Ситуація на кордоні України: як працюють пункти пропуску і кого пропускають?

Ситуація на кордоні України: як працюють пункти пропуску і кого пропускають?

Помічник голови Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі Українського радіо розповів, якою є ситуація на кордоні України, зокрема на кордоні з Польщею.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Що стосується українського боку, майже 100 пунктів пропуску на державному кордоні сьогодні вночі тимчасово закриті. Крім того, в 49 пунктах пропуску обмежено пішохідний рух. Суміжні країни також вводять певні обмеження зі свого боку, зокрема, Словаччина і Польща. Словаки з 13 березня запровадили обмеження у в’їзді іноземців до своєї країни, а поляки від 15 березня перекрили низку пунктів пропуску", — зазначив Андрій Демченко.

На кордоні України з Польщею працюють три пункти пропуску.

"Якщо розглядати українсько-польську ділянку, то на даний час функціонує три напрямки, а саме: з українського боку пункти пропуску Рава-Руська, Краківець і Ягодин. Зі свого боку ми залишали достатньо необхідну кількість пунктів пропуску для того, щоб громадяни України мали можливість повернутися в Україну. Щодо того, що залишили три напрямки на кордоні з Польщею, то вчора, 16 березня, фіксувалося певне скупчення громадян, які у пішому порядку намагалися з Польщі потрапити в Україну, однак в категорії пункту пропуску спочатку визначена автомобільна, тому спочатку люди підсаджувались в автобуси, які їхали до нашої країни. У подальшому, коли українські прикордонники отримали інформацію про таку ситуацію, ми організували взаємодію з органами місцевої влади, аби вони могли виділити автобуси, провели перемовини з польською стороною для того, щоб такі автобуси могли заїхати на польську територію, забрати громадян, які очікують у пішому порядку, і провезти їх на територію України", — повідомив помічник голови Державної прикордонної служби України.  

Він додав, що "на українсько-польському кордоні на зазначених напрямках рух вантажівок відбувається, хоч і через зменшення кількості пунктів є певні черги як на виїзд з України, так і на в’їзд в Україну".

Демченко зазначив, що від сьогодні запроваджені обмеження щодо в’їзду іноземців до нашої країни, окрім визначених категорій , яким таке право надається.

"Станом на ранок 16 березня було близько 50 громадян іноземних країн, які через ці обмеження не змогли потрапити на територію України", — зазначив він.

Демченко також наголосив, що ситуація постійно перебуває під контролем Державної прикордонної служби.

"Ми активно обмінюємося інформацією з іншими взаємодіючими органами і відомствами, а також підтримуємо зв'язок з нашими колегами з суміжних країн", — прокоментував помічник голови Державної прикордонної служби України.   

Зазначимо, у зв’язку з пандемією коронавірусу у світі в Україні вводиться низка заходів задля безпеки життя і здоров’я українців. Зокрема, з 16 березня було введено тимчасову заборону на в’їзд для іноземців, а також припинене регулярне авіасполучення. З 17 березня частина міст закриває розважальні центри, шопінгмоли, кінотеатри, музеї тощо. Працюватимуть продуктові магазини, аптеки, банки та АЗС.

Фото зі Facebook-сторінки голови Державної прикордонної служби України Сергія Дейнека