"Чуда не буде": Микола Княжицький про дії влади під час коронавірусу

"Чуда не буде": Микола Княжицький про дії влади під час коронавірусу

Українська влада вдається до надзвичайних заходів у зв’язку з коронавірусом. Та чи можна ухвалювати суспільно важливі рішення, коли громадянські свободи обмежені через карантин, а навколо переважає паніка. Про це говорили в ефірі Українського Радіо з народним депутатом, членом депутатської фракції "Європейська солідарність" Миколою Княжицьким.

0:00 0:00
10
1x

"Європейська солідарність" звернулася до команди Зеленського з закликом переглянути рішення закриття київського метро на карантин, бо вважає цей заклик недоречним чи передчасним. Адже як дістатися медичним працівникам до місця роботи, як зробити так, щоб вся система управління, система життя міста не потрапила в колапс? 

Микола Княжицький зауважує, що, безумовно, потрібно вживати всі заходи для карантину, для обмеження поширення інфекції, але не можна робити з них піар. Усі вони мають бути продуманими. Якщо ми вводимо такі обмеження, то повинні розуміти, що, по-перше, закордонних продуктів через місяць у нас може не бути, бо поставки  є обмеженими. Українські фірми, які виробляють продукти, пішли на карантин. 

Такі тоталітарні країни, як країна-агресор Росія, дуже активно скуповують в державний резерв місцеву продукцію для того, щоб вводити обмежування. Вони продумують заходи, які допоможуть не зупинити життєдіяльність міста. Ми заходи обмежувальні вводимо, але нічого іншого практично не робимо. Бо навіть ті закони, які ми прийняли вчора в Раді, частково хороші, а частково працюють лише на папері і ніяким чином не допоможуть людям.

Боротьба з хворобою можлива у відкритому, розумному суспільстві, де впроваджений захід відразу передбачає наслідки та компенсацію громадянам. Коли ми вживаємо заходів, а компенсації не пропонуємо, може виникнути криза.

Метро працює в усіх країнах, де є спалах хвороби, від Італії до Польщі. Я не кажу, що нам не потрібно закривати метро, але суспільству потрібно сказати чітко, що воно йде у відпустку – держава натомість сплачує кошти за цей час, держава подбала про те, щоб були продукти, щоб не було колапсу в медичних закладах. Бо держава має про це дбати, а цього ми не чуємо і виникає непевність серед людей.

Люди очікують від Зеленського дива, а воно не відбувається, тому що мова йде про звичайну професійну роботу. Польща, наприклад, отримала від ЄС 7,5 млрд євро на подолання коронавіруса. Ці кошти підуть на закупівлю медичного обладнання, якого бракувало не лише в Україні чи Польщі, а в багатьох інших країнах. А частина піде на створення економічної подушки для впровадження пільг і доплат тим людям, які зараз не працюють і закупівлю того, що може закінчитися.

У нашої країни цих коштів немає. Було багато повідомлень, що наша влада намагалася спілкуватися з керівництвом МВФ, але МВФ не обіцяє поки дати гроші, тому що він вимагає від нас прийняття законів, які би унеможливили повернення до старої ситуації у банківській сфері, які би гарантували прозору економічну політику. 

Ми ці закони не приймаємо. Хотіли підсунути МВФ закон про ринок землі. Закон про ринок землі не буде прийнято, тому що він насправді є законом про позбавлення ринку землі. Я сам за ринок землі, але те, що нам пропонується, – це монополізація землі за кошти незрозумілого походження без державного контролю. Була спекуляція на тому, що нібито МВФ вимагає цього закону – це не так. Андерс Ослунд сказав, що МВФ вітає ринок землі, але ніколи не наполягав саме на такому законі.

Нам буде дуже складно без європейських коштів починати працювати. А для отримання цих коштів потрібно приймати закон про неможливість реприватизації Приватбанку про неможливість прийняття інших законів, які би шкодили економічному здоров’ю країни, але на це влада не хоче йти.

Ми створюємо піар на перекритті метро та іншим справах, які потрібні, але важливіше домовитися з МВФ про фінансову допомогу. Приймати суспільно-важливі рішення, коли громадянські свободи обмежені через карантин, коли до Верховної Ради не пускають журналістів, є небезпечно та не правильно. Ми можемо провести позачергове засідання, якщо треба буде вводити надзвичайний стан. 

Більше про закони, прийняті 17 березня для боротьби з коронавірусом читайте за посиланням.

Фото: особиста фейсбук-сторінка Миколи Княжицького