Можливо, транш від МВФ ми не отримаємо, але це не підстава для дефолту – Владислав Зимовець

Можливо, транш від МВФ ми не отримаємо, але це не підстава для дефолту – Владислав Зимовець

Долар та євро подорожчали до максимуму серпня 2019 року як в обмінниках, так і банках та "чорному" ринку. Чому це сталось Українському радіо пояснив економіст, співробітник Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук України, доктор економічних наук Владислав Зимовець.

0:00 0:00
10
1x

"Населення турбує коливання курсу валют і це дійсно є небезпечно, бо є певна невпевненість бізнесу, людей стосовно майбутнього валютного курсу. Це погано. А щодо антирекорду, то я б не сказав, тому що зміцнення гривні, яке ми спостерігали минулого року було непідкріплене ніякими фундаментальними індикаторами. В нас дефіцит зовнішньої торгівлі збільшувався, відповідно були всі підстави для знецінення національної валюти. Але вона зміцнювалась через те, що був приплив спекулятивного капіталу в державні облігації", розповів Владислав Зимовець.

За його словами, зниження, падіння долара відносно гривні призвело до того, що обсяги імпорту були меншими, відповідно база для імпортних податків, насамперед податку на додану вартість, зменшувалась: "В цьому плані бізнес недобрав. Але в інших моментах він виграв, тому що мав дешевші імпортні складові, дешевше імпортне обладнання і, відповідно, зменшувались витрати. Тому я б невиконання бюджету не списував на знецінення гривні. Тут діяли інші фундаментальні чинники, насамперед це скорочення темпів зростання ВВП, в першу чергу в промисловості".

"У іноземних інвесторів, від яких ми зараз є залежними,  все залежить від рівня довіри уряду. Оскільки новий уряд чітко не сформулював свою позицію стосовно відносин з МВФ та інших питань, які будуть впливати, то в іноземних інвесторів виникли сумніви. Ми вже чули коментарі стосовно цих подій провідних рейтингових агенцій і провідних інвестиційних банків, які створюють настрої на світовому ринку. Це недовіра", наголосив економіст.

Також Зимовець торкнувся питання впливу коронавірусу та падіння цін на нафту на українську економіку: "Звичайно, цей фактор також впливає. Знецінення, дешевшання нафти суттєво плинуло на настрої на фінансових ринках, на подорожчання облігацій та акцій виробників. Відповідно на фінансових ринках певні елементи паніки виникли. Це безпосередньо впливає на Україну, оскільки вона є достатньо інтегрованою в частині зовнішніх запозичень, а вихід іноземних інвесторів з наших облігацій може суттєво вплинути. Друге питання – це наші борги, які колись потрібно погашати. Зараз виникають сумніви, що ми зможемо рефінансувати борги на прийнятних умовах".

"Щодо того, як вгамувати паніку в Україні,  то ми залежимо також від рішень провідних гравців: крім іноземних інвесторів це, на жаль, ще наші великі фінансово-промислові групи та олігархи, які можуть в час, коли в нас виникають певні ризики, також посприяти розгойдуванню цього курсу. Резервів НБУ достатньо, щоб покривати критичний імпорт і на сьогоднішній день ми не можемо говорити, що в нас ситуація така ж сама, як була, наприклад, в 2014 році, вона краща. Але щоб надто витрачати резерви для підтримки курсу  - це питання дискусійне. Я, наприклад, вважаю, що на сьогоднішній день валютний курс не сприяв експорту", зазначив Владислав Зимовець.

Він висловив свою думку, що травні транш ми, можливо, і не отримаємо, але це не буде підставою для дефолту: "По графіку виплат ми зможемо виконати зобов’язання перед МВФ, але великі зобов’язання в нас висять відносно офшорів і щодо них ніхто не може проконтролювати і завадити виводу капіталу по цих каналах".    

ФОТО: pixabay

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук