Корупція і вибори: результати євроінтеграції у 2019 році

Корупція і вибори: результати євроінтеграції у 2019 році

3 березня у Києві відбулась конференція, на якій представили результати виконання Угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом у 2019 році і визначили пріоритети на 2020 рік.

0:00 0:00
10
1x

Цифри свідчать, що із завдань, запланованих на 2019 рік, було виконано лише 37%. Усього із 24 сфер 100% виконання відзначили у чотирьох. Зокрема, політичний діалог, національна безпека та оборона; освіта, навчання, молодь; фінансова співпраця та боротьба з шахрайством; соціальна політика та трудові відносини. Найгірше Україна показала себе у трьох сферах, де не змогла втілити жодного відсотка: статистика і обмін інформацією; управління державними фінансами; захист прав споживачів.

Віце-президент торгово-промислової палати Валерій Король коментує цю ситуацію так: "Великий вплив на поступ євроінтеграційних процесів у минулому році задали особливості минулого року – виборчі процеси, зміна владної команди, – які не могли не позначитися на темпах реалізації тих завдань, які стояли перед Україною, перед урядом України та законодавчою владою". 

Експерт додає, що 37% – це складова загальних здобутків, починаючи з 2016 року. Сумарна цифра виконання угоди зараз – 43%, але це однаково замало. Найбільшою проблемою, за словами Євгена Короля, залишається величезний рівень корупції і він позначається практично на усьому. Вирішення цієї проблеми пролонговане у часі, ситуацію, яка складалася протягом десятиліть, навіть при системній роботі неможливо подолати за кілька днів чи навіть рік. 

На думку Короля, на 100% знищити цю проблему не вдасться, але потрібно довести її до того рівня, коли суспільство завдяки своїм механізмам зможе боротися з нею самостійно.

Валерій Король відзначає, що першочергове завдання надалі для України – це послідовність у просуванні інтересів українського бізнесу з використанням європейських механізмів, тому що таким чином ми повинні спланувати роботу економічних і політичних органів, щоб мати на своєму боці більшість українського суспільства. 

Нагадаємо, що раніше віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба заявив, що Україна прагне перегляду про асоціацію з Європейським союзом, зокрема, перегляду торговельних квот.

Зображення: freepik