Ми не повинні домовлятися з Росією на її умовах – Кіра Рудик

Ми не повинні домовлятися з Росією на її умовах – Кіра Рудик

Партія "Голос" змінила очільника. Замість Святослава Вакарчука цю позицію посіла Кіра Рудик – це рішення ухвалили на з’їзді партії 11 березня. Разом із тим Святослав Вакарчук залишається одним з лідерів політичної сили.

0:00 0:00
10
1x

Кіра Рудик пояснює, з чим пов’язані такі перестановки: "Перш за все партія "Голос" посилюється і вибір мене, як нової голови цієї партії – це посилення і можливість Святославу Вакарчуку займатися саме лідерством, натхненням, залученням більшої кількості людей до партії та української політики, а операційні та технічні питання, питання розбудови партії в регіонах – тепер моя задача".

Крім того народна депутатка прокоментувала ставлення партії до створення консультативної ради щодо Донбасу: "Якщо раніше усі свої дії ми перевіряли таким собі фактором Януковича: чи проголосували б ми, як депутати або як громадяни України, за той чи інший закон, за ту чи іншу ініціативу, якби президентом зараз був Янукович,  і це дозволяло нам дуже легко з’ясовувати, що гарно а що погано, що чорне, а що біле, то тепер це вже не актуально. Нині на часі інші моменти. Зараз ми говоримо, чи важливо було б це, якби зараз перед Україною стояли великі загрози, якби тут була Росія. Тому зараз, коли ми бачимо, що відбувається засідання цієї групи, вчорашня історія із Сивохо – це явно проросійський сценарій. Те, що комунікує зараз влада – це просто проросійські настрої. Ми не повинні домовлятися з Росією на її умовах. Ми повинні відстоювати інтереси України, в якій іде війна. Не внутрішній конфлікт, а війна з Росією. І за цих умов створення групи перемовин, проговорення того, що нам потрібно працювати над примиренням – це просто смішно. Звичайно, ми прагнемо миру, але ми не за будь-яких умов. Тому що є різниця між тим, щоб виграти війну і тим, щоб здати свою країну. І звичайно, у нас є тільки один вибір. Один із способів закінчення війни, він утопічний, – це розбудувати Україну таким чином, щоб жителі Донбасу могли самі сказати: "Ні, ми не хочемо зараз жити в Росії чи ДНР-ЛНР, ми хочемо доєднатися до України, тому що ми віримо в її економіку. Для цього нам потрібен час, реформи і щоб наші хлопці щодня не гинули на сході. Це дуже важка задача і я би дуже хотіла, щоб ми прийшли до миру саме таким чином. На жаль, наразі ми маємо руйнування реформ, внаслідок створення проросійського уряду. Це розвертання України в сторону Росії, яка щодня нас нищить і не дає побудувати саме ту економічно процвітаючу гарну країну, на яку дивилася б уся Європа із захопленням і до якої б хотіли долучатися громадяни інших країн".

За даними останніх соціологічних опитувань партія "Голос" втрачає шанси потрапити в Раду, якби вибори відбулися нині. Результати опитувань Київського міжнародного інституту соціології засвідчують, що у лютому 2020 року до Верховної Ради потрапили б лише партії: "Слуга народу" – 39,1%, "ОПЗЖ" – 15,6 "Європейська солідарність" – 10,8, "Батьківщина" – 9. Також з урахуванням похибки у Раду могли би пройти "Сила і честь" – 4,6 % та "Радикальна партія" – 4,2%. Наразі партія "Голос" має підтримку  – 0,9 %. Кіра Рудик так коментує стрімке падіння рейтингу своєї політичної сили: "Політика – це передусім гра в довгу. Коли робилося це опитування, був період реформ. Це були хороші і погані реформи. Ми не з усім були згодні, але ми намагалися підтримати конструктивні моменти і, звісно, критикувати те, що вважали неправильним. На сьогодні з минулого тижня нашою країною керує проросійський уряд з міністрами часів Януковича. Голова РНБО заявляє, що в нас йде не війна, а внутрішній конфлікт. Ми не можемо мовчати. Ми говоримо чорне на чорне, і біле на біле. Те, що відбувається зараз неправильно. Це розворот нашої країни в сторону Росії і ми будемо боротися проти цього. Ми не голосували за уряд, який приведе нашу країну до краху. Тому люди, які раніше казали, що нас не чути почують наш голос дуже гучно".

Нова очільниця "Голосу" прокоментувала подальшу розбудову партії та участь у місцевих виборах: "Ми звичайно готуємося до виборів і хочемо виступити активно і успішно. Розбудова партії – це така важка операційна задача, яка покликана дозволити людям доєднатися до партії і дати їм зрозуміти, де їхнє місце в новій політиці. Наша найперша задача – це створити можливість для кожної людини стати частиною партії. А друге – це надати людям необхідну освіту, пояснити, яким чином вони можуть бути частиною влади, створювати та очолювати ОТГ, що вони можуть зробити у своїх міських, обласних, районних радах. Це і є наше головне завдання – приводити нових професійних і чесних людей в українську політику. Це те, що я робитиму в масштабах країни в різних осередках та областях".

На фото: Кіра Рудик Liga.net