням надзвичайної ситуації?

– Так, звісно, різниця велика, тому що надзвичайний стан – це особливий режим, в якому діє державна влада та народ України. Він вводиться за законом "Про надзвичайний стан". У той час, надзвичайна ситуація – це ситуація, яка вводиться при меншому обсязі загроз. На сьогодні у нас введено положення "Про надзвичайну ситуацію" в трьох областях: Житомирській, Київській та Чернівецькій, де були діагностовані випадки коронавірусу. Рішення про надзвичайний стан ще не ухвалювалося.

Що для мешканців означає введення надзвичайної ситуації?

– Це означає, що у випадку прийняття додаткових рішень обласними комісіями з надзвичайної ситуації про карантин для додаткових населених пунктів починається перевірка документів та інші карантинні заходи тими містами, де встановлений факт захворювання коронавірусом. У цьому випадку, це зроблено по місту Радомишль Житомирської області, де був факт захворювання коронавірусом та, на жаль, загибелі 71-літньої жінки, яка заразилася ним у Польщі. Ці ж дії вводяться у містах Чернівецької області, де був осередок епідемії коронавіруса. 

Чи будуть перевірки документів у перехожих, зупинки автівок? Комунальний транспорт же і так не їздить з області в місто.

– Рішенням Кабінету Міністрів обмежене пересування громадян, в тому числі, заборонені зараз на два тижні міжрегіональні та внутрішньообласні перевозки. Не їздять електрички, зупинене метро. У містах працює лише громадський транспорт, і то з обмеженням по кількості людей. Це важливо, тому що якщо не зупинити криву поширення епідемії, то вона переходить в експоненціальне зростання. Головне завдання, як в Китаї, Японії та Південній Кореї, завдяки жорстким мірам карантину зупинити розвиток епідемії. Тобто один захворілий має заражати менше однієї іншої людини. Якщо нам вдасться добитися, що хворі люди заразять менше своєї сумарної кількості людей, то у нас епідемія зупиниться. Якщо ж кожен заражений буде заражати по 4-5 людей, то далі можна порахувати, що виходить. Італія та Іспанія, які вчасно не ввели в себе карантинні методи, за це розплачуються тисячами життів. 

Пішки чи на особистому автомобілі можна перетинати межі області?

– Так, звичайно. Для особистого автотранспорту ніяких обмежень немає та ще не вводилося. Якщо епідемія буде поширюватися, то в осередках епідемії, тобто тих населених пунктах, де відбуваються зараження, можуть бути обмежені будь-який в’їзд та виїзд. 

Блокпости можуть бути встановлені? Чи вже, можливо, встановлені?

– Лише в Чернівецькій області та навколо міста Радомишль, Чернівецької області. Тільки в осередках, де є епідемія.

Уточніть ще детальніше щодо перевірки документів. В яких випадках у кого вони можуть здійснюватися?

– Перевірка документів на вимогу поліцейських може робитися у випадках, коли поліцейський вважає за потрібне за законом "Про поліцію". Незалежно від ситуації, яка відбувається у зв'язку з карантином. Насправді, карантин – це обмеження, в першу чергу, на частоту пересування людей та частоту контактів для того, щоб не передавався вірус від однієї людини до іншої. Важливе питання не перевірки документів, а обмеження пересування. Зараз у нас немає повного обмеження пересування. У нас є лише обмеження громадського транспорту, щоб було менше контактів, адже саме в громадському транспорті відбувається максимальна можливість передачі віруса через скупченість. Саме тому є обмеження по кількості осіб, які можуть перебувати в одному транспортному засобі.

Чи розширяться повноваження працівників Міністерства внутрішніх справ у тих районах, де режим надзвичайної ситуації діє? І яким чином?

– Повноваження працівників поліції визначаються законом "Про поліцію". В нього не вносилися ніякі зміни. Але з сьогоднішнього дня є право на складання адміністративних протоколів для тих осіб, яким санітарні лікарі прописали залишатися вдома та у яких є підозра на коронавірус, та для тих, хто з ними контактував. Процедура буде такою: санітарний лікар встановив факт хвороби на коронавірус, цю особу повідомлять, що вона хвора, як сьогодні депутата Шахова, і в поліцію повідомлять, що певна особа хвора на коронавірус і має перебувати в себе вдома на самокарантині. Якщо ця особа буде залишати свою квартиру чи дім без причин та дозволу, то їй назначать штраф 17-34 тис. грн. Це необхідно, щоб люди перебували вдома та з ними контактували лише ті люди, які можуть передавати їжу, ліки і так далі. 

Якщо дотримуватися обмеження в 10 людей у міському транспорті чи будуть залучатися до цього працівники поліції? Чи будуть вони контролювати дотримання цього режиму?

– Сьогодні вже сотні поліцейських патрулів всією країною контролювали це питання разом зі спеціалістами Укртрансбезпеки. Сьогодні не накладали адміністративні штрафи, а велася адміністративна робота, як з пасажирами так і з водіями. Просимо, щоб водії та автоперевізники проводили роз'яснювальну роботу, що обмеження кількості людей в одному транспортному засобі потрібне в інтересах самих же громадян. Якщо ви зараз “забиваєтеся” в транспорт, поспішаючи на роботу, то хтось, хто не знає, що він хворий на коронавірус, може заразити півавтобуса. Тому автотранспортні підприємства просимо максимально оптимізувати маршрути, старатися їздити частіше, а людям потрібно дотримуватися правил – не більше 10 людей в одному автобусі чи маршрутному таксі, щоб мінімізувати можливість поширення віруса. Можу сказати, що в Італії та Іспанії, де не вдалося на початковому етапі стримати епідемію, зараз заборонено взагалі ходити будь-куди, крім продуктових магазинів та аптек. Зупинено все, тому що вони розуміють, що якщо це не припинити, то захворіють мільйони осіб, а смертність в Італії вже складає 6%. В основному це літні люди. 

Фото: уніан

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Карантин у школах знижує рівень захворюваності на 30% — Мироненко
"Абсолютно зрозуміло, що це не військові" — журналіст Ніколов про спробу невідомих вдертися до його квартири
За десять місяців цього року в Україні зафіксовано 250 тисяч жертв домашнього насильства — Левченко
Штрафи від 8,5 до 17 тисяч грн – адвокатка про порушення комендантської години
При нагадуванні шахраю про кримінальну відповідальність він у 99.9% кине слухавку — поліція