"Зеленський намагається зняти з себе відповідальність і врятувати ситуацію з рейтингами" – Андрій Юсов про новий уряд

"Зеленський намагається зняти з себе відповідальність і врятувати ситуацію з рейтингами" – Андрій Юсов про новий уряд

Політичний експерт та директор Школи відповідальної політики Андрій Юсов прокоментував для Українського радіо позачергове засідання Верховної Ради і призначення нового прем'єр-міністра України.

0:00 0:00
10
1x

"В критиці президент Зеленський був максимально обережним, тому що, критикуючи уряд Гончарука, він критикував уряд Зеленського і самого себе. Він має монобільшість у парламенті з партією Слуга народу, яка і сформувала уряд – однопартійний уряд і однопартійну відповідальність".

"У виступі Зеленського не було вибачення. Президент брав на себе повну відповідальність під час президентської кампанії і під час дострокового припинення  повноважень Верховної Ради, і формування нового однопартійного уряду, і формування коаліції, а через півроку нам кажуть, що темпи не ті , але це був найкращий уряд. Безумовно, це не так і так некоректно говорити у тих умовах, в яких вже була Україна і в період початку російської агресії, анексії Криму та окупації Сходу".

"Зеленський намагається зняти з себе відповідальність і врятувати ситуацію з рейтингами. Саме ситуація з довірою до президента, парламенту та уряду є головною причиною такого швидкого рішення кадрових питань стосовно уряду". 

Серед проблем, з якими пов'язані рішення щодо нового уряду, Юсов виділяє  відсутність команди, дуже коротку лаву запасних і відсутність не тільки стратегії, а й тактики. 

"Рішення часто приймаються імпульсивно, переговорний процес навіть всередині компанії якісно не організований і багато кандидатів в новий уряд, про яких ми почули у ЗМІ, власне, зі ЗМІ дізналися, що вони кандидати на ту чи іншу посаду в новому уряді і уявити подібну ситуацію в будь-якій іншій демократичній парламентсько-президентській республіці неможливо". 

Зеленський, критикуючи дії уряду, називав конкретні сфери: боротьба з контрабандою, падіння промисловості на 5% вже четвертий місяць поспіль, високі премії у кабміні. 

Втім, експерт заявляє, що "претензією були б наявність чи відсутність корупції, наявність відкритих кримінальних справ і судових рішень, а їх немає". 

Щодо порівняння старого та нового прем'єр-міністра Юсов каже: "Насправді, у Гончарука політичний досвід був, не було досвіду державного управління. Гончарук давно займався політичними питаннями, був у політичних проектах, але це досвід за межами урядової машини. Як консультант він з попереднім урядом працював. Що стосується Шмигаля, то у нього якраз більше управлінського досвіду та досвіду в межах державного апарату. Хоча переважно це регіональний та місцевий рівень і менше політичного досвіду у контексті перемовин, політичної консультації, формування коаліції. А уряд це колегіальний орган, а не одноособова відповідальність прем'єр-міністра. Його досвід і організаційний, і управлінський періоду губернаторства у франківській області мікроскопічний – це екстернат, який навряд серйозно можна зараховувати, але в цілому він має досвід в бізнесі, в прес-службі".

Фото: REUTERS / Valentyn Ogirenko. На фото новий прем'єр-міністр України Денис Шмигаль