Шрам на економіці: фінансова небезпека коронавірусу та як її зменшити

Шрам на економіці: фінансова небезпека коронавірусу та як її зменшити

Під час національна радіодискусії "Випробування коронавірусом: СТОП паніка" Олександр Крамаренко — економічний експерт, головний редактор журналу Деньги.ua розповів про небезпеку коронавірусу для української економіки. Хто в найбільшій економічна небезпека? До яких дій має вдаватися уряд? Та чим це все може закінчитися?

0:00 0:00
10
1x

У мене є приятель, який працює в Страсбурзі, він українець за походженням, вивчився тут, потім навчався в Парижі, зараз він адвокат у Франції. Ось, що він каже: "У Франції в четвер ввечері о 20:00 у своєму зверненні до нації Макрон сказав, що податки, починаючи з березня, можна не платити усім видам бізнесу. Мені сьогодні (неділя), як самозайнятій особі, прийшло сповіщення з податкової, що я можу не платити поточні податки або розтягнути виплати у часі. Можливо, й українська влада запропонує щось схоже?" 

Це те, що сьогодні треба робити й в Україні. Зараз найбільше під ударом два сектори бізнесу — ті, що працюють з людьми, тобто для кого клієнтами є прості люди, які приходять кудись, щось купують, їдять або обслуговуються. І друга досить велика частина — це підприємства, де неможливо організувати віддалену роботу — це усілякі виробництва. 

Уже є оприлюднені дослідження європейських економістів, які кажуть, що в цій ситуації дуже важливо, щоб на економіці не залишилось шраму. Тобто, щоб ці обмежувальні заходи не призвели до вбивства бізнесів. Тому, наприклад, Франція запроваджує для малого та середнього бізнесу податкові канікули. Тому в Сінгапурі просто роздають звичайним людям гроші для того, щоб вони перенесли падіння особистих доходів. Відтермінування сплати податків — це добре. Відтермінування сплати платежів за оренду, комунальні послуги — це добре. Якісь компенсаційні заходи для людей, які не зможуть заробляти певний час, — це теж добре. 

Найбільша проблема полягає в тому, щоб зберегти економіку. До речі, ось ці заходи пом’якшення дуже потрібні ще й для того, щоб люди не мали матеріальних мотивів порушувати карантин. Коли людина буде розуміти, що з кожним днем тануть її особисті заощадження, і за власними підрахункам бачити, що в квітні вже не зможе годувати свою родину — вона буде порушувати карантин. 

Мають бути швидкі економічні рішення. Ми маємо точно порушити питання щодо дефіциту державного бюджету. Мають бути безвідсоткові кредити для компаній, що надають послуги в ЖКГ, щоб вони могли відтермінувати сплату, тому що це навантаження на особисті бюджети.

Ми зараз можемо витратити трішки більше, а ці кошти потім повернуться в бюджет. Але якщо зараз поставити блоки на витратах, то економіка зупиниться і ми впадемо до рівня, який не дозволить далі щось заробляти, а державі отримувати своє у вигляді податків. Проблема полягає в тому, що потрібне певне штучне дихання. У штатах вночі 700 мільярдів доларів спрямували на підтримку економіки. Вони майже до нуля знизили облікову ставку, тобто вартість грошей для економіки. Вони роблять екстраординарні заходи.

Ці гроші будуть потрапляти таким чи іншим чином до України. Наші облігації будуть купувати, ми точно можемо звернутися до Міжнародного валютного фонду за екстраординарними програмами. Він оголосив програму на 50 мільярдів підтримки щодо заходів проти коронавірусу. Ми точно можемо звернутися до європейського банку реконструкції і розвитку, який оголосив про те, що він буде підтримувати малий та середній бізнес в країнах-клієнтах, а Україна є такою. Тобто зараз уряд має працювати 24/7, отримуючи будь-яку міжнародну підтримку.

Втім, потрібно скоротити витрати, які не є нагальними, а те, що витрачається на людей, на зарплату, на закупівлю українських товарів, має бути в пріоритеті. Взагалі, я вважаю що зараз гаслом має бути "купуйте українське і платіть українцям".

Фото: фейсбук-сторінка Олександра Крамаренка