Поставити на "паузу": як впливає коронавірус на культурне життя України

Поставити на "паузу": як впливає коронавірус на культурне життя України

11 березня КМУ видав постанову про запобігання поширенню на території України коронавірусу, якою встановлені обмеження на проведення масових та спортивних заходів, а також відвідування закладів освіти. Як карантин вплинув на культурне життя України в галузі музики і що робити, якщо ви вже купили квитки на окремі заходи, спілкувались в ефірі радіо Культура.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

"Запроваджені обмеження – єдиний спосіб подолати епідемію коронавірусу. Інші країни з кожним днем і навіть годинами змінюють свої вимоги, роблять їх більш жорсткими, тому що коронавірус у світі поширюється стрімко. Це зовсім новий вірус і ми не знаємо, які можуть бути подальші наслідки: як він буде змінюватися, як буде себе поводити. Ці міри мають бути якомога жорсткішими, аби наслідки були м’якшими", – розповіла радіо Культура директорка Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського, доктор медичних наук Вікторія Задорожна.

За її словами, найбільше пересторог у лікарів викликає громадський транспорт: "Я їжджу в метро і бачу, як люди їздять, спілкуються один з одним, дихають один одному в обличчя протягом 20-30 хвилин. Це питання треба вирішувати якомога швидше. Кожна людина зараз повинна розуміти, що вона може бути потенційним джерелом інфекції і, щоб не наражати ані себе, ані навколишніх, треба вдягнути маску".

Саме у зв’язку з небезпекою перебування у місцях масового скупчення людей, у багатьох виникають питання, що буде із культурними заходами.

"Наразі ми виступаємо як посередник, який допомагає знайти компроміс між організаторами та кінцевим споживачем. Ми просимо організаторів робити переноси, тому що деякі дійсно хотіли все відміняти. До нас прислухаються і роблять переноси, тому що більша частина людей не піддається паніці. Вони розуміють, що можна просто втратити цей ринок, якщо всі одночасно будуть отримувати гроші за повернуті квитки", – зазначив представник національного квиткового оператора "Контрамарка" Павло Яровий.

Він пояснив, що у випадках, коли до них звертаються з проханням допомогти повернути квитки, оператор повертає кошти, але лише за погодженням з організатором: "Наша офіційна позиція така, що ми намагаємось діяти так, аби всі були задоволені, але рішення про відміну заходу приймає організатор".

Про перенесення всіх заходів радіо Культура повідомила й очільниця Житомирської обласної філармонії Тетяна Руденька: "Ми переносимо всі наші програми, концерти, фестиваль. Шукаємо дати, коли це можна зробити, тому що дуже багато людей чекають його, адже програма буде дуже цікава. Переносимо заходи, але думаємо, що все, що ми запланували, відбудеться. Проте зараз ми не можемо сказати, на яку дату точно будемо переносити, тому що у музикантів все розписано заздалегідь, але будемо шукати можливості не зірвати фестиваль".

Про аналогічну ситуацію розповів й проректор Національної музичної академії Михайло Мимрик: "Прийняті всі міри по постанові Кабміну. Є вказівки Міністерства освіти та культури припинити навчання, перейти на дистанційне управління. Ми все це виконали і з 12 березня по 3 квітня будемо виконувати. Всі заходи будуть перенесені, концерти та різні творчі події відмінились".

Мимрик розповів, що студенти академії повністю перейшли на дистанційне навчання: "Щодо перенесення навчального процесу, то ми все ж таки будемо підтягуватись до 30 червня, адже процес пов’язаний із вступом у інші заклади. Тому не думаю, що навчальний процес буде відтерміновано, все йтиме своїм шляхом".

ФОТО: pixabay