Чому громадські організації закликають Зеленського розблокувати судову реформу — коментує Роман Куйбіда

Чому громадські організації закликають Зеленського розблокувати судову реформу — коментує Роман Куйбіда

Ще в листопаді минулого року набрав чинності ініційований президентом Зеленським закон, який передбачив важливі зміни в судовій системі. Але реалізацію цього закону було покладено на Вищу раду правосуддя (ВРП) – нереформований орган, який фактично заблокував його впровадження. Як наслідок, громадські організації закликали президента розблокувати судову реформу. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"У 2016 році, були внесені зміни до Конституції, які були спрямовані на перезавантаження судової влади. Кожен суддя мав пройти кваліфікаційне оцінювання, зокрема, і за таким критерієм, як доброчесність. Половина суддівського корпусу вже пройшла кваліфікаційне оцінювання, яке провела Вища кваліфікаційна комісія суддів. Як показали результати, фактично 99% успішно пройшли це оцінювання. Тобто планка була поставлена настільки низько, що судді, до яких були серйозні претензії з боку громадськості, легко перескочили цю планку і обійняли ці посади. З іншого боку, ВККС фактично провалили заповнення нових вакансій, які почали з’являтися, бо багато суддів пішли у відставку. І, власне, судова влада знаходиться у кризовому стані на сьогоднішній день. З одного боку, багато недоброчесних суддів, які залишилися на посаді. З іншого боку, багато вакансій, що тягне за собою судові тяганини", — зазначив Роман Куйбіда.

Куйбіда наголосив, що Вища кваліфікаційна комісія суддів затвердила такі правила конкурсу, які нівелюють роль міжнародників у цьому процесі, що уможливлює маніпуляцію результатами відбору.

"Якби Вища кваліфікаційна комісія продовжувала це оцінювання, ми б так і не побачили жодні результати тої реформи, яку у 2016 році було започатковано через зміни до Конституції. Президент Зеленський ініціював заміну ВККС, тобто її формування за іншим підходом: не через квотний принцип, де судді мали більшість, а через конкурси. Їх мала провести конкурсна комісія, у складі одна половина — міжнародні експерти, делеговані міжнародними організаціями, а інша — представники суддівства. Але за цим законом затверджувати правила для цієї комісії мала Вища рада правосуддя — ще один суддівський орган, більшість у складі якого судді. І вона затвердила такі правила конкурсу, які б дали можливість легко зманіпулювати їх результатами, незважаючи на наявність міжнародниківу складі цієї комісії. Через те, що правила, які затвердила Вища рада правосуддя, багато в чому не відповідали закону, міжнародні організації не номінували своїх представників в цю комісію, оскільки ці правила нівелюють роль міжнародників у цьому процесі", — сказав він.

Заступник голови правління Центру політико-правових реформдодав, що "участь міжнародників дуже гарно себе показала під час конкурсу до Вищого антикорупційного суду. За їх допомогою вдалось відсіяти велику кількість кандидатів щодо яких були сумніви в доброчесності. В подібна роль мала б бути у цих міжнародників в конкурсній комісії, яка мала б сформувати нову Вищу кваліфікаційну комісію".

Роман Куйбіда зауважив, що "на сьогоднішній день внаслідок такої діяльності чи бездіяльності Вищої ради правосуддя, ми маємо ситуацію, коли немає кадрового органу в судовій системі, який би, по-перше, продовжив кваліфікаційне оцінювання, але вже більш вимогливо. По-друге, який би провів конкурси на ті вакансії, які утворилися".

"На мій погляд, помилка і президента, і парламенту, який ухвалив минулорічний закон, була у тому, що лідерську роль у цьому процесі реформи було покладено на Вищу раду правосуддя, яка і сама мала б бути реформована. Багато у чому цей орган демонстрував себе як реакційний: не той, який мав би проводити реформу, а той, який консервував ситуацію в суддівському середовищі", — прокоментував Куйбіда.

Куйбіда зазначив, що президент Володимир Зеленський може ініціювати новий закон щодо судової реформи, і це допоможе вирішити цю кризову ситуацію.

"Президент був ініціатором цієї реформи, але вона заблокована. І тому бездіяльність з його боку трохи дивує. Вона показує певну ненаполегливість у цьому процесі. Тут все в руках президента. Він може ініціювати закон. У цьому законі нічого складного не повинно бути: Вища рада правосуддя відсторонена від процесу Вищої кваліфікаційної комісії суддів, не затверджує ніякі правила конкурсу. Тому досить легко вийти з цієї кризової ситуації, але потрібно змінювати закон. І від президента залежить, чи буде судова реформа проведена належним чином, чи ні", — пояснив він.

Зазначимо, громадські організації закликали президента як ініціатора реформи запропонувати парламенту проект законодавчих змін, якізабезпечать прозорий конкурс до ВККС за правилами, встановленими конкурсною комісією за участі міжнародних експертів; розблокують створення етичної комісії, яка очистить ВРП від членів, які не відповідають вимогам доброчесності; врахують застереження Венеційської комісії щодо необґрунтованого скорочення Верховного Суду, натомість передбачити прозору та зрозумілу процедуру перевірки суддів на доброчесність за участі міжнародних експертів.

На фото: Роман Куйбіда, facebook.com/pravo.org.ua