Здешевлення нафтопродуктів можливе не раніше, ніж за 4-5 місяців – Олег Пензин

Здешевлення нафтопродуктів можливе не раніше, ніж за 4-5 місяців – Олег Пензин

Про те, чому падає ціна на нафту та як це вплине на добробут українців в ефірі Українського радіо розповідають експерт ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук та експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пензин.

0:00 0:00
10
1x

Через спалах коронавірусу на світовому ринку утворився надлишок нафти. Саме тому країни ОПЕК спробували домовитися про скорочення видобутку. Проте перемовини з Росією та іншими виробниками, що входять у цю організацію провалилися і через це ціни на чорне золото почали активно падати. Станом на зараз вони знизилися майже на 30%. Це найбільше падіння вартості нафти після 1991 року, коли тривала війна у Перській затоці. Після зриву угоди найбільший виробник Саудівська Аравія оголосила про  цінову війну – безпрецедентне зниження ціни, що змусить США, Європу та Азію купувати саме саудівську нафту.

Навіщо скорочувати обсяги видобування нафти та чому на це не погодилася Росія пояснює Леонід Косянчук: "Там відбувається своя нафтова війна між Саудівською Аравією Росією і США, які вже вийшли на передові позиції щодо видобутку нафти. Тому Росія не пішла на ці домовленості. Та це не єдина причина зниження ціни на нафту вперше за 29 років. Спалах коронавірусу призвів до спаду промислового виробництва,  люди стали менше їздити, відтак зменшилося споживання. Тому ціни на нафту впали. З одного боку це гарна новина, тому що можливо в майбутньому подешевшають нафтопродукти – а саме ця позиція цікава Україні, оскільки ми імпортуємо не саму нафту, а нафтопродукти і орієнтуємося на ціноутворення європейського ринку. Проте з іншого боку, коли йде такий процес рецесії світової економіки, падають ціни й на інших сировинних ринках. Для України це зернові, соняшник і метали. Це означає зменшення надходжень валюти в країну. У такі періоди напередодні світової кризи інвестори йдуть з ринків, що розвиваються,  тож це дуже потужний удар по піраміді ОВДЗ (Облігації внутрішнього державного запозичення). Момент здешевлення гривні може призвести до того, що навіть якщо на зовнішніх ринках нафтопродукти подешевшають, українці того не відчують, тому що гривня впаде. Тобто ціни зовнішнього ринку впадуть – гривня знеціниться. Буде девальвація гривні. Тому ті надзвичайно позитивні очікування, що на тлі спаду цін на нафту та енергоресурси знизяться і роздрібні ціни можуть не справдитися".

Коли українцям чекати на здешевлення нафтопродуктів коментує Олег Пензин:  "Нафта вже почала рух вгору. Вчора був 31 долар за барель, сьогодні – вже 37. Ринки запанікували, вчора були значні коливання, проте я не думаю, що вони продовжаться довго. Ці коливання, які створені штучно, комусь принесли чималі доходи, а комусь завдали великих збитків. Щодо ціни на нафтопродукти. З моменту купівлі нафти для переробки до моменту виходу нафтопродуктів  проходить як мінімум 4-5 місяців. Тому навіть якби нафта зачепилася за цифру в 35 доларів за барель, українці не побачили б дешеві нафтопродукти раніше, ніж за 4-5 місяців. А якщо ціна зараз поповзе вгору, то ми не відчуємо цього здешевлення взагалі. Це без умови зміни курсу гривні до долара".

На фото: Олег Пензин Український репортер