Росія зловживає форматом термінового двохстороннього повідомлення Інтерполу – Ягун коментує затримання екснардепа Мельничука

Росія зловживає форматом термінового двохстороннього повідомлення Інтерполу –  Ягун коментує затримання екснардепа Мельничука

Крім колишніх нардепа та комбата Сергія Мельничука і ветерана Ігоря Мазура, є й інші українці, яких затримали за схожим механізмом: за поданням Росії через Інтерпол, розповів в етері Українського радіо колишній заступник голови СБУ, генерал-майор СБУ Віктор Ягун. Росія знайшла "лазівку", як можна через Інтерпол здійснювати політичні переслідування, переконаний він. Чи вдасться цьому зарадити – невідомо, але Україна має захищати кожного свого громадянина, адже потенційно у ситуації, в яку потрапив Мельничук, може опинитися багато не лише військових, політичних і громадських діячів, а й не публічних людей, вважає він.

0:00 0:00
10
1x

"Інтерпол – це структура, яка займається виключно кримінальними злочинами. У зв’язку з чим Росія визначила собі такий механізм: всі справи, по яких Росія хоче затримати українських громадян, вона переводить у кримінальну площину. У запитах до Інтерполу немає повідомлення, що це депутат Верховної Ради, колишній командир батальйону, що він не очолював незаконне збройне формування, а був кадровим військовим. Вони затримали Мельничука за формальними ознаками, а потім уже почали розбиратися", – пояснює генерал-майор запасу СБУ, екс-заступник голови Служби безпеки України Віктор Ягун.

Нагадаємо, екскомбата батальйону "Айдар", нардепа 8 скликання Сергія Мельничука затримали на кордоні з Грецією за карткою Інтерполу, яку подала Росія. Йому інкримінують причетність до вбивства, скоєного на території Росії у 2014-му році.

Сергій Мельничук, фото - УП

Під час затримання з Мельничуком була вагітна дружина та 9-місячна дитина.

Міністр МВС Арсен Аваков повідомив, що по дипломатичних каналах іде активна робота щодо звільнення екснардепа. Затримання міністр називає "провокацією правоохоронних органів Російської Федерації", а звинувачення сфабрикованими та "політично вмотивованим". Аваков заявив, що звернувся до генсекретаря Інтерполу щодо необхідності вироблення "дієвого механізму блокування зловживання РФ своїми правами як держави-члена організації".

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Україна не мала можливості попередити Мельничука про те, що його можуть затримати. "Затримання відбулося через повідомлення Російської Федерації на двосторонньому рівні між Грецією і РФ і внесено в бази даних Інтерполу".

Сам формат двостороннього повідомлення не є зловживанням, каже ексзаступник голови Служби безпеки України Віктор Ягун. Може бути, що "держава, яка подає запит, має за протоколом поставити умовний злочинця на загальний облік. А Росія використовує таку "лазівку": через соцмережі та ЗМІ відслідковують, де людина перебуває, і вона може в терміновому порядку передати повідомлення, яке є підставою для затримання. Таким чином, повідомлять, що не встигають провести формальні процедури через центральний офіс Інтерполу. Зараз Україна наполягає, щоб Інтерпол або змінив процедуру, або взяв під контроль. Щоб усі запити Росії стосовно громадян України в подальшому, щоб крім центрального офісу, ставили до відома Україну".

Всі обставини, які надала Російська Федерація у справі Мельничука, будуть відразу скасовані після пояснень української сторони, прогнозує генерал-майор: "Якщо події відбувалися, то вони відбувалися на території України. І Україна надасть відповідь з усіх питань. Що не незаконне воєнізоване формування, а це підрозділ збройних сил, що злочини на території Росії не здійснювалися, тому що він перебував на території України, виконував бойові завдання".

Нагадаємо, у листопаді 2019-го в Польщі за запитом РФ в Інтерпол про міжнародний розшук затримали українського ветерана Ігоря Мазура. До Польщі Мазур їхав на запрошення віце-спікера польського сейму Беати Мазурек. 13 листопада Мазур повернувся до України.

Ветеран Ігор Мазур, фото -  УНІАН

І Мельничук, і Мазур є достатньо відомими в Україні людьми, вважає ексзаступник голови Служби безпеки України Віктор Ягун, але багато інших українців затримують за схожим механізмом: "Як приклад, можу навести Польщу, коли 9 чоловік було затримано за такими ж ознаками, по них так само ведуться справи, у Польщі вони перебувають вже близько півтора року. Це працює механізм, якиим Росія зловживає. А як перешкодити цьому – не знаю. Є тільки механізм точкової відповіді, тобто, держава має захищати кожного громадянина на території інших держав".

Уже зараз, каже генерал-майор СБУ, є дві потенційні жертви для схожих подальших дій Росії – це політик Анатолій Гриценко та колишній депутат Ігор Мосійчук, "по яким так само активно здійснюються різні заходи Російської Федерації". "Я не виключаю й себе, бо знаходжуся в санкційному списку РФ і постійно перебуваю в європейських країнах або в інших країнах світу. І десь на якомусь кордоні зі мною може статися така ж ситуація. Тому завжди попереджаю своїх близьких, де перебуваю. Вони точечно працюють по кожній людині, відстежуючи, де вона знаходиться".

Колишній військовий Сергій Мельничук був активним учасником Революції Гідності. Навесні 2014-го став комбатом 24-го батальйону територіальної оборони Луганської області "Айдар". Восени того ж року став народним депутатом від Радикальної партії Олега Ляшка. У 2015 році із народного обранця зняли депутатську недоторканність. Причиною стала підозра Генеральної прокуратури у розбійних нападах, викраденні людей, заволодінні транспортним засобом і застосуванні насильства до співробітників правоохоронного органу. Мельничук тоді заперечив причетність до цього.

Генерал-майор СБУ Віктор Ягун, фото - Українське Радіо