Павло Клімкін: Чому карантин оголосили лише сьогодні – для мене загадка

Павло Клімкін: Чому карантин оголосили лише сьогодні – для мене загадка

Чим закінчиться суд у Нідерландах у справі збитого літака MH-17, як діяти Україні у ситуації з коронавірусом та чим обернеться для нашої країни "обнулення" президентських термінів у Росії Українському радіо розповідав керівник програми європейських, регіональних та російських досліджень Українського інституту майбутнього Павло Клімкін.

0:00 0:00
10
1x

Суд в Нідерландах в справі MH-17

Передача слідства наших нідерландським друзям – це правильне рішення, як політично, так і морально, оскільки в цій трагедії найбільша кількість жертв саме з їхнього боку.

Цей суд як кістка в горлі для Росії, бо поки йде суд, будь-які спроби перезавантаження з їхнього боку як вони хочуть нічого не варті. Другий момент – це те, що суд почався з чотирьох осіб, але ми розуміємо, що там повинно бути набагато більше людей. Але політично і морально на лаві підсудних знаходиться Росія. 

Цей процес, передбачаю, буде йти не менше двох років, але головне – це справедливість. І якщо ми маємо вирок, це буде опосередковано й вирок для Росії. Якщо бойовиків буде визнано винними і вони будуть на території РФ, вона або їх здасть, або з ними щось станеться. Зробить вона це для того, щоб прикрити вищий щабель командування. Плюс вони будуть намагатися робити з цього суду шоу: вони призначили своїх адвокатів, щоб мати доступ до матеріалів справи.

Коронавірус: як має чинити Україна?

Я вважаю менеджмент неефективним: діяти потрібно набагато швидше і без антикризового менеджменту нам не впоратись. Зараз менеджмент кризи і економічної, і з пандемією коронавірусу, і стану війни з Російською Федерацією… і всі ці виклики йдуть один до одного. Ми знаходимося в надзвичайно складній ситуації. Я можу прогнозувати і військову ескалацію, адже подивіться, що відбувається в Росії з так званим трансфером влади.

Є дуже багато чинників, які створюють для нас невизначеність. [...] Але щодо коронавірусу, то тут має бути дуже жорсткий менеджмент. Подивіться, наприклад, на вентиляцію легень: яка медицина в Ломбардії, а що відбувається у нас. Це треба було робити раніше і чому карантин оголосили лише сьогодні – для мене тотальна загадка.   Адже ми не живемо у вакуумі і якщо у нас щось краще, то ми радіємо, але розуміємо, що [...] маємо бути готові, бо це виклик для існування країни.

"Обнулення" президентських термінів у Росії

Вчора була чергова реінкарнація Путіна. Коли мене питали, куди він піде, я казав, що Путін й надалі буде президентом. Але він хоче бути президентом не просто Росії, а більшої країни. Тому Путін не просто так говорить про єдиний народ, споконвічно російські землі. Він в це реально вірить і вважає це своєю місією, а люди навколо нього підтримують сенс цієї місії. Одна версія путінізму переходить в іншу версію і ми маємо бути готові, що існування країни буде питанням, за яке потрібно боротися на перспективу. Я вважаю, що стратегія Путіна ні в чому не змінилась: він не хоче бачити Україну взагалі і хоче фрагментувати Україну, частково інтегрувати її в Росію, а частково – тримати як буфер. Він буде послідовно йти цим шляхом.

Ми маємо пробувати перейти до гібридного миру, коли безпека краще, ніж сьогодні, в тому сенсі, що вона утримується, а гуманітарні відносини потрібно розвивати. Але, говорячи про гуманітарні контакти, я не говорю про фейкові діалоги. Крім того, будь-які процеси реінтеграції мають бути контрольовані нами та міжнародним співтовариством.

ФОТО: DW